Itt hatalmas hibát vétett az Orbán-kormány

Zénó
2012. március 29., csütörtök

A magyar kormánynak – vélt vagy valós indokok miatt – ismét borzalmas sajtója volt az utóbbi időben, egyre-másra érték egymást azok a cikkek, amik sokszor félinformációkra alapozva próbálták meg lerántani a leplet a kormányfő sokak szerint már-már Alekszandr Lukasenkóhoz közelítő törekvéseiről. Ezek a támadások arra is rávilágítottak: a mostani garnitúrának nagyon hiányzik egy hiteles, szakmájában is elismert tudós, akit a külföldi sajtó rendelkezésére lehetne bocsátani.

Korábban is írtunk már arról, hogy az olvasói levelek küldözgetésére és a különféle kritikák visszautasítására a magyar kormány jobb embereket is találhatna, mint a külföldön szolgáló nagykövetek. Őket ugyanis nem szabad ilyen módszerrel elkoptatni, hiszen nekik elsősorban az ország hivatalos képviselete a feladatuk, nem pedig a blogbejegyzések kommentálása. A nyugati sajtó szempontjából a miniszterek és államtitkárok sem megfelelőek, hiszen az ő nyilatkozataik leginkább ahhoz hasonlítanak, amikor az észak-koreai KCNA hírügynökség arról ír, hogy senki sem éhezik az ázsiai országban, miközben azok, akik átjutnak a hermetikusan lezárt határokon, pont az ellenkezőjéről tudnak beszámolni.

Kattintson és jöjjön velünk Washingtonba!

Nem hisszük, hogy létezne nemzetközi baloldali összeesküvés a magyar kormánnyal szemben, abban viszont biztosak vagyunk, hogy nagyfokú tudatlansággal kell felvennünk a küzdelmet. Magyarország – szerencsére – ritkán szerepel a világsajtó címoldalain, így nem csoda, hogy ha mégis odakerülünk, számtalan tévedés és félreértés jelenik meg még a legelismertebb lapokban is. Ezzel sajnos nem nagyon lehet mit kezdeni, ugyanis addig jó a budapesti vezetésnek, amíg nem rólunk írnak minden héten a londoni és New yorki lapok.

Ugyanakkor a szakértők terén fájó hiányossággal kell szembenéznie az Orbán-kormánynak, miközben a nyugati establishmentben a jelenlegi kurzus számos esküdt ellenségét is felfedezhetjük. Ez nem lenne gond, ha a kormánynak támogatói is lennének a megfelelő nyugati körökben, de ez sajnos nincs így. A legnagyobb Magyarországgal foglalkozó nevek mind kritikusan szemlélik a kabinet teljesítményét, és képtelenek elfogulatlan véleményt formálni a hazai helyzetről. Itt mutatkozik meg az Orbán-kormány egyik legnagyobb hiányossága is: nincs egy olyan elismert, szakmájában befutott szakértőjük, aki hiteles, megalapozott és kulturált módon tudná bemutatni a kormány érveit egy-egy nemzetközi vita vagy épp kritika kapcsán; nincs egy olyan ember, akit a nyugati újságírók bátran felhívhatnának, hogy gyors és alapos választ kapjanak a kérdéseikre. Az Orbán-kormány csak a szóvivőket tudja kiállítani, de ez az amerikai egyetemek elismert oktatóival és a világ legnagyobb napilapjaival szemben fájóan kevés.

A hiányosság természetesen nem csak a kormány hibája, hanem többek között a hazai tudományos közösségé is. A magyar politikával foglalkozó hazai szakértők nemzetközi téren alig jegyzettek, nyelveket néhány kivétellel csak nagyon kevesen beszélnek, és többségük tudását már évtizedek óta meghaladta a tudományos fejlődés (menjenek csak be akármelyik három előadásra az ország három legnagyobb, nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó egyetemén, és maguk is megtapasztalhatják ezt). Nemzetközi publikációkkal, konferencia-részvételekkel nagyon kevesen büszkélkedhetnek, ugyanis a megélhetéshez az is elég, ha itthon a megfelelő kormány megfelelő embereivel vannak jóban, a többi majd lesz valahogy. Ez viszont egyenesen vezet a jelenlegi helyzethez: ahhoz, hogy külföldiek, vagy jobb esetben évtizedekkel ezelőtt emigrált magyarok mondják meg azt, mit is kell gondolniuk rólunk az igazi döntéshozóknak.

Az Orbán-kormánynak (de igazából bármelyik kormánynak) olyan szakmájukban elismert szakértőkre van szükségük, akik nem járatták le magukat az üres pártjelszavak ismételgetésével, nem vettek fel állami milliárdokat a saját alapítványukkal és nem álltak biodíszletként egy-egy választási nagygyűlésen az aktuális „nemzetmentő” pártelnök mögött. Olyan tisztességben megőszült, kikezdhetetlen szakmai integritású tudósokra van szükségünk, akik nyugodtan és meggyőzően tudnak érvelni, fel tudják venni a harcot a téves információkkal, és árnyaltabbá tudják tenni a Magyarországról kialakított képet. Szükségünk van legalább egy olyan emberre, aki lobbizik értünk külföldön, és akit elismernek saját pályatársai is. Természetesen minden kormány kiválaszthatja azokat az embereket, akik politikailag közel állnak hozzá, de túl közel nem szabad húzni őket, mert akkor elveszítik a hitelességüket.

Az Orbán-kormánynak most pontosan egy ilyen tisztességben megőszült, szemüveges professzorra lenne szüksége, aki érvekkel és adatokkal felvértezve elmenne a legfontosabb fővárosokba, konferenciákon adna elő, és kínos keresztkérdéseket tenne fel azoknak az embereknek, akik sokszor megalapozatlanul kritizálják a kormányt. Nem csak most, de a következő ciklusban, és az azutániban is. Az Orbán-kormány szerencsétlensége az, hogy nem tudnak legalább egy Charles Gatihoz hasonló ismertségű embert kiállítani, aki nem a politikai, hanem az akadémiai szférában játszik meghatározó szerepet. A kormányzati kommunikátorok a Johns Hopkins Egyetem professzorával szemben ugyanis már hiteltelenek, ugyanúgy, ahogy a kormány kedvenc egyetemének Magyarországon világhírű oktatói is fájóan kevesek ehhez a feladathoz.

Ha a jelenlegi kurzusban lenne egy bármilyen módon átgondolt személyzeti politika, akkor talán meg lehetne találni a megfelelő embert. Eddig azonban nem sikerült megoldani ezt a feladatot. Neves támogató híján pedig csak arra számíthatunk, hogy a Washington Post újságírója a már jól ismert neveket fogja felhívni, ha Magyarországról ír, és ezért minden igyekezete ellenére csak a már jól ismert szólamokat fogja meghallgatni a bejáratott emberektől. A külügyben meg csodálkozva néznek, hogy már megint rosszat írnak rólunk.

Disclaimer: ez a cikk nem kívánja megítélni, hogy a jelenlegi magyar kormány valóban hasonlít-e Lukasenko rezsimjéhez, vagy sem. Pusztán arra próbál rávilágítani, hogy az országimázs alakítása komoly kérdés, ami nem érhet véget a puszta-gulyás-világraszóló magyar divat szentháromságnál.

Az eddigi vélemények
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, ugyanakkor a szerkesztőség fenntartja a jogot a nyíltan sértő, gyűlölködő, trágár ill. reklám tartalmú hozzászólások moderálására!

Tisztel Cikkíró!

