A leggyengébb zebrákat felzabálják

Zénó
2012. február 26., vasárnap

Ha valakinek eddig nem tűnt volna fel, Magyarországnak az utóbbi két évben elfogytak a barátai. Az EU befolyásos tagjainak többségét többször is megsértettük, ezért most nincsen senki, aki mellénk állna az Európai Bizottság döntése után. Barrosoék pedig rutinos politikusok, akik tudják, hazánkon minden kockázat nélkül példát lehet statuálni, bármit is nyilatkozik a magyar tévénézőknek a magyar kormányszóvivő.

Beérett az Orbán-kormány EU-elnökségének legnagyobb sikere: a külügy által is a legnagyobb eredménynek tartott, a gazdasági kormányzásról szóló hatos csomag értelmében az Európai Bizottság azzal fenyegeti Magyarországot, hogy jövőre megvonja Budapesttől a kohéziós támogatásokat. Ez valóban komoly figyelmeztetés, de nem maga a tragédia: a pénzeket ugyanis ma még le lehet hívni, és mire megszületik a végleges döntés novemberben, addigra még legalább hatszor fogják módosítani a gránitszilárdságú magyar költségvetést, így szépen lassan az EU-s elvárásokat is bele lehet majd csempészni a toldozott-foldozott büdzsébe.

Sokkal érdekesebb az a kérdés, hogy miért pont Magyarországon akar most példát statuálni az Európai Bizottság, miközben az EU szinte minden tagállamával szemben folyik túlzottdeficit-eljárás, már évek óta. A válasz egyszerű: mert mi jelentjük a legkisebb politikai kockázatot. Igen ám, mondaná ilyenkor a lelkes kormánypárti kommentátor, de mi van az államcsőd szélén tántorgó Görögországgal? Igaz, Athén példát mutatott abból, hogyan lehet átverni az Uniós apparátust, de azt a gazdasági gyarmatosítást, amit most épp Görögországban visz végbe az EU még az Unió iránt legelkötelezettebb magyarok sem kívánhatják az országnak. Úgyhogy a görögökkel inkább ne is hasonlítsuk össze magunkat, mert talán még emlékszünk rá, hogy a legutóbbi ilyen Kósa Lajos-féle nyilatkozat milyen hatással volt a forint árfolyamára.

Mint azt már két hónapja is írtuk, Brüsszel most lépéskényszerben van. Meg kell mutatnia a piacoknak, hogy készen áll, és kemény kézzel leszámol az elhajlókkal, akik a gazdasági integráció jövőjét fenyegetik. Barroso tudja: most nem az EU polgárainak, hanem a pénzpiacoknak játszik, és szemrebbenés nélkül kell megrendszabályoznia a renitenseket. Ha a Bizottság most végigviszi az eljárást, és behódoltatja a nagyszájú, de valós tárgyalási pozíciókkal nem rendelkező Orbán-kormányt, akkor a befektetők el fogják hinni neki, hogy legalább ilyen kemény lesz a nagyokkal, akár Franciaországgal, akár Spanyolországgal szemben. 

Orbán Viktor az utóbbi két évben mindent megtett, hogy a közelgő csapás legideálisabb célpontja legyen. Folyamatosan az EU ellen beszélt, Moszkvához hasonlította Brüsszelt, ráadásul tavaly decemberben az emlékezetes „nem-talán-igen” állam- és kormányfői csúcson bizonyságot tett arról is, hogy nem igazán van otthon az európai tárgyalások színpadán. Ráadásul a magyar kormány hatalomra lépése óta elidegenítette magától legfontosabb szövetségeseit: Németország és Ausztria barátságát a különadókkal és a végtörlesztéssel veszítettük el. Lengyelországra sem számíthatunk igazán, hiszen Varsó épp saját nagyhatalmi ambícióival van elfoglalva, így túlságosan is kellemetlen lenne számára a magyarokkal közösködni. Orbán másik fontos szövetségese, Traian Basescu pedig éppen azzal van elfoglalva, hogy a megszorítások miatt tüntető románok ne gyújtsák rá az elnöki palotát. A közép-európai szolidaritás is bomladozik: Csehországnak soha nem is voltunk igazán fontosak, Szlovákia pedig éppen térdig gázol a választási kampányban. Szövetségesek nélkül nincs esélyünk Európában, erre az Orbán-kormánynak most saját kárán kell rájönnie.

Akinek eddig illúziói voltak a nemzetközi kapcsolatok igazi működésével kapcsolatban, azokat sajnos most rá kell ébresztenünk a keserű valóságra. A diplomácia ugyanis a pénzről és az üzletről szól: ha demokráciáról papolnak akkor is, ha büntetésekről, akkor is. Ha a többi tagállam csak úgy tudja megúszni a büntetést, hogy Magyarországot dobják oda áldozati báránynak, akkor ne legyenek kétségeink, meg fogják tenni. Ráadásul ha a magyar kormány mindenkibe beleköt, és mindenkinél okosabbnak hiszi magát és dacosan utasítja el barátai tanácsait, akkor senki sem fog egyetlen könnyet sem ejteni értünk. Most itt tartunk: barátok nélkül, és lehet, hogy hamarosan pénz nélkül. A vadon törvénye a nemzetközi politikában is érvényes, a ragadozók mindig a leggyengébb, a csordától legmesszebb lévő zebrára támadnak rá. Az oroszlánok szemei már villognak a sötétben.

Az eddigi vélemények
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, ugyanakkor a szerkesztőség fenntartja a jogot a nyíltan sértő, gyűlölködő, trágár ill. reklám tartalmú hozzászólások moderálására!
kakambuki|2 éve |Permalink|Komment elrejtése

"ezért most nincsen senki, aki mellénk állna az Európai Bizottság döntése után." Csehország és Lengyelország azért még nem tartoznak a senkik közé! Lehet, hogy a Szaudiak sem.

És ha nem csak az EU-t néznénk,hanem mondjuk azt is észrevenné itt valaki,hogy kelet felé is lehet nyitni? Elfogytak a barátaink...ja,mert a Nyugat európai államokkal eddig is évezredes barátságaink voltak...

nneddudgi|2 éve |Permalink|Komment elrejtése
@Lac:

Hát igen. Így igaz, nem való nekünk Európa ... kár, h nem vót vki, aki szólt vóna SztIstvánnak. Sôt, már Árpádnak.

A klubrádióban és a népátszabóban jól publikálható cikk - hát gratulálok a szerzőnek ...

"Ha valakinek eddig nem tűnt volna fel, Magyarországnak az utóbbi két évben elfogytak a barátai."

majd

"Ráadásul ha a magyar kormány mindenkibe beleköt, és mindenkinél okosabbnak hiszi magát és dacosan utasítja el barátai tanácsait, akkor senki sem fog egyetlen könnyet sem ejteni értünk. "

Akkor most vannak barátai, vagy nem ??? (csaxólok: soha nem is voltak, eddig is csak anyagi érdekek voltak semmi más)

Nagy a kapkodás e'társak. Nem baj majd bulgárgyuribácsi elmagyarázza hogyisvaneza rohadtorbán, mint mindig.

nneddudgi|2 éve |Permalink|Komment elrejtése
@Dupree:

De fura vagy! Nem jön le a kommentedbôl, hogy boldog vagy. Pedig tuti, hogy az vagy, hisz a Bizorttság végre teljesítette Dr Orbán Viktor Miniszterelnök Úr kérését, amit 2006-ban elôvezetett az EP-ben. Hogyhogy nem jön át a soraidból az öröm afelettt, hogy Európa végre hallgat az okosabbra?

  Már válaszolt
 • Dupree ( 2 éve )
Németh Henrik|2 éve |Permalink|Komment elrejtése

Szerintem ma is találó Churchill egykori mondata : Angliának nincsenek barátai, angliának nincsenek ellenségei. Angliának érdekei vannak. Nos, ennek a fényében értelmezzük úgy a cikk szövegét, h ma Mo támogatása egyik uniós államnak sem érdeke. De h ideáig hogyan jutottunk el, - és éppen ez itt a lényeg - az már az elmúlt pár év hibás diplomáciai döntéseinknek az eredménye. Az elszigetelődésért mindig felelős a külügy, ezt a szart nem lehet visszalapátolni...

