Csodatükröt kapott a pápa

Az ázsiai kontinens politikai stabilitásáról és az ukrajnai helyzetről is tárgyalt Rómában Abe Sindzó japán kormányfő, akit pénteken találkozott Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel és fogadta őt Ferenc pápa. Az MTI római tudósítójának összefoglalója.

A világbéke elősegítéséről, az atomfegyverek leszereléséről és a környezetvédelemről is beszélt egymással Ferenc pápa és Abe Sindzó – közölte a Vatikán az apostoli palotákban tartott húsz perces találkozót követően.

Abe Sindzó egy úgynevezett csodatevő tükröt ajándékozott Ferenc pápának. A tükör a fény hatásra keresztet vetít a falra: egykor ezt használták a szigetországban élő keresztények, amikor nem gyakorolhatták szabadon a vallásukat.

A japán miniszterelnök vatikáni látogatása megelőzte Ferenc pápa ázsiai útját. Az egyházfő augusztus közepén a dél-koreai Tedzsonban rendezendő ázsiai ifjúsági találkozóra utazik.     A japán miniszterelnök találkozott Pietro Parolin szentszéki államtitkárral és Dominique Mamberti vatikáni külügyminiszterrel is. A megbeszéléseken szó volt az ázsiai kontinens politikai egyensúlyáról, azokról a fejlesztési programokról, amelyeket Japán finanszíroz Afrikában, valamint az atomenergiáról is.

Matteo Renzi és Abe Sindzó találkozóján többek között a délkelet-ázsiai térségről és Ukrajnáról is szó volt. Róma és Tokió a G7-es és a G20-as csoport tagjaként elkötelezett az ukrajnai konfliktus megoldása mellett – hangoztatta Japán római nagykövetségének a találkozóról kiadott közleménye.

Sárközy Júlia

Felkapott hírek

Friss hírek