Hosszú idő után újra pápa látogat Kubába

XVI. Benedek pápa 2012 tavaszán Mexikóba és Kubába is ellátogat. A katolikus egyházvezetőnek ez lesz az első útja a szigetországba, ahol utoljára 1998-ban fordult meg elődje, II. János Pál.

A kubai utazást a Húsvétot megelőző időszakra tervezik, és Kuba mellett Mexikót is megtiszteli látogatásával az egyházfő.

Kubában valószínűleg az ország védőszentjének 400. évfordulóját ünneplő eseménysorozaton is részt vesz a pápa. Útjának célja saját megfogalmazása szerint, hogy „hirdesse Krisztus szavát”, s megerősítse a húsvéti ünnep iránti tiszteletet.