@nneddudgi:

Ohhhh, hát persze .... De legközelebb linkeld is be mit mondott a mumusod ..

"A Fidesz elnöke az Európai Néppárt frakciójának 56-os megemlékezésén azt mondta, hogy a kormányzat hétfőn átlépett a jogállamiság keretein, a rendőrök brutálisan megtámadták az emlékezőket. Arra szólított fel, hogy a kommunisták örökségét viselő országoktól vonja meg az unió a segítségnyújtást."

"Ami az első tényezőt illeti, Orbán úgy vélekedett, hogy a kommunizmus a "saját országaiban intézményesítette a korrupciót, az erkölcsi relativizmust, a szegénységet, a kiszolgáltatottságot, a hamis adatokat szolgáltató kormányokat, a felelősséget nem ismerő politikusokat és a politikai hazugságokat", s ez a bővítés óta immár az EU problémájává is vált. Erre hivatkozva sürgette Orbán az uniós segítségnyújtás megtagadását a "hazug és csaló" kormányoknak."

http://index.hu/kulfold/eu/stra1024p/

Nyilvánvaló hogy EZ ÍGY kevés az EU-nak, ha jobbosokat vernek, de bezzeg micsoda diktatúra van akkor, ha a klubrádió a pályázaton kevesebbet ajánl, és nem ők kapták meg frekvenciát (mint régen, pályáztatás nélkül ... :)) ... jaj, jaj. Hát ez már fasizmus a javából.

Németh Henrik|2 éve |Permalink|Komment elrejtése

A klubrádiósok azért hőbörögtek - mellesleg jogosan - mert kijátszották őket a frekvencia pályázat kiírásakor. Csak egy példa : az új pályázat erre a frekv-ra úgy lett meghírdetve, hogy "zenei rádió" profilú jelentjezőket várnak, holott világos volt a médiahatóságnak, h a Klubrádió nem az. És ez csak egy trükk volt a Klubrádió pályázatának kicsinálására....

  Már válaszolt
 • Dupree ( 2 éve )
@Németh Henrik:

"a Klubrádió – és valamennyi pályázó – mindvégig ismerte a pályázat értékelési szempontjait, és az egyes „objektív vállalásokkal” – mint például a díjajánlat, a helyi közéleti műsorok, illetve zenei műsorok aránya – megszerezhető pontszámokkal is tisztában volt. Ebből következően vélhetően tudatos volt az, hogy a többi pályázóhoz képest gyengébb pályázati ajánlatot nyújtott be, aminek eredményeként pályázata az objektív pontszámok alapján az utolsó helyen végzett"

"Tudatos provokáció történt a budapesti 95,3 MHz-es frekvenciapályázat ügyében, hazai és külföldi politikai szervezetek, illetve diplomáciai testületek tagjai csaknem egy éve igyekeznek nyomást gyakorolni a Médiatanácsra - derül ki a szervezet honlapján szerdán megjelent közleményből.A testület szerint a befolyásolás célja egy az esélyegyenlőséget elvető, közvetlenül a Klubrádió igényeinek megfelelően kiírt pályázat lett volna."

A piacról él mindenki. Aki többet ajánl az viszi és kész, majd beárazzák a rádiót a szegmens szereplői. Az újakat is, ha nem tudják kitermelni, akkó bakfitty, buknak aztán kérem a következőt. Érdekes hogy az élet más területén a piaci viszonyokat preferáló garnitúra most mennyire ellene van ennek, nemde ? Milyen különös...

nneddudgi|2 éve |Permalink|Komment elrejtése
@Dupree:

"Orbán úgy vélekedett, hogy a kommunizmus a "saját országaiban intézményesítette a korrupciót, az erkölcsi relativizmust, a szegénységet, a kiszolgáltatottságot, a hamis adatokat szolgáltató kormányokat, a felelősséget nem ismerő politikusokat és a politikai hazugságokat"

Így már értek mindent. Azért ilyen, amilyen, mert a kommunizmus egyik országában nevelkedett.

+++

"A testület szerint a befolyásolás célja egy az esélyegyenlőséget elvető, közvetlenül a Klubrádió igényeinek megfelelően kiírt pályázat lett volna."