Azzal kezdeném, hogy egyet értek az írásában foglaltakkal. Annyit tennék hozzá, hogy ha összesíthetném a leírtakat, gyakorlatilag nem is annyira a szakmai szakértői tanácsadó(k) hiányzik/hiányoznak az ország vezetői mögül, hanem a teljes magyar értelmiség. Ugyanis az értelmiségnek éppen az lenne a társadalomban betöltő szerepe, hogy biztosítsa annak minden irányú fejlődését, irányt mutasson, stb. Megjegyzem, ez nem a politikusok feladata. Viszont az igen, hogy támogassa, táplálja a független értelmiségi szférát és bizony kérje ki a véleményét, hiszen a tudásbázis ott kell, hogy legyen. Sajnos már régóta nem beszélhetünk magyar értelmiségről, vagy csak csúfolhatjuk annak, de már rég nem az. Mindenki figyelmébe ajánlom a Hivatás és Hitvallás 1-2 - Magyar mérnökök, orvosok, természettudósok írásai - könyvet, amelyben többek között az emberi értékek mellett a magyar értelmiség és általában az értelmiség helyzetéről is olvashatunk véleményeket.

Fent leírtak a saját véleményemet tükrözik, mérnökként megalapozottnak vélem.

Köszönöm mindenkinek, aki elolvasta hozzászólásomat!

Üdvözlettel:

A ki- és letaszított értelmiség közül egy.

Judith Hegedüs|2 éve |Permalink|Komment elrejtése

Hibás az egész külügy, a miniszter olyan jelentéktelen, hogy szinte nincs, az itthoni kommunikációs stáb egy kalap @, és igen a mérték adó értelmiség, no meg a diplomácia is. Nem olvasói leveleket kell írogatni. Ezen kívül jobban kellene figyelni azokra az újságírókra, akik sorozatosan küldik hazug leveleiket, mondjuk indítani jó néhány sajtópert.

kakambuki|2 éve |Permalink|Komment elrejtése

"Az Orbán-kormány szerencsétlensége az, hogy nem tudnak legalább egy Charles Gatihoz hasonló ismertségű embert kiállítani, aki nem a politikai, hanem az akadémiai szférában játszik meghatározó szerepet." Szerintem lazán tudnának mert választék az van, csak annyira hülyék, hogy ez eszükbe sem jutott.

Zsuzsa Gáti|2 éve |Permalink|Komment elrejtése
@kakambuki:

Pedig Ch. Gáti mindent megtett Orbán hatalomba jutásáért. Rendesen uszitotta a sajtót Gyurcsány ellen, érdemes megkeresni a cikkkeit és nyilatkozatait 2003-tól. Nem ment a szomszédba egy kis sárért, ha az MSZP-ről volt szó.De a Fidesz ezt a kapcolatot/is/ mint ahogy a Sorosst, Munkot és a többit is nagyon elszúrta.

    Már válaszolt
  • Ferike ( 2 éve )
Szalóczi Béla|2 éve |Permalink|Komment elrejtése

Nos elképedve olvasom tanult polgártársaim meglátásait..Azt hiszik piár- munkából meg lehet élni a nemzetközi porondon...Addig míg nem termelünk, lehet tartani a markunkat a külföldnek..Adnak ők hitelt csak szépen kérjünk..Ha netán mégsem felverik a sleppjüket akik rögtön vonítanak. Lényeg csak valahogyan teljen el jólétben az életük a kiválasztott- szerintem nyakkendős, öltönyös pénzügyi rabszolgáknak.. Aki nem hiszi jelentkezzen pénzügyi tanácsadónak- s megtudja..mi a nyugati demokrácia..Addig amíg egy hitelszámlán olyan apró betűs írással tájékoztatnak a lényegről-hogy nagyító kell az olvasáshoz valami nincs rendben a pénzügyi tisztességgel..S addig sem ameddig a forint Eur. árfolyamát a kereskedelmi bankok spekulánsai mozgatják..határozzák meg! Erre lenne bátorság -kimondani nem pedig jobb-baloldali műbalhét kreálni hülyéknek..

