Békemenet: a média és a valóság tangója

Régóta lehet tudni, hogy a média nélkülözhetetlen eszköz a politikát formálók kezében a közvélemény befolyásolására, ugyanakkor néha jól esne az objektív, a tényeket a maguk valóságában közlő sajtótermék, amely eltekint a politikai érdekek szolgálatától. A január 21-én lezajlott „Békemenet Magyarországért” civil felvonulást követően érdeklődve átfutottam a nevesebb hazai és külföldi sajtóorgánumokat és megdöbbenve tapasztaltam, hogy ragadós a politikai sarkítás és torzítás. Kollégák, mi történt az objektivitással?

Véleményem kifejtésekor nem kívánok megnevezni sajtótermékeket, se publicistákat – ez más műfajra tartozik. A fő irányvonalat a magyar és a külföldi hírekre fogom helyezni, az állítások ugyanis meglepő módon jelentős mértékben átfedik egymást határon innen és túl. „Indulhat a számháború” – írta egyik kolléga a blogján és ez az állítás tökéletesen jellemezte a felvonulásról tudósító anyagokat. A résztvevők sokan voltak, sőt ilyen sok demonstráló személyre nem is emlékszem a rendszerváltás óta eltelt húsz év során (de az is lehet, hogy tévedek). A liberális-baloldali sajtó 100 ezerről, a hatóságok 400 ezerről, a jobboldali média pedig ennél is többről számolt be – egyik sem találta el. A tömeg erőt képviselt, nem számot – akik felvonultak megmutatták a külföldi és magyar baloldalnak, hogy kár volt melldöngetve hangoztatni az Opera előtt összegyűlt tömegnek a létszámát, ugyanis azt most többszörösen felülmúlták.

Irónia – csak ezzel a szóval tudom jellemezni a magyar liberális sajtót, amelynek címlapjain az Opera előtti tüntetés után napokon át virították a kormányelleni tüntetésekről szóló hírek, de ezúttal még ugyanazon a napon levették a megmozdulás híreit. Voltak rafináltabb internetes oldalak is, melyek még szembetűnőbben estek arcra a kormány mellett kiálló emberek akciója kapcsán – az egyik ilyen népszerű oldal hangzatosan azt állította, hogy a kormány mellett és ellen is tüntettek aznap. Elgondolkodtató, hogy menyire lehet egy cikkben egymás mellé helyezni és egy lapon emlegetni a Dísz-téren tartott szűk körű összejövetelt és az Andrássy úton végighömpölygő emberáradatot.

A politikailag erősen megtámogatott sajtóorgánumot külföldön is sokan tartják mérvadónak. Az egyik legolvasottabb amerikai újság szemet gyönyörködtető módon tudósításába belefoglalta az említett hazai internetes oldal információit és a belügyminisztériumi információkat is, ugyanakkor az újságíró politikai véleményének kifejtésekor már kihagyta a hivatalos szervek adatait. Mi következik ebből – a külföldi újságíró, annak rendje és módja szerint az olvasottságra és nagyobb visszhangra épített, ezzel nem is lenne gond, addig a pontig, amíg az objektivitás mellett marad. A magyar bulvár ízvilága, gondolom, sokkal jobban lecsúszik a külföldi sajtós torkán, mint a száraz államszervezeti közleményeké.

A média színvonala az elmúlt években hanyatlásnak indult –a minőségen aluli, polgárpukkasztásra törekvő sajtóanyagok mindenhol ott vannak – a színes-szagos szennylapokon keresztül egészen a híradókig, amelyek alapján manapság szinte csak bűntényekről és közéleti botrányokról lehet értesülni. Néhány kivételtől eltekintve magyar sajtót sem érdemes olvasni – a butítás művészetét közvetítik. Legyünk igényesebbek, a szellemi stressz feloldásának vannak méltóbb módszerei is, mint megnézni a legújabb valóságshowt, hírhajhász internetportál kétes valóságtartalmú vezető cikkét olvasgatni vagy pénzt adni az ezredik bulvárlapért a sarki újságosnál.

Junqueira

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Elindultak Dúmába az OPCW szakértői

Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

Read More »