Felmérés Romániában: az RMDSZ nem jutna be és a PSD kapná a többséget

Nem jutna be az RMDSZ a parlamentbe, ha most tartanák a törvényhozási választásokat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) viszont győzne – derül ki abból a felmérésből, amelyet az IMAS közvélemény-kutató tett közzé csütörtökön.

A kutatás – amelyet még azelőtt végeztek, hogy a PSD és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megalakította volna a Szociálliberális Szövetséget (USL) – szerint a PSD-t a megkérdezettek 30,9 százaléka támogatja, míg a második helyen a PNL áll 25,6 százalékkal. A nagyobbik kormánypárt, amely a három évvel ezelőtti választásokon még fej fej mellett állt a PSD-vel, most megfelezte támogatói számát: a Demokrata-Liberális Párt (PDL) 14,2 százalékon áll. Örvendezhet viszont a bulvártévé-tulajdonos Dan Diaconescu által a közelmúltban alapított, politikai céljait és doktrínáját tekintve sötét lónak számító, a Nép Pártja névre hallgató alakulat, ezt ugyanis a válaszadók 9 százaléka támogatja.

Pozitív elmozdulást könyvelhet el a Nagy-Románia Párt (PRM) is: a szélsőséges párt három évvel ezelőtt kiesett a parlamentből, ám most nemhogy átugraná az 5 százalékos bejutási küszöböt, de jócskán túl is haladná, 6,3 százalékával. Nincs ilyen szerencsés helyzetben az RMDSZ: a magyar szervezet a felmérés szerint csupán a polgárok 4,6 százalékának a bizalmát élvezi, ami annyit jelent, hogy elvérezne a parlamentbe jutásért vívott küzdelemben.

A felmérés kitért az intézményekbe vetett bizalomra is. Eszerint továbbra is az ortodox egyház és a hadsereg számít a legmegbízhatóbb intézménynek a románok számára, bár két év alatt csökkent a támogatottságuk. Míg a görögkeleti egyházat 2009-ben még a megkérdezettek 89,3 százaléka nevezte a legmegbízhatóbb intézménynek, ma ez az arány 81,9 százalék. A hadsereg nimbuszát is megtépázta a katonai nyugdíjak körüli huzavona: a két évvel ezelőtti 71,1 százalékról 63,5-re csökkent a népszerűsége, bár ez még mindig elegendő a dobogó második fokához. Az államfői hivatal népszerűsége 14,3, a kormányé 8,2, a parlamenté pedig 7,2 százalékos.

Krónika

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »