Friss hírek schengen témában, a legfrissebb schengeni helyzet.

Cikkeink száma a témában: 181

 • Ha nem cselekszünk, jöhet a mini-Schengen

  2015. november 27., péntek

  Ha az EU28-ak és a schengeni tagok szintjén nincs meg a készség menekültügyben a közös fellépésre és a közös teherviselésre, akkor az aránytalanul nagy terhet viselő országoknak szűkebb körben, egyfajta mini-Schengen kialakításával kell megvédeniük az érdekeiket.

 • Bedőlhet Schengen?

  2015. november 20., péntek

  A holland kormány Schengenen belüli Mini-Schengen bevezetését szorgalmazza..

 • Szigorúbb útlevél-ellenőrzés jöhet az EU külső határain

  2015. november 20., péntek

  A tagállamok belügyminiszterei pénteki találkozójukon arra akarják felkérni az Európai Bizottságot, hogy a Schengen kódex módosításával terjesszen elő javaslatot az EU-állampolgárok papírjainak szisztematikus ellenőrzésére a külső határokon.

 • A törökök menthetik meg Schengent

  2015. november 15., vasárnap

  „Semmi kétség nem férhet hozzá: Schengen jövője forog kockán, és fogy az idő" - jelentett ki Donald Tusk.

 • Uf Wiederluege Europa!

  2014. február 10., hétfő

  Fuck the EU! – szól a Brüsszelnek címzett üzenet, ezúttal azonban nem az amerikai külügyértől, hanem a svájciak többségétől. A vasárnapi svájci népszavazás eredményeképp új időszámítás kezdődik a bevándorlóknak, szigorú kvótarendszerrel és határellenőrzéssel.

 • Kuvait: vízum nélkül Schengenbe!

  2013. október 1., kedd

  Idén októbertől a speciális útlevéllel rendelkezők élveznek könnyítést, ha Nagy-Britanniába utaznak, a kuvaiti külügyminisztérium azonban szeretné, hogy jövőre egyetlen kuvaitinak se kelljen vízumért folyamodnia. Sőt, Schengenre is kiterjesztetnék az engedményt.

 • Kihasználatlanul állnak a határ mentén felújított utak

  2013. augusztus 22., csütörtök

  Közel 8 millió eurót költöttek eddig Szatmár megyében a határon átívelő közúti infrastruktúra fejlesztésére, Románia schengeni csatlakozásának halogatása miatt azonban ezek lényegében hasznavehetetlenek. Van olyan útszakasz is, amely már kezd tönkremenn

 • Bukaresti cáfolat Schengen-ügyben

  2013. augusztus 6., kedd

  Cáfolta a hétvégén a román külügyminisztérium azokat a nemzetközi sajtóértesüléseket, melyek szerint Norvégia ellenzi Románia és Bulgária schengeni csatlakozását

 • Közösségi mederbe kerül a Schengen-övezet

  2013. május 31., péntek

  A jelenleginél jóval nagyobb szerepe lesz a jövőben az Európai Bizottságnak a Schengen-övezet működtetésében, miután a Tanács és az Európai Parlament megállapodott a határellenőrzés nélküli zóna reformjáról szóló jogszabályokról.

 • 12 év után beindult az újgenerációs Schengen-adatbázis

  2013. április 10., szerda

  Kedd reggel működésbe lépett hat országban a második generációs schengeni információs rendszer, amely az eddiginél jelentősen szélesebb körű adatokkal, és nagyobb biztonsággal lesz képes biztosítani a belépést a határellenőrzés nélküli Schengen-övezetbe. Az évtizedes tervezést követően az új rendszer már biometrikus adatokat is tárolni fog, és azonnal értesíti a hatóságokat, ha egy keresett bűnöző, egy lopott autó, vagy éppen egy eltűnt gyermek "tűnik fel" a határon.

 • Fejfájást okoz Románia az EU döntéshozóinak

  2013. március 11., hétfő

  Az európai alapértékek védelmében a jelenleginél erősebb mechanizmus létrehozását sürgeti Dánia, Németország, Finnország és Hollandia külügyminisztere abban a március 7-i keltezésű levélben, amelyet José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének címeztek.

 • Románia nem kér szavazást a schengeni csatlakozásról

  2013. március 6., szerda

  Németország ismét megvétózná a román schengeni csatlakozást. A berlini kormány belügyminisztere szerint olyan mértékű a korrupció Romániában, hogy a csatlakozása esetén komoly biztonsági kockázat fenyegetné Németországot. Ennek megfelelően a román kabinet nem is fog szavazást kérni a csütörtöki miniszteri ülésen, és egyes nyilatkozatok szerint nem is tesz több erőfeszítést az ügy érdekében.

 • Románia lemond Schengenről

  2013. március 4., hétfő

  Romániát nem érdekli többé a schengeni csatlakozás, ha az uniós belügyminiszterek jövő heti tanácskozásán ismét elhalasztják az ország felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe – jelentette ki Titus Corlatean külügyminiszter.

 • Reménykedik a román kormányfő

  2013. február 5., kedd

  Levélben fogja kérni a román politikai vezetés az uniós állam- és kormányfőket, hogy a tagországi belügyminiszterek a márciusi ülésükön egyhangúlag támogassák Románia csatlakozását a Schengen-övezethez. 

 • Idén sem lesz Schengen-tag Románia?

  2013. január 31., csütörtök

  Továbbra is aggályosnak tartja az Európai Bizottság a román igazságszolgáltatás működését. A testület a Romániáról szerdán elfogadott igazságügyi jelentésében független személyek kinevezését kéri több román közintézmény élére, a segítségükkel pedig hatékonyabb és profibb korrupció ellenes harcot szeretne látni az országban. Mindez Románia schengeni csatlakozásának további csúszását eredményezheti.

 • Egyre kevesebb az illegális határátlépés

  2012. november 26., hétfő

  A Bizottság második alkalommal fogadta el a schengeni térség állapotáról szóló jelentést, amely alapja a térség jövőjéről szóló vitáknak. A jelentés egyértelműen kimutatja, hogy az arab tavaszt követő jogellenes határátlépések száma jelentősen csökkent.