Eltűnt európai gyerekek nyomában

Évente több ezer gyermek eltűnéséről jelentenek az EU-ban. Európa?szerte nagy vihart kavart Gerry és Kate McCann kislánya, Madeleine tavalyi eltűnése. A gyermeket azóta sem találják. A McCann házaspár az Európai Parlamentbe is ellátogatott, hogy jelenlétükkel hívják fel a figyelmet a gyermekrablásos esetek azonnali jelentését lehetővé tevő, egész Európára kiterjedő riasztó rendszer létrehozásának szükségességére.

A McCann házaspár európai parlamenti látogatása szorosan összefügg az EP jelenleg készülő írásbeli nyilatkozatával, amelyben a képviselők egy az eltűnt gyermekek felkutatását segítő, valamennyi EU?országra kiterjedő riasztó rendszer felállítását kezdeményezik.

Madeleine McCann brit kislány nem sokkal a negyedik születésnapja előtt, 2007. május 3?án tűnt el egy portugáliai üdülőhely egyik apartmanjából. Azóta nem bukkantak nyomára.

Európai hálózat az eltűnt gyermekekért

A készülő írásbeli nyilatkozat egy olyan európai riasztó rendszer létrehozását kezdeményezi, amely haladéktalanul értesítené a megfelelő sajtóorgánumokat, határőrizeti, vámügyi, valamint végrehajtó szerveket:

* az eltűnt gyermekről, fényképet mellékelve;
* az eltűnés körülményeiről és a gyanúsított gyermekrablóra vonatkozó információkról;
* feltüntetve egy hívószámot, ahol közölni lehet az esettel kapcsolatos információkat.

A nyilatkozat kezdeményezői: Roberta Angelilli (UEN, olasz), Glenys Kinnock (szocialista, brit), McMillan-Scott (néppárti, brit), Evelyne Gebhardt (szocialista, német), Diana Wallis (liberális, brit).

Egy írásbeli nyilatkozatot a képviselők legalább felének alá kell írnia, ahhoz, hogy az a parlament hivatalos álláspontjává váljon. A kérdéses nyilatkozatot már aláírásra megnyitották, az elkövetkezendő hetekben a képviselők tehát aláírásukkal csatlakozhatnak a kezdeményezőkhöz.

Képviselők a nyilatkozatról

Elizabeth Lynne (liberális, brit): „Két évvel ezelőtt megpróbáltuk elfogadtatni, de remélhetőleg most, ezután, sikerül aláíratni a képviselőkkel”.

Ana Maria Gomes (szocialista, portugál) a MacCann házaspárhoz szólva elmondta: „anyaként és nagymamaként is el tudom képzelni micsoda fájdalmat élhettek át”. „Fel kell szólítanunk a rendőrök kiképzésének megerősítésére. Ösztönöznünk kell továbbá az ismert pedofilokra vonatkozó információcserét is” – tette hozzá.

Az USA-ban már létezik egy hasonló, Amber Alert néven ismert rendszer. Edward McMillan-Scott (néppárti, brit) elmondta: az uniós riasztási rendszer létesítésére irányuló előzetes erőfeszítések „kudarcot vallottak, mivel nem ismerték az olyan rendszereket, mint az Amber Alert”, amely „a gyermekek 80%?át megtalálta 72 órával eltűnésüket követően”.

Kate McCann leszögezte: az Amber Alert 1996-os létrehozása óta mintegy 4 ezer eltűnt gyermeket kutatott fel. Egy uniós riasztási rendszer létrehozása megnövelhette volna Madeleine megtalálásának esélyeit – tette hozzá. Kate McCann azonban – mint elmondta – továbbra is reménykedik gyermeke megtalálásában.

Gerry McCann úgy vélte: „minden uniós térségben fel kellene állítani egy ilyen rendszert”, mivel e nélkül „más gyermekek és családok szenvedni fognak”. A riasztó rendszert „a legkomolyabb esetekre tartanák fenn, amikor a gyermeket fizikai sérülés kockázata fenyegeti” – tette hozzá.

Kitekintő / EP press

Felkapott hírek

Friss hírek