Őszi gyakornoki program a Kitekintőnél - jelentkezz!
Infosáv elrejtése

Friss hírek oktatásügy témában

Cikkeink száma a témában: 321

 • Lezárult az első félév

  2014. június 28., szombat

  Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Külügyminisztérium által indított Mi vagyunk Európa! 2 program keretében március és június között ez idáig 12 iskolanap került megrendezésre. A Pécsi 500. Számú Angster József Szakképző iskolában két épületben két külön esemény volt, így valójában 13 helyszínen zajlottak a programok.

 • Mi vagyunk Európa! 2 - Iskolanapok

  2014. április 22., kedd

  A program célja, hogy a középiskolás korosztály minél szélesebb körű európai uniós ismeretekhez jusson.

 • Megnyitották a "Mi vagyunk Európa! 2" programsorozatot

  2014. március 12., szerda

  Beszédet mondott többek között Andrula Vasziliu, az Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa és Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU- ügyekért felelős államtitkára.

 • Negyedmillió analfabéta országa Románia

  2013. július 10., szerda

  Majdnem negyedmillió személy nem tud írni és olvasni Romániában. Az ország déli és délkeleti megyéiben a legnagyobb az analfabéták száma a hotnews.ro hírportál számításai szerint.

 • Érettségi: melltartókba is rejtettek csúszópénzt

  2013. július 2., kedd

  Őrizetbe vették hétfő este annak a bukaresti középiskolának az igazgatónőjét, ahol az ügyészek szerint tömegesen csaltak a pedagógusok segítségével a diákok a hétfői román nyelv és irodalom érettségi írásbelin.

 • Csak lefordított tankönyvből tanulhat a magyar diák?

  2013. június 12., szerda

  Csak román nyelven kidolgozott tankönyvek – vagy ezek fordításai – használhatók a romániai közoktatásban, ha érvénybe lép a tankönyvek jóváhagyásáról szóló miniszteri rendelet.

 • Befellegzett a koedukált óvodáknak?

  2013. június 12., szerda

  Az újvidéki Radosno detinjstvo iskoláskor előtti intézmény azt fogja javasolni a városvezetésnek, hogy az óvodai oktatásban különítsék el egymástól a kisfiúkat és a kislányokat – írja a 021 portál.

 • Elúszik a nyelvvizsgázók előnye

  2013. június 4., kedd

  Hamarosan már azoknak a negyedikes középiskolásoknak is muszáj lesz érettségizniük idegen nyelvből Szlovákiában, akik korábban sikeresen letették a nyelvvizsgát.

 • Szórványkollégiumot létesítenének Szászrégenben

  2013. június 3., hétfő

  Több mint 40 érdeklődő vett részt Szászrégenben a hétvégén az Ady István magyarfülpösi református lelkész által kezdeményezett civil fórumon, ahol egy szórványkollégium létrehozásának lehetőségéről beszélgettek civilek, lelkészek, pedagógusok, vállalkozók.

 • Ötéves kortól lenne kötelező az oktatás

  2013. május 29., szerda

  Ötéves kortól tennék kötelezővé az oktatást és a második idegen nyelvet már harmadik osztálytól tanítanák az eddigi ötödik osztályos kezdés helyett Romániában.

 • Magyar egyházi iskolát alapítanak Szepsiben

  2013. május 21., kedd

  A szülők és a Római Katolikus Plébánia kezdeményezésére egyházi iskola alapításába fogtak Szepsiben. A cél: jobb minőségű oktatás, valamint a magyar és keresztény értékek megtartása.

 • Sikertelen volt a minisztériumi békítési kísérlet

  2013. május 16., csütörtök

  Nem sikerült megegyezésre jutnia a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) román vezetésének és az intézmény magyar tagozatát képviselő vezetőknek a bukaresti Oktatásügyi Minisztériumban lefolytatott szerdai megbeszélésen.

 • Több pénz jut majd a magyar tankönyvekre?

  2013. május 3., péntek

  A. Nagy László kisebbségügyi kormánybiztossal és a kisebbségek képviselőivel egyeztetett Dušan Čaplovič iskolaügyi miniszter a tárca nemzetiségi iskolákért felelős tanácsának ülésén. Több pénzt ígért a tankönyvekre.

 • Ajándékcsomag a magyar nyelven tanuló elsősöknek

  2013. április 24., szerda

  A magyarországi Rákóczi Szövetség évek óta akciókkal serkenti a felvidéki magyar szülőket, hogy gyermekeiket anyanyelvű iskolába írassák. Az idén első alkalommal kiterjesztette akcióját a Délvidékre is.

 • Bukhat az erdélyiek magyar érettségije

  2013. április 24., szerda

  Rendőrségi feljelentést tett az Emberi Erőforrások Minisztériuma az erdélyi fiatalokat magyarországi érettségire felkészítő Sziltop Nonprofit Kft. ellen.

 • Felnőttképzőket várnak Csíksomlyóra

  2013. április 23., kedd

  Kísérletek a kisebbségi csoportok inklúziójára katolikus felnőttképzés terén címmel Csíksomlyón tartanak tanulmányi napokat.

 • Kamerák elhelyezését fontolgatják az iskolákban

  2013. április 22., hétfő

  A szlovák  iskolaügyi minisztérium a tanintézmények biztonságának emelése érdekében fontolgatja, hogy kamerákat helyezne el az osztálytermekben és iskolákban - ez is benne van az iskolaügyi jelentésben.

 • Egy gyereknek egy anyanyelve van, ismerte fel a minisztérium

  2013. április 15., hétfő

  Fölösleges bürokratikus teherként jellemzi a kisebbségi iskolákban két nyelven vezetett dokumentációt, valamint a szlovák nyelvnek a kisebbségi iskolákban idegen nyelvként való oktatását javasolja a jövőben a szlovák oktatási minisztérium jelentése.

 • Ösztöndíj csángóknak

  2013. április 8., hétfő

  Első alkalommal adták át pénteken Csíkszeredában csángó magyar egyetemista fiataloknak a nemrég alapított, a csángó magyarok apostolaként is nevezett, idén januárban elhunyt győri bencés szerzetesről, Jáki Sándor Teodózról elnevezett tanulmányi ösztöndíjat.

 • Rákóczi-csomagok magyar elsősöknek

  2013. április 2., kedd

  Iskolakezdés előtt álló Bihar megyei és szórványban élő vajdasági óvodások kapnak ajándékot a budapesti székhelyű Rákóczi Szövetségtől.

 • Románia: Megadják a szabadnapokat a magyar húsvétra

  2013. március 27., szerda

  A közalkalmazottak számára törvény szavatolja a húsvéti szabadnapot, ám mivel az idén is a húsvét két egymástól távol eső dátumra esik, a nyugati felekezetek hívei április 1-jén, az ortodox hívők pedig május 6-án vehetik ki szabadnapjukat.

 • Nem vonják vissza Victor Ponta doktori címét

  2013. március 21., csütörtök

  A román oktatási minisztérium elutasította a Bukaresti Egyetem szakértői jelentését, amely szerint Victor Ponta plagizált a doktori disszertációjában, és nem vonja vissza a kormányfő doktori címét.

 • Igen a magyar címerre

  2013. március 12., kedd

  Mind a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium, mind a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium homlokzatán helye van a magyar címernek.

 • Felvidéki magyar iskolai beiratkozási körkép

  2013. március 6., szerda

  A 2013/14-es tanévre 3.559 kiselsőst írattak szülei magyar iskolába. A magyar iskolába beíratott gyermekek száma - az utóbbi 5 év beiratkozási eredményei alapján - nem csökkent.