Friss hírek oktatásügy témában, a legfrissebb oktatásügyi helyzet.

Cikkeink száma a témában: 323

 • Hullanak a fejek az oktatási tárcánál

  2014. szeptember 10., szerda

  Seregnyi magas beosztású hivatalnok távozik az oktatási minisztériumból, egy részük önként mondott fel. Peter Pellegrini korábban arról beszélt, hogy elődei gyakran azért nem tudtak megvalósítani egy-egy elképzelést, mert hátráltatták őket a tárca tisztviselői. 

 • Lezárult az első félév

  2014. június 28., szombat

  Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Külügyminisztérium által indított Mi vagyunk Európa! 2 program keretében március és június között ez idáig 12 iskolanap került megrendezésre. A Pécsi 500. Számú Angster József Szakképző iskolában két épületben két külön esemény volt, így valójában 13 helyszínen zajlottak a programok.

 • Mi vagyunk Európa! 2 - Iskolanapok

  2014. április 22., kedd

  A program célja, hogy a középiskolás korosztály minél szélesebb körű európai uniós ismeretekhez jusson.

 • Megnyitották a "Mi vagyunk Európa! 2" programsorozatot

  2014. március 12., szerda

  Beszédet mondott többek között Andrula Vasziliu, az Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa és Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU- ügyekért felelős államtitkára.

 • Negyedmillió analfabéta országa Románia

  2013. július 10., szerda

  Majdnem negyedmillió személy nem tud írni és olvasni Romániában. Az ország déli és délkeleti megyéiben a legnagyobb az analfabéták száma a hotnews.ro hírportál számításai szerint.

 • Érettségi: melltartókba is rejtettek csúszópénzt

  2013. július 2., kedd

  Őrizetbe vették hétfő este annak a bukaresti középiskolának az igazgatónőjét, ahol az ügyészek szerint tömegesen csaltak a pedagógusok segítségével a diákok a hétfői román nyelv és irodalom érettségi írásbelin.

 • Csak lefordított tankönyvből tanulhat a magyar diák?

  2013. június 12., szerda

  Csak román nyelven kidolgozott tankönyvek – vagy ezek fordításai – használhatók a romániai közoktatásban, ha érvénybe lép a tankönyvek jóváhagyásáról szóló miniszteri rendelet.

 • Befellegzett a koedukált óvodáknak?

  2013. június 12., szerda

  Az újvidéki Radosno detinjstvo iskoláskor előtti intézmény azt fogja javasolni a városvezetésnek, hogy az óvodai oktatásban különítsék el egymástól a kisfiúkat és a kislányokat – írja a 021 portál.

 • Elúszik a nyelvvizsgázók előnye

  2013. június 4., kedd

  Hamarosan már azoknak a negyedikes középiskolásoknak is muszáj lesz érettségizniük idegen nyelvből Szlovákiában, akik korábban sikeresen letették a nyelvvizsgát.

 • Szórványkollégiumot létesítenének Szászrégenben

  2013. június 3., hétfő

  Több mint 40 érdeklődő vett részt Szászrégenben a hétvégén az Ady István magyarfülpösi református lelkész által kezdeményezett civil fórumon, ahol egy szórványkollégium létrehozásának lehetőségéről beszélgettek civilek, lelkészek, pedagógusok, vállalkozók.

 • Ötéves kortól lenne kötelező az oktatás

  2013. május 29., szerda

  Ötéves kortól tennék kötelezővé az oktatást és a második idegen nyelvet már harmadik osztálytól tanítanák az eddigi ötödik osztályos kezdés helyett Romániában.

 • Magyar egyházi iskolát alapítanak Szepsiben

  2013. május 21., kedd

  A szülők és a Római Katolikus Plébánia kezdeményezésére egyházi iskola alapításába fogtak Szepsiben. A cél: jobb minőségű oktatás, valamint a magyar és keresztény értékek megtartása.

 • Sikertelen volt a minisztériumi békítési kísérlet

  2013. május 16., csütörtök

  Nem sikerült megegyezésre jutnia a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) román vezetésének és az intézmény magyar tagozatát képviselő vezetőknek a bukaresti Oktatásügyi Minisztériumban lefolytatott szerdai megbeszélésen.

 • Több pénz jut majd a magyar tankönyvekre?

  2013. május 3., péntek

  A. Nagy László kisebbségügyi kormánybiztossal és a kisebbségek képviselőivel egyeztetett Dušan Čaplovič iskolaügyi miniszter a tárca nemzetiségi iskolákért felelős tanácsának ülésén. Több pénzt ígért a tankönyvekre.

 • Ajándékcsomag a magyar nyelven tanuló elsősöknek

  2013. április 24., szerda

  A magyarországi Rákóczi Szövetség évek óta akciókkal serkenti a felvidéki magyar szülőket, hogy gyermekeiket anyanyelvű iskolába írassák. Az idén első alkalommal kiterjesztette akcióját a Délvidékre is.

 • Bukhat az erdélyiek magyar érettségije

  2013. április 24., szerda

  Rendőrségi feljelentést tett az Emberi Erőforrások Minisztériuma az erdélyi fiatalokat magyarországi érettségire felkészítő Sziltop Nonprofit Kft. ellen.

 • Felnőttképzőket várnak Csíksomlyóra

  2013. április 23., kedd

  Kísérletek a kisebbségi csoportok inklúziójára katolikus felnőttképzés terén címmel Csíksomlyón tartanak tanulmányi napokat.

 • Kamerák elhelyezését fontolgatják az iskolákban

  2013. április 22., hétfő

  A szlovák  iskolaügyi minisztérium a tanintézmények biztonságának emelése érdekében fontolgatja, hogy kamerákat helyezne el az osztálytermekben és iskolákban - ez is benne van az iskolaügyi jelentésben.

 • Egy gyereknek egy anyanyelve van, ismerte fel a minisztérium

  2013. április 15., hétfő

  Fölösleges bürokratikus teherként jellemzi a kisebbségi iskolákban két nyelven vezetett dokumentációt, valamint a szlovák nyelvnek a kisebbségi iskolákban idegen nyelvként való oktatását javasolja a jövőben a szlovák oktatási minisztérium jelentése.

 • Ösztöndíj csángóknak

  2013. április 8., hétfő

  Első alkalommal adták át pénteken Csíkszeredában csángó magyar egyetemista fiataloknak a nemrég alapított, a csángó magyarok apostolaként is nevezett, idén januárban elhunyt győri bencés szerzetesről, Jáki Sándor Teodózról elnevezett tanulmányi ösztöndíjat.

 • Rákóczi-csomagok magyar elsősöknek

  2013. április 2., kedd

  Iskolakezdés előtt álló Bihar megyei és szórványban élő vajdasági óvodások kapnak ajándékot a budapesti székhelyű Rákóczi Szövetségtől.

 • Románia: Megadják a szabadnapokat a magyar húsvétra

  2013. március 27., szerda

  A közalkalmazottak számára törvény szavatolja a húsvéti szabadnapot, ám mivel az idén is a húsvét két egymástól távol eső dátumra esik, a nyugati felekezetek hívei április 1-jén, az ortodox hívők pedig május 6-án vehetik ki szabadnapjukat.

 • Nem vonják vissza Victor Ponta doktori címét

  2013. március 21., csütörtök

  A román oktatási minisztérium elutasította a Bukaresti Egyetem szakértői jelentését, amely szerint Victor Ponta plagizált a doktori disszertációjában, és nem vonja vissza a kormányfő doktori címét.

 • Igen a magyar címerre

  2013. március 12., kedd

  Mind a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium, mind a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium homlokzatán helye van a magyar címernek.