A leggyengébb zebrákat felzabálják

Ha valakinek eddig nem tűnt volna fel, Magyarországnak az utóbbi két évben elfogytak a barátai. Az EU befolyásos tagjainak többségét többször is megsértettük, ezért most nincsen senki, aki mellénk állna az Európai Bizottság döntése után. Barrosoék pedig rutinos politikusok, akik tudják, hazánkon minden kockázat nélkül példát lehet statuálni, bármit is nyilatkozik a magyar tévénézőknek a magyar kormányszóvivő.

Beérett az Orbán-kormány EU-elnökségének legnagyobb sikere: a külügy által is a legnagyobb eredménynek tartott, a gazdasági kormányzásról szóló hatos csomag értelmében az Európai Bizottság azzal fenyegeti Magyarországot, hogy jövőre megvonja Budapesttől a kohéziós támogatásokat. Ez valóban komoly figyelmeztetés, de nem maga a tragédia: a pénzeket ugyanis ma még le lehet hívni, és mire megszületik a végleges döntés novemberben, addigra még legalább hatszor fogják módosítani a gránitszilárdságú magyar költségvetést, így szépen lassan az EU-s elvárásokat is bele lehet majd csempészni a toldozott-foldozott büdzsébe.

Sokkal érdekesebb az a kérdés, hogy miért pont Magyarországon akar most példát statuálni az Európai Bizottság, miközben az EU szinte minden tagállamával szemben folyik túlzottdeficit-eljárás, már évek óta. A válasz egyszerű: mert mi jelentjük a legkisebb politikai kockázatot. Igen ám, mondaná ilyenkor a lelkes kormánypárti kommentátor, de mi van az államcsőd szélén tántorgó Görögországgal? Igaz, Athén példát mutatott abból, hogyan lehet átverni az Uniós apparátust, de azt a gazdasági gyarmatosítást, amit most épp Görögországban visz végbe az EU még az Unió iránt legelkötelezettebb magyarok sem kívánhatják az országnak. Úgyhogy a görögökkel inkább ne is hasonlítsuk össze magunkat, mert talán még emlékszünk rá, hogy a legutóbbi ilyen Kósa Lajos-féle nyilatkozat milyen hatással volt a forint árfolyamára.

Mint azt már két hónapja is írtuk, Brüsszel most lépéskényszerben van. Meg kell mutatnia a piacoknak, hogy készen áll, és kemény kézzel leszámol az elhajlókkal, akik a gazdasági integráció jövőjét fenyegetik. Barroso tudja: most nem az EU polgárainak, hanem a pénzpiacoknak játszik, és szemrebbenés nélkül kell megrendszabályoznia a renitenseket. Ha a Bizottság most végigviszi az eljárást, és behódoltatja a nagyszájú, de valós tárgyalási pozíciókkal nem rendelkező Orbán-kormányt, akkor a befektetők el fogják hinni neki, hogy legalább ilyen kemény lesz a nagyokkal, akár Franciaországgal, akár Spanyolországgal szemben. 

Orbán Viktor az utóbbi két évben mindent megtett, hogy a közelgő csapás legideálisabb célpontja legyen. Folyamatosan az EU ellen beszélt, Moszkvához hasonlította Brüsszelt, ráadásul tavaly decemberben az emlékezetes „nem-talán-igen” állam- és kormányfői csúcson bizonyságot tett arról is, hogy nem igazán van otthon az európai tárgyalások színpadán. Ráadásul a magyar kormány hatalomra lépése óta elidegenítette magától legfontosabb szövetségeseit: Németország és Ausztria barátságát a különadókkal és a végtörlesztéssel veszítettük el. Lengyelországra sem számíthatunk igazán, hiszen Varsó épp saját nagyhatalmi ambícióival van elfoglalva, így túlságosan is kellemetlen lenne számára a magyarokkal közösködni. Orbán másik fontos szövetségese, Traian Basescu pedig éppen azzal van elfoglalva, hogy a megszorítások miatt tüntető románok ne gyújtsák rá az elnöki palotát. A közép-európai szolidaritás is bomladozik: Csehországnak soha nem is voltunk igazán fontosak, Szlovákia pedig éppen térdig gázol a választási kampányban. Szövetségesek nélkül nincs esélyünk Európában, erre az Orbán-kormánynak most saját kárán kell rájönnie.

Akinek eddig illúziói voltak a nemzetközi kapcsolatok igazi működésével kapcsolatban, azokat sajnos most rá kell ébresztenünk a keserű valóságra. A diplomácia ugyanis a pénzről és az üzletről szól: ha demokráciáról papolnak akkor is, ha büntetésekről, akkor is. Ha a többi tagállam csak úgy tudja megúszni a büntetést, hogy Magyarországot dobják oda áldozati báránynak, akkor ne legyenek kétségeink, meg fogják tenni. Ráadásul ha a magyar kormány mindenkibe beleköt, és mindenkinél okosabbnak hiszi magát és dacosan utasítja el barátai tanácsait, akkor senki sem fog egyetlen könnyet sem ejteni értünk. Most itt tartunk: barátok nélkül, és lehet, hogy hamarosan pénz nélkül. A vadon törvénye a nemzetközi politikában is érvényes, a ragadozók mindig a leggyengébb, a csordától legmesszebb lévő zebrára támadnak rá. Az oroszlánok szemei már villognak a sötétben.

Zénó

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Elindultak Dúmába az OPCW szakértői

Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

Read More »