Őszi gyakornoki program a Kitekintőnél - jelentkezz!
Infosáv elrejtése

Friss hírek schengen témában, a legfrissebb schengeni helyzet.

Cikkeink száma a témában: 169

 • Uf Wiederluege Europa!

  2014. február 10., hétfő

  Fuck the EU! – szól a Brüsszelnek címzett üzenet, ezúttal azonban nem az amerikai külügyértől, hanem a svájciak többségétől. A vasárnapi svájci népszavazás eredményeképp új időszámítás kezdődik a bevándorlóknak, szigorú kvótarendszerrel és határellenőrzéssel.

 • Kuvait: vízum nélkül Schengenbe!

  2013. október 1., kedd

  Idén októbertől a speciális útlevéllel rendelkezők élveznek könnyítést, ha Nagy-Britanniába utaznak, a kuvaiti külügyminisztérium azonban szeretné, hogy jövőre egyetlen kuvaitinak se kelljen vízumért folyamodnia. Sőt, Schengenre is kiterjesztetnék az engedményt.

 • Kihasználatlanul állnak a határ mentén felújított utak

  2013. augusztus 22., csütörtök

  Közel 8 millió eurót költöttek eddig Szatmár megyében a határon átívelő közúti infrastruktúra fejlesztésére, Románia schengeni csatlakozásának halogatása miatt azonban ezek lényegében hasznavehetetlenek. Van olyan útszakasz is, amely már kezd tönkremenn

 • Bukaresti cáfolat Schengen-ügyben

  2013. augusztus 6., kedd

  Cáfolta a hétvégén a román külügyminisztérium azokat a nemzetközi sajtóértesüléseket, melyek szerint Norvégia ellenzi Románia és Bulgária schengeni csatlakozását

 • Közösségi mederbe kerül a Schengen-övezet

  2013. május 31., péntek

  A jelenleginél jóval nagyobb szerepe lesz a jövőben az Európai Bizottságnak a Schengen-övezet működtetésében, miután a Tanács és az Európai Parlament megállapodott a határellenőrzés nélküli zóna reformjáról szóló jogszabályokról.

 • 12 év után beindult az újgenerációs Schengen-adatbázis

  2013. április 10., szerda

  Kedd reggel működésbe lépett hat országban a második generációs schengeni információs rendszer, amely az eddiginél jelentősen szélesebb körű adatokkal, és nagyobb biztonsággal lesz képes biztosítani a belépést a határellenőrzés nélküli Schengen-övezetbe. Az évtizedes tervezést követően az új rendszer már biometrikus adatokat is tárolni fog, és azonnal értesíti a hatóságokat, ha egy keresett bűnöző, egy lopott autó, vagy éppen egy eltűnt gyermek "tűnik fel" a határon.

 • Fejfájást okoz Románia az EU döntéshozóinak

  2013. március 11., hétfő

  Az európai alapértékek védelmében a jelenleginél erősebb mechanizmus létrehozását sürgeti Dánia, Németország, Finnország és Hollandia külügyminisztere abban a március 7-i keltezésű levélben, amelyet José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének címeztek.

 • Románia nem kér szavazást a schengeni csatlakozásról

  2013. március 6., szerda

  Németország ismét megvétózná a román schengeni csatlakozást. A berlini kormány belügyminisztere szerint olyan mértékű a korrupció Romániában, hogy a csatlakozása esetén komoly biztonsági kockázat fenyegetné Németországot. Ennek megfelelően a román kabinet nem is fog szavazást kérni a csütörtöki miniszteri ülésen, és egyes nyilatkozatok szerint nem is tesz több erőfeszítést az ügy érdekében.

 • Románia lemond Schengenről

  2013. március 4., hétfő

  Romániát nem érdekli többé a schengeni csatlakozás, ha az uniós belügyminiszterek jövő heti tanácskozásán ismét elhalasztják az ország felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe – jelentette ki Titus Corlatean külügyminiszter.

 • Reménykedik a román kormányfő

  2013. február 5., kedd

  Levélben fogja kérni a román politikai vezetés az uniós állam- és kormányfőket, hogy a tagországi belügyminiszterek a márciusi ülésükön egyhangúlag támogassák Románia csatlakozását a Schengen-övezethez. 

 • Idén sem lesz Schengen-tag Románia?

  2013. január 31., csütörtök

  Továbbra is aggályosnak tartja az Európai Bizottság a román igazságszolgáltatás működését. A testület a Romániáról szerdán elfogadott igazságügyi jelentésében független személyek kinevezését kéri több román közintézmény élére, a segítségükkel pedig hatékonyabb és profibb korrupció ellenes harcot szeretne látni az országban. Mindez Románia schengeni csatlakozásának további csúszását eredményezheti.

 • Egyre kevesebb az illegális határátlépés

  2012. november 26., hétfő

  A Bizottság második alkalommal fogadta el a schengeni térség állapotáról szóló jelentést, amely alapja a térség jövőjéről szóló vitáknak. A jelentés egyértelműen kimutatja, hogy az arab tavaszt követő jogellenes határátlépések száma jelentősen csökkent.

 • Egyre távolabb kerül Nagy-Britannia az EU-tól

  2012. október 31., szerda

  Veszélyes vizekre evezett a brit kormány azzal, hogy belengette a kilépését az európai igazságügyi együttműködésből. London 135 igazságügyi uniós jogszabály feladását tervezi, ezzel is igazodva a lakosság szokatlan méreteket öltő EU-ellenességéhez.

 • A határok védelme közösségi ügy

  2012. október 1., hétfő

  A Schengen-övezet létrejötte óta az uniós határok védelme már nem tagállami ügy - hangsúlyozta a BruxInfónak adott interjújában a belügyekért felelős uniós biztos.

 • Halasztják a schengeni csatlakozásról szóló tárgyalásokat

  2012. szeptember 19., szerda

  Németország, Hollandia és Belgium kétségei, miszerint a román kormány nem tartja tiszteletben a jogállamot arra kényszerítette az EU ciprusi elnökségét, hogy elhalassza a schengeni csatlakozásról szóló tárgyalásokat.

 • Băsescu Brüsszelben járt

  2012. szeptember 15., szombat

  Traian Băsescu elnök pénteken brüsszeli látogatásán biztosította az európai döntéshozókat arról, hogy Románia habozás nélkül továbbra is nyugat fele tart.

 • A bolgár modell II. rész - titkok és alkuk hálója

  2012. szeptember 15., szombat

  Ha valaki azt hitte, Magyarországon nem átláthatóak a politikai alkuk és kapcsolatok rendszere, nos, akkor ismerje meg Bulgária titkos hálózatát és döbbenjen meg mennyire szövevényes és a lakosoktól teljes mértékben hermetikusan elzárt rendszer.

 • Románia ősszel sem alszik

  2012. szeptember 7., péntek

  Romániában folytatódnak az országot mélységesen megosztó politikai csatározások, és elkezdődik a decemberi választások előtti kampány is. Az erdélyi magyar közélet sem szűkölködik a problémákban.

 • Schengen: szeptemberben vizsgázik Románia

  2012. augusztus 8., szerda

  Egyre ködösebb időbe vész, hogy az EU-csatlakozás után több mint öt évvel mikor csatlakozhat Románia a határellenőrzés nélküli schengeni övezethez.

 • Idén nem csatlakozhat Románia Schengenhez

  2012. augusztus 3., péntek

  Idén Románia és Bulgária nem lesz felkészülve a részleges csatlakozásra sem a schengeni övezethez, azaz a légi és vízi határellenőrzést sem szüntetik meg – nyilatkozta Hans Peter Friedrich, német belügyminiszter a Rheinische Post német napilapnak.

 • A Tanácsban is téma volt Románia

  2012. július 25., szerda

  A román minisztert is meglepte, hogy spanyol kezdeményezésre az általános ügyek tanácsának keddi ülésén röviden megvitatták az országban kialakult belpolitikai helyzetet. Közben nő az esélye annak, hogy elhalasztják a szeptemberre tervezett döntést Románia Schengen-tagságáról.