Silvanoman|2 éve |Permalink|Komment elrejtése

A cikk írója rávilágított egy nekem megválaszolatlan és igaz magamnak még fel sem tett kérdésre. Valóban furcsa volt, hogy a bal-liberális nyugati sajtó ilyen, olyan magyar forrásaira, nyilatkozóira hivazkozva igen erőteljes nyomást, mondjuk ki támadást indított az orbáni adminisztrációra. És a kontra alig érkezett. Itthoni médiumok igen válaszoltak, néha szánalmas stílusban, de valóban alig lehetett olvasni sajtószemlét, hogy nyugati orgánumokban valami pozitívat írtak rólunk, vagy csak cáfolatot. Arról lehett olvasni, főleg balos fórumozótól itt-ott, hogy hát azért mert utálnak minket. Nos én ebben nem hiszek.

Értem már mi az oka. Ez valóban szomorú. De lehet ezt hibának kimondani, (a cikk címe utal erre, hibát említ) ha nincs katona aki visszalőne?

Az Antall-kormány óta jóformán minden kormány, és kormánypárt,beleértve a Hornét is, mindig a saját kommunikációját hibáztatta azért, hogy külföldön rosszul ítélik meg a tevékenységét. A bel- és a külföldnek szóló kommunikáció minősége természetesen fontos ténező, de a legfontosabb mégiscsak az, hogy ténylegesen mit csinál ez a kormány. Nem kétlem, hogy vannak külföldön az Orbán-kormánynak elfogult, vagy éppenséggel a magyarországi helyzetet csak harmadkézből ismerő kritikusai is, de azért talán mégsem holmi összeesküvés részesei azok a jobboldali, konzervatív körök Európában és Amrikában, amlyek sorra mutatnak rá az Orbán-kormány demokráciaszűkítő, jóllehet a Lukasenkóét természetesen meg sem közelítő ámokfutására. Mint a közmondás tartja: ne a tükröt hibáztasd, ha ferde a képed!

@Zsuzsa Gáti:

Igaza van eszt a kedves Orsóst mert máskkép nem tudom megnevezni csak azok a kedves okos emberek akik ki tanittaták,és finansziroszták Sorossnak lehet meg köszöni .

Gábor Békés|2 éve |Permalink|Komment elrejtése
@Silvanoman:

Az újságnál státuszba kerülni csak párt ajánlással, vagy 3/3 tagsággal lehetett! Ma a "neveltjeik, vagy gyerekeik, ülnek a szerkesztőségekbe!

"Ugyanakkor a szakértők terén fájó hiányossággal kell szembenéznie az Orbán-kormánynak, miközben a nyugati establishmentben a jelenlegi kurzus számos esküdt ellenségét is felfedezhetjük. "

Persze hogy fel. A számos kétes privatizációs ügyletből kifolyólag a permanens kirablásában érdekeltek. Szart se tudnak az ország belpolitikai helyzetéről. Az pénz foglalkoztatja őket amit folyamatosan lehúzhatnak rólunk. Ennek érdekében pedig minden eszközt felhasználnak, az egyik ilyen a sajtó.

"Ez nem lenne gond, ha a kormánynak támogatói is lennének a megfelelő nyugati körökben, de ez sajnos nincs így."

Nem is lesz, csak akkor ha beállsz a sorba, mint a birka és megköszönöd kézcsókkal hogy átutalhatsz nekik egy pár milliárdot.

"A legnagyobb Magyarországgal foglalkozó nevek mind kritikusan szemlélik a kabinet teljesítményét, és képtelenek elfogulatlan véleményt formálni a hazai helyzetről. "

Ez így igaz. Képtelenek. Egyrészt a tudatlanságuk okán, másrészt azért mert szervilis módon alávetettek egyes nagy hatalmú gazdasági köröknek, azok fizetett szócsövei.

"Az Orbán-kormány csak a szóvivőket tudja kiállítani, de ez az amerikai egyetemek elismert oktatóival és a világ legnagyobb napilapjaival szemben fájóan kevés."

Igen ? És ők mit tudnak rólunk ? Többségük még csak nem is járt Magyarországon. Arról nem is beszélve hogy aki esetleg járt is, még akkor sincs semmi lövése arról mi folyt itt, de bőszen nyilatkoznak az egyetemi rangjukra hivatkozva, a nagy "szakértők".

"Az Orbán-kormány szerencsétlensége az, hogy nem tudnak legalább egy Charles Gatihoz hasonló ismertségű embert kiállítani, aki nem a politikai, hanem az akadémiai szférában játszik meghatározó szerepet. A kormányzati kommunikátorok a Johns Hopkins Egyetem professzorával szemben ugyanis már hiteltelenek, ugyanúgy, ahogy a kormány kedvenc egyetemének Magyarországon világhírű oktatói is fájóan kevesek ehhez a feladathoz."

Szomorú lenne ha pont egy ilyen érdekemberhez kéne fordulnunk segítségért. Ő így vélekedik rólunk:

http://www.168ora.hu/itthon/amerika-kulugyminiszter-charles-gati-orban-viktor-88694.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201203

http://nepszava.com/2012/01/uncategorized/charles-gati-nem-maradhat-europa-kozepen-az-orban-rendszer.html

"Charles Gati a 168 órának nyilatkozott, miszerint Magyarország ellen demokratikus és nem demokratikus eszközöket is bevetne a magyar kormány megdöntésére." Erre rímelt még a "..folyamatos gazdasági problémák és nehézségek lesznek az elkövetkező években Magyarországon.." című kijelentése is.

Pártatlan. Hogyne. Meg feddhetetlen.

http://arokaso.blog.hu/2008/11/13/charles_gati

Ez egy idegen, akinek ugyanúgy fogalma sincs arról hogy mi történt ebben a régióban mint a jenkik többségének, nem érezte a tarkója mögött sohasem az ávósok meg a kádár-huszárok áporodott leheletét. Egy washingtoni iroda kényelmes bőrfoteljében elterülve, sztoikusan, Parker tollal a kérges kis kezében biztosan élethűen képet tud festeni magának egy minimálbérből élő, rezsivel lemaradó, hitellel terhelt házában fagyoskodó kelet-magyarországi átlagos magyar család problémáiról.

"Neves támogató híján pedig csak arra számíthatunk, hogy a Washington Post újságírója a már jól ismert neveket fogja felhívni, ha Magyarországról ír, és ezért minden igyekezete ellenére csak a már jól ismert szólamokat fogja meghallgatni a bejáratott emberektől."

Nem fogja felhívni, mert küldik azok maguktól az "elfogulatlan" "tényeken" alapuló hülyeségeiket, ha meg véletlenül fel is hívja, az nem valószínű hogy pont a kormány "őszülő halántékú" tekintélyes tudósa lenne.

Felőlem akár Lukasenkóhoz is hasonlíthatják az országot - mert hát nyilván a sugalmazni kell valamit megfelelvén az éppen aktuális nyugati bírálatcunaminak. Ez a pl. országimázzsal kapcsolatos vélemény pedig jelzi a cikk politikai lejáratás vonalába illeszkedő irányított mivoltát, minden héten van (vagy kell lenni) egy "hibát vétett", "mulasztott", "lemaradt az Orbán-kormány", "vesztésre áll a kormány", meg hasonló című írásnak.. Néha komolyan mondom röhögnöm kell.

lacika_34|2 éve |Permalink|Komment elrejtése

idézve: "A magyar kormánynak – vélt vagy valós indokok miatt – ismét borzalmas sajtója volt az utóbbi időben, egyre-másra érték egymást azok a cikkek"

Válasz: Még szerencse, hogy a magyar kormányt a magyar állampolgárok választják, és nem a külső bekiabálók.

Gyerekek!

Nem a külföldi sajtóra költött pénzzel van szó, hanem azzal, hogy rátapostunk pár külföldi cég, pénzintézet lábára, és azok most vonyítanak, a fizetett újságírók és újságok meg nyáladzanak, és rágalmaznak. Ez a nagy helyzet.

    Már válaszolt
  • BZoli ( 2 éve )

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtóattaséja korábban arról számolt be, hogy a washingtoni külügyminisztérium képviselője Mo-n tájékozódik, amely keretében újságírókkal is találkozik, de hogy milyen kritériumok alapján kaptak meghívót a sajtóorgánumok sajnos nem tudható – Bradley A. Hurst sajtóattasé nem volt elérhető.

"Marie L. Yovanovitch kávézással egybekötött beszélgetésen kérte ki magyar újságírók véleményét a hazai belpolitikai helyzetről. A vendégek között szerepelt Bolgár György, a Klubrádió műsorvezetője, Horváth Gábor, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese, Mészáros Antónia, az ATV műsorvezetője és Feledy Botond, az MTI munkatársa is."

No comment.

@lacika_34:

Sajnos erősen ráléptek az privát lábamra is, és az privátul fáj is, ebből kifolyólag jogom van vonítani, rágalmazni és magyar kormányt választani. Tisztelettel kérek mindenkit, a csalánt a sajátjával verje

lacika_34|2 éve |Permalink|Komment elrejtése
@BZoli:

Mióta vagy külföldi pénzintézet? - vagy privatizált áramszolgáltató? :)

Örülj, hogy nem rosszabb a helyzet.

2008-2009-ben rosszabb helyzetben voltunk, mint Görögország.

Örülj, hogy most nem lopják szét a megmaradt országot a fejed fölül, és raknak rád kétszer ekkora adókat, vagy csorbítják a közszolgáltatásokat ennél sokkal durvábban,

amit esetleg egy szakértői kormány be tudna vállalni, de a jelen kormány nem.

    Már válaszolt
  • mrZ ( 2 éve )
@lacika_34:

Naív vagy.

A teljes adószint az növekedett az elmúlt két évben.

Lopni továbbra is lopnak, mindig van mit.

Szakértő kormány nincs csak szemfényvesztés szakértő módra.

lacika_34|2 éve |Permalink|Komment elrejtése
@mrZ:

Van ennél rosszabb is pajtás.

Örüljünk, hogy ennyivel megúsztuk a mesterségesen gerjesztett gazdasági válságnak keresztelt rablóhadjáratot.

Talán sikerül kilábalni belőle, vannak, akik nálunk sokkal szarabb helyzetbe kerültek.

üdv

@lacika_34:

>>Örüljünk, hogy ennyivel megúsztuk....

Még csak most kezdődött,

>>.... a mesterségesen gerjesztett......

A kapitalizmusban a fellendülés és a válság ciklikusan ismétlődik. Hosszú ideig nem volt nagy válság itt volt az ideje.

>>...... gazdasági válságnak keresztelt rablóhadjáratot.

A rablás a kapitalizmus alap tulajdonsága. Egyesek "haszon"-nak nevezik.

>>Talán sikerül kilábalni belőle,.....

Gyökeres változtatások nélkül alaigha. Láttál már erre utaló jelet?

>>....akik nálunk sokkal szarabb helyzetbe kerültek.

Hamarabb is kezdenek hozzá az átalakításhoz.

>>Van ennél rosszabb is pajtás.

Nincs. Az információs korszakban tudatlannak lenni a legrosszabb.

János Ambrus|2 éve |Permalink|Komment elrejtése
@lacika_34:

Az ilyenek mint Te, miatt jutott ide az ország. A sok birka szavazó juttat ide az országot, aki nem gondolkodott, amikor a fidesznyikeseket hatalomhoz juttatta. Isten ostora egyszer odafog csapni.

Lökitek a sok hülye dumát a sok hatalom éhes ellenzékivel, ahelyett, hogy gondolkodnátok,és nem adnátok teret az ilyen diktatúráknak. Emberek ébredjetek már föl.......

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?