Titokban telepítettek kémprogramokat a kémek

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szerte a világon – kivéve az Egyesült Államokat – mintegy százezer számítógépen helyezett el olyan kémprogramokat, amelyek segítségével azokat is fel lehet törni, amelyek nincsenek rácsatlakoztatva az internetre – írja elektronikus kiadásában szerdán a The New York Times című amerikai napilap az NSA volt informatikusa, Edward Snowden által átadott dokumentumokra hivatkozva.

Az NSA évek óta használja ezt a technológiát, amelynek lényege az, hogy a gépeken elhelyezett piciny áramkörök vagy USB-kártyák rádióhullámokat bocsátanak ki. Ezzel az eljárással az NSA fel tudta törni azokat a számítógépeket is, amelyeket az Egyesült Államokkal ellenséges vagy éppen partneri viszonyban lévő országokban a kémkedés és hackertámadások elleni védelemmel próbáltak ellátni.

Az amerikai kémszolgálat így egyebek mellett a kínai és az orosz hadsereg, az európai uniós kereskedelmi szervezetek, a mexikói rendőrség és drogkartellek számítógépes rendszerében is tudott kutakodni.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek