Riói karnevál: kevés ok van az ünneplésre

  • Február 5-én kezdetét vette a világhírű riói karnevál Brazíliában.
  • A nagy hagyománnyal bíró riói karnevál sem tudja feledtetni a brazil lakossággal, hogy a tavalyi nehéz év után az idei várhatóan még rosszabb lesz.
  • A gazdasági növekedés már második éve több mint évi 3 százalékkal csökken, a magas kamatlábak nem kedveznek a befektetők kockázatvállalási kedvének, a kétjegyű infláció pedig a középosztály vásárlóerejét csökkenti.

A nagy hagyománnyal bíró riói karnevál sem tudja feledtetni a brazil lakossággal, hogy a tavalyi nehéz év után az idei várhatóan még rosszabb lesz: a gazdasági növekedés már második éve több mint évi 3 százalékkal csökken, a magas kamatlábak nem kedveznek a befektetők kockázatvállalási kedvének, a kétjegyű infláció pedig a középosztály vásárlóerejét csökkenti.

Habár a gazdasági válság okozza a dél-amerikai ország legnagyobb problémáit, a hozzá kapcsolódó politikai válság fokozza az elégedtlenséget és kiábrándultságot. Dilma Rousseff elnök – aki immár második mandátumát tölti – személye minden valószínűséggel érintett az állami olajvállalat, a Petrobras körüli korrupciós botrányban. Emellett a 2014-es választási kampány forrásainak vizsgálata könnyen az elnök hivataltól való megfosztásához vezető eredményeket tárhat fel. Így Rousseffet sokkal inkább foglalkoztatja pozíciójának megtartása, mint az, hogy az ország minél hamarabb kilábaljon a válságból.

Elődjének, Luis Inácio “Lula” da Silvának a személye is a figyelem központjába került. Lula a nyolcéves elnöksége alatt nagy népszerűségnek örvendett, az ország jelentősen növekedett, valamint nagy eredményeket ért el a szegénység csökkentése és a szociális kohézió növelése terén. Az is igaz ugyan, hogy abban az időben a világgazdaságban is pozitív változások mentek végbe. Lula ellen azonban ma szintén nyomozás folyik korrupciós ügyekben, mindazonáltal még mindig szimpatikus a lakosság szemében, és potenciális elnökjelöltet látnak benne a következő elnökválasztáson.

Gál Jolán

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »