“Ellopott generáció”: kártérítés igen, bocsánatkérés nem

Szövetségi szinten nem történt bocsánatkérés, és a kormány igyekszik az egyes államok hatáskörére bízni az ügyeket.

Az ausztrál őslakosok újra bejelentették azon követelésüket, hogy a hivatalos szervek kérjenek bocsánatot az „ellopott generáció” tagjaitól. Az eset azért vált aktuálissá, mert a bíróság döntött egy aboriginál férfi kártérítésének ügyében, akit csecsemőként szakítottak el szüleitől.

„Ellopott generáció”-ként emlegetik az ötödik földrész félvér lakosait, akiket gyermekkorukban elvettek a szüleiktől amiatt a feltevés miatt –amelyet állami és szövetségi törvények igazoltak-, hogy az aboriginál rassz ki fog halni és emberségességből védik a gyermekeket. Mindez 1910 és 1970-es évek között történt, és mintegy 100.000 gyermeket érintett.

A Dél-Ausztrál Legfelsőbb Bíróság ítélete alapján Bruce Trevorrownak 525.000 ausztrál dollárt kártérítést fizetett az állam, mert az elszakításnak súlyos következményei voltak. Trevorrow 13 hónapos korában, 1957 karácsonyán gyomorfájás panaszával került az Adelaide-i kórházba, ahol az ápoló személyzet tévesen feljegyezte róla, hogy árva. Két héttel később nevelőszülőkhöz került, valódi anyját 10 év múlva láthatta újra, míg apját sosem, mert időközben meghalt. Az átélt élmények hatására krónikus bizonytalanságérzete és mentális egészségügyi problémái vannak, ezért nehéz számára állást találni.

1997-ben állami vizsgálat kezdődött az „ellopott generáció” tagjai után, amely főleg a családjuktól és kultúrájuktól való elszakítás pszichológiai hatásaira koncentrált. Ennek lezárultával ajánlották a kormánynak és a szövetségi hivataloknak, hogy kérjenek bocsánatot és fizessenek kártérítést az érintetteknek. Trevorrow az első, akit kompenzált a bíróság.

John Howard ausztrál miniszterelnök rendületlenül visszautasítja a kérést, mondván, a jelenlegi kormányzatnak nem kell bocsánatot kérnie a korábbi kormányok politikájáért. Eddig csak Tazmánia állam hozott létre egy alapot, amelyből kárpótlást fizetnek az „ellopott” félvér állampolgároknak.

A Megbékélés Ausztrália nevű csoport -amelynek célja, hogy közelebb hozza egymáshoz az aboriginálokat és a fehér ausztrálokat-, szerint a kormányoknak el kell ismerniük a korábbi hibákat és el kell kezdeni kifizetni a kártérítéseket.

A bennszülött ügyekért felelős szövetségi miniszter, Mal Brough elutasítja a szövetségi fizetést, mert legtöbbször az állami kormányzatok és egyházi szervezetek is érintettek voltak.

Kitekintő-Karácsony Szandra

Felkapott hírek

Friss hírek

brexit-wall

A kompromisszum megszületett, de megoldás nincs az ír határkérdésre

A hétfőn reggel elfogadott jogi tervezet magában foglalja majd azt a London által korábban élesen elutasított rendelkezést, amelynek értelmében Észak-Írország továbbra is részese lenne a vámuniónak, illetve a belső piaci szabályozás is érvényes maradna rá, amíg nem találnak ki más megoldást a fizikai határellenőrzés visszaállításának elkerülésére az Ír-szigeten.

Read More »