4,5 milliárd euróval növelték a költségvetés főösszegét

2010. november 7-ével lezárultak a költségvetési tárgyalások Kaposvárott. Az Európai Unió intézményeit és döntéshozatali mechanizmusát játszotta 15 felsőoktatási intézmény félszáz hallgatója az V. országos EU Negotiation Moot szimulációs versenyen. Az esemény a magyar soros elnökség közeledtével jelentős aktualitással bír. Szakmai zsűri értékelése alapján a legjobb teljesítményt nyújtók értékes minisztériumi gyakornoki lehetőségeket nyertek. A verseny részeként a hónap végén minden résztvevő brüsszeli tanulmányúton vesz részt.

Vasárnap ért véget a 2010. november 4-én kezdődő V. országos EU Negotiation Moot szimulációs verseny Kaposvárott. A verseny vendéglátója a 10 éves Kaposvári Egyetem volt. A Tárgyalási Szimulációs Társaság Közhasznú Egyesület által rendezett játékon 15 felsőoktatási intézmény 45 hallgatója vett részt. A verseny részét képezi a brüsszeli tanulmányút, amire november végén kerül sor. A kaposvári tárgyalásokon szimulált uniós intézményeket ismerhetik meg a játékosok, valamint előadásokat hallgatnak meg az Unió működéséről – a szakmai program részeként.

A tárgyalásokat szakmabeli zsűri kísérte figyelemmel. Kovács Dóra, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárságának munkatársa, Perger István sajtóattasé, az Európai Parlament sajtóosztályának munkatársa, Krizmanits József politológus, történész és orientológus, valamint Ambrus Dániel, az Európai Bizottság budapesti irodájának munkatársa értékelése alapján a következő eredmények születtek.

A két nap során nyújtott egyéni teljesítménye alapján a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium gyakornoka lesz Pusztai Máté, Pázmány Péter Katolikus Egyetem. A Nemzetgazdasági Minisztérium gyakornoki lehetőségét Muzsalyi Róbert nyerte, Károli Gáspár Református Egyetem. A Külügyminisztérium által felajánlott gyakorlati hely nyertese Tóth Titanilla, Pázmány Péter Katolikus Egyetem. A Negotiation Moot Egyesület partnere, a Kitekintő.hu külügyi hírportál gyakornoki helyét nyerte Simon Borbála (Wekerle Sándor Üzleti Főiskola), Kőrösi Zsófia (Budapesti Corvinus Egyetem) és Lammel Ágnes (Eötvös Loránd Tudományos Egyetem TÁTK).

Az első versenynapon, a Tanács ülésének napján a közös költségvetés tételeinek módosítása mellett a főösszeg növelésére is sor került. A nettő befizetők összefogása elmaradt. Az előzetes írásbeli teszteredmények, a tárgyalások során nyújtott verbális teljesítmény és a tárgyalás kimenetelének pontszerű eredménye adta a tanácsi nap győztes csapatát: Finnország bizonyult legjobbnak a finisben.

A parlamenti tárgyalások napján: A tárgyalási pozíciók alapján a nagy pártoknak a kis csoportokat maguk mellé kellett állítaniuk a többség elérése érdekében. A Néppárt és a Szocialista párt hozta a formáját, a függetlenek és az euroszkeptikusok pedig zseniálisan használták ki fontosságukat.

A szimuláció életszerűségéhez helyi és regionális médiumok riporterei is hozzájárultak. Interjút készítettek játékosokkal, amik rádiós és televíziós műsor alapjául szolgálnak, vagy publikálásra kerülnek. A verseny európai uniós támogatással került megrendezésre az Európai Szociális Alap társfinanszírozása keretében TÁMOP 4.2.3-as pályázati keretből.

A szimuláció aktualitása a közelgő magyar soros elnökség. Az Egyesület célja a tárgyalási játékokkal az, hogy felkeltse a magyar fiatalok érdeklődését, informálja és bevonja őket Magyarország EU tagságának folyamatos közéleti értelmezésébe. A résztvevők uniós ismereteinek bővítése, egyetemi tanulmányainak kiegészítése, puha készségeik fejlesztése, valamit a magyar érdekek értelmezése jelenti az Egyesület feladatát, s ez a kombináció adja egyediségét Magyarországon.

Az EU Negotiation Moot játékok ezidáig félezer hallgatót mozgattak meg Európában 5 magyar, 2 brüsszeli, 1 balkáni, 2 erdélyi és 1 franciaországi szimuláció alkalmával. A volt játékosokból álló alumni-hálózat eredményesen működik, a tagok egymást támogatják tanulmányaik és karrierjük során.

Sajtóközlemény

Felkapott hírek

Friss hírek