Úgy látszik, Henrik nem volt elég érthetô. Psze nemtom, akkor miben reménykedek, de man probiert.

"Tudatos provokáció történt a budapesti 95,3 MHz-es frekvenciapályázat ügyében"

Ez így igaz is, csak kérdés, ki provokált kit?

Ezen a frekvencián 10 év óta ( mert már korábban kellett volna vagy kiírni, vagy megújítani, 2 havonta hosszabbítgatták vagy 2 éve ) BESZÉLGETÔS rádió mûködött, folyamatosan növekvô hallgatottsággal, utóbbi években kb 500 ezer rendszeres hallgatóval, ami azt mutatja, h ERRE VOLT / VAN IGÉNY. Vagyis, amikor a MH erre a frekire ZENÉLÔ pályázatot írt ki, TUDATOSAN PROVOKÁLT fél milla hallgatót ( többet, mint ahányan a mr1 Kossuthot hallgatják, v az m1-et nézik.

Ez a helyzet.

Psze, magyarázni lehet a bizit, értem én, nincs kapu, nem lehet bemenni.

  Már válaszolt
 • Dupree ( 2 éve )
nneddudgi|2 éve |Permalink|Komment elrejtése

Bocs, majd elfeledtem: a nyertes még mindig nem jelentkezett, ill felajánlotta megvételre a KR-nak, mivel nem ért hozzá.

Ennyire szakszerû volt az értékelés.

Arról már nem is szólok, h a nyilvánosság elôtt "provokatívan gyenge" pályazatól beszélt a MH, ami a vlóságban össz 1 azaz egy pont különbséget jelentett a 66-ból.

  Már válaszolt
 • Dupree ( 2 éve )
@nneddudgi:

Mivel kereskedelmi frekvenciákról van szó, a díjajánlat is az egyik legfontosabb szempont volt a három rádió pályázatainak értékelésekor.

"a médiatanács az elmúlt csaknem másfél év során mintegy száz pályázatot kezelt, ezek egyikében sem írt elő műsortartalomra vonatkozó kötelezettségeket. A műsortervet a pályázók minden esetben az előre meghirdetett értékelési feltételek és pontszámok alapján szabadon, saját döntésük alapján állítják össze. A Klubrádiónak a 95,3 MHz-es frekvenciára vonatkozó, mintegy egy évtizede fennálló és jelenleg is érvényben lévő szerződésében a szövegarány a teljes műsoridő fele. A 2011-ben benyújtott pályázati ajánlatában a műsoridő felét meghaladó vállalást tett saját döntésének megfelelően ebben a kategóriában. Ezen műsortervi vállalására maximális pontszámot kapott”

Na bakfitty. Persze most már MÁS a szempontjuk nem a díj .. Bezzeg a régi szép időkben, amikor még pályázniuk sem kellett, ugyi ? Szelektív az emlékezetünk, mint úgy általában, ha baller ügyekről van szó ..

@nneddudgi:

Különben per van folyamatban, aminek az is lehet az eredménye hogy a második helyezett kapja meg a nyertes helyét, de másik hullámhosszon is szólhat a balos ige, csupán ennyi, nem fog elhallgatni a rádiójuk. Amúgy ha pl. nem tudja értékesíteni az Autórádió Kft. a 95.3-as frekven­ciát, akkor vissza kell adnia azt a médiahatóságnak. A törvény szerint a médiatanács ebben az esetben bírságot szabhat ki, emellett "a pályázati ajánlat visszavonásából, a hatósági szerződés megkötésének akadályozásából származó valamennyi költség viselésére, megfizetésére is kötelezheti a nyertes pályázót."

nneddudgi|2 éve |Permalink|Komment elrejtése

"régi szép időkben, amikor még pályázniuk sem kellett, ugyi ? Szelektív az emlékezetünk, mint úgy általában"

Ez tök így van. Pl nem emléxel arra, h a most lejáró szerzôdés / engedély még az elsô Orbán-kormány idejébôl, az akkori kormány által összerakott ORTT idejébôl, 2000-bôl való. Akkoriból, amikor Bolgárnak akkora protekciója volt, hogy egy prvokátor betelefonáló akciója nyomán kirúgták a közszolg. rádióból.

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?