Toró Tibor az EMNP támogatóinak soraiba lépett

A temesvári Demokrácia Központban Toró Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke ma a sajtó jelenlétében aláírta az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzését támogató személyek névjegyzékét.

Toró Tibor ez alkalommal elmondta: 22 megyében, illetve Bukarestben egy hónapja indult be az aláírásgyűjtés és ezalatt a támogatói aláírások mintegy fele – kb. 10 000 aláírás minden erőfeszítés nélkül összegyűlt. „Úgy vélem, hogy március végéig, április elejéig meglesznek az új magyar párt bejegyzéshez szükséges aláírások. Remélem, hogy a romániai jogállam már elég fejlett ahhoz, hogy politikai eszközökkel ne lehessen megakadályozni az EMNP bejegyzését. A Temes megyében eddig összegyűlt aláírások számát több százra becsüli Toró Tibor. „Úgy érzem, hogy Temes megye sajátos folt a térképen, hiszen itt az egység és az együttműködés igénye jóval fejlettebb, mint a szórványközösségekben általában – nyilatkozta Toró –, de azért itt is vannak elegen, akik azt mondják, hogy az országos politikában egy autonómista párt kellene meghatározza a közviták tematikáját, illetve a politika naptárát. A törvény szerint 700 aláírásra van szükségünk Temes megyéből, mi ennél többre számítunk. Sokan úgy adják az aláírásukat az EMNP bejegyzéséhez, hogy figyelmeztetnek: ne feledkezzünk meg arról, hogy itt együtt kell működni a többi politikai szereplővel, elsősorban az RMDSZ-szel. Meggyőződésem, hogy az elmúlt húsz évhez hasonlóan ezután is megtaláljuk a közös cselekvés módozatait.”

– Hogyan védekeznek az „árukapcsolás” vádja ellen – kérdezte a Nyugati Jelen Toró Tibortól – miután azzal vádolták meg a Demokrácia Központok munkatársait, hogy a magyar állampolgársággal kapcsolatos szolgáltatást a támogatói névjegyzék aláírásához kötik?

– A Demokrácia Központok ugyanakkor az EMNT területi irodái is –  mondta Toró Tibor –, de nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy szó sincs árukapcsolásról, nem találkoztam senkivel, akit bármire is kényszerítettek volna. Az aláírásokat alapvetően nem a Demokráccia Központokban, illetve az EMNT-székházakban gyűjtjük, hanem ezzel megbízott személyek, önkléntesek keresik fel az embereket. Természetesen itt, az EMNT-irodában is alá lehet írni a jegyzéket, de nem is lenne szerencsés, ha mi az irodában ülve várnánk támogatókra.

– A Temes megyei önkormányzatból két alkalommal is úgy esett ki a magyarság képviselője, hogy néhány szavazat hiányzott az 5%-os küszöb teljesítéséhez. Hogyan lesz elkerülhető a kudarc, ha még egy magyar párt részt vesz a választásokon, milyen esély lesz az összefogásra?

– Felméréseink szerint jelen pillanatban az erdélyi magyarság kétharmada nem venne részt a választásokon, ez a jelenlegi politikának egyértelmű kritikája. Az EMNP a magyar választóknak ezt a csalódott, távolmaradó 2/3-dát célozza meg. Az RMDSZ kormányzati szerepvállalása ezt az elégedetlenséget még tovább fokozta. Az EMNP megjelenésének az erdélyi és a román politikában mindenképpen pozitív hatást kell majd gyakorolnia, egyrészt a szavazó kedvre, ugyanakkor a másik két magyar pártnak szembesülnie kell azzal, hogy nem csak ők vannak a pályán. Azt hiszem egy igazi párbeszédnek teremti meg a feltételeit az Erdélyi Magyar Néppárt megjelenése a poltikai porondon. Itt Temes megyében az RMDSZ és az EMNP közös felelőssége lesz megtalálni az együttműködés azon lehetőségeit és formáit, amelyek segítik az önkormányzatokban elvesztett pozíciók visszaszerzését. Ez nem lesz könnyű feladat és a népszámlási adatok ismeretében attól félek, még nehezebbnek tűnik majd, még inkább együttműködésre leszünk ítélve.

Toró Tibor sajtótájékoztatója alkalmából azt is megtudtuk: ezentúl a Demokrácia Központban működik majd Tőkés László EP-képviselő helyi irodája is, ahol minden csütörtökön 16-tól 18 óráig Katona Mihály irodavezető tart fogadóórát.

Nyugati Jelen

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »