Támad a Zika-vírus Latin-Amerikában

  • Az afrikai eredetű Zika-vírust eddig 22 latin-amerikai ország jelentette.
  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a vírus Chile és Kanada kivételével valószínűleg az egész amerikai kontinensen végigsöpör majd.
  • Míg Obama elnök az ellenszer kifejlesztéséért folytatott kutatás felgyorsítását ösztönzi, addig Dilma Rouseff a brazil hadsereghez fordul segítségért.
  • Az első fertőzések az 1940-es évek végén jelentkeztek Ugandában, majd Nigériában. A vírus megjelenését pedig, Afrikán és Ázsián kívül eső területen, először 2015 májusában észlelték Brazíliában.

A fertőzöttek száma tavaly tavasz óta folyamatosan emelkedik, aminek hatása főként az újszülötteken mutatkozik meg. A vírus ugyanis károsíthatja a magzat agyának fejlődését az anyaméhben. Marcelo Castro brazil egészségügyi miniszter azt nyilatkozta az O Globo-nak, hogy az ország történelmének eddigi legnagyobb egészségügyi válságával néz szembe, sőt mi több vesztésre áll a Zika ellen vívott harcban.

A brazil kormány február közepétől 220 ezer katona kiküldését tervezi, akiknek feladata a lakossági tanácsadás lesz arról, hogyan állíthatják meg a vírust terjesztő szúnyogok további szaporodását. Castro szerint ugyanis ezt a harcot csakis a szaporulat visszaszorításával lehet megnyerni. E mellett Rousseff elnök együttműködésre szólította fel a kontinens valamennyi államát az ecuadori CELAC-csúcs alkalmával, amit az egészségügyi miniszterek ülése követ majd a jövő hét folyamán. 

Mivel a Zika terjedése az idei évi, Rio de Janeiróban megrendezésre kerülő Olimpiai Játékokra is hatással lehet, a brazil kormány kijelentette, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy kordában tartsa a vírust. Az olimpiai létesítmények átvizsgálása négy hónappal a sportesemény előtt megkezdődik majd. A Brit Olimpiai Egyesület szóvivője pedig kijelentette, hogy ők is nyomon követik majd a helyzet további alakulását az elkövetkező időszakban.

Az USA nemzetközi figyelmeztetést tett közzé a Zika térnyerését illetően, és arra kérte azokat az édesanyákat, akik a vírussal sújtott országokba utaztak a közelmúltban, hogy vessék újszülöttjeiket neurológiai vizsgálat alá. Obama elnök továbbá a megfelelő kezelési mód kifejlesztésére irányuló kutatás felgyorsítását is ösztönözte.

Ezzel egyidejűleg más országok, úgy mint Salvador, Ecuador és Kolumbia arra kérték a nőket, hogy kerüljék el a terhességet a közeljövőben. Kolumbiában pedig már engedélyezték is az abortuszt a zikás esetekben.

Azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogyan került a Zika Latin-Amerikába. Dennis Fujita és Felipe Scassi, a Sao Pauló-i Instituto de Medicina Tropical (Trópusi Orvostani Intézet) kutatói úgy gondolják, hogy polinéz turisták hozták be Brazíliába a 2014-es foci VB során. Mások úgy vélik, hogy a Ferenc pápa 2013-ban tett riói látogatására érkező tömeggel jutott be a Zika az országba. Utóbbit a kutatók nem tartják valószínűnek, mert a legtöbb megbetegedést Brazília északi részén észlelték.

A vírus, ami az egyiptomi szúnyog csípésével terjed, enyhe lázat, fejfájást és kötőhártya gyulladást okoz – amennyiben egyáltalán jelentkeznek a tünetek, ugyanis a “betegek” körülbelül 80 százaléka tünetmentes. Ugyanakkor, egyes esetekben sokáig lappang és káros hatása az újszülötteknél jelentkezik elsőként.

Trudie Lang, az Oxfordi Egyetem professzora így értékelte a helyzetet: „ez egy jelentős, új betegség kitörésének a pillanata, aminél alkalmaznunk kell az Ebola esetében tanultakat, mert a Zika komoly közegészségügyi problémát jelenthet a latin-amerikai országokban. Sok az ismeretlen tényező, ami miatt sürgősen szükség van a kutatásra azért, hogy megértsük, hogy mi történik és hogy lehet megakadályozni a további előfordulását.”

Szakértők szerint Chile kontinentális részét és Kanadát a földrajzi-éghajlati tényezők miatt kerülik el a vírust terjesztő szúnyogok: míg Kanadát a téli időjárás, addig Chilét az Atacama-sivatag szárazsága védi meg.

Deák Alexandra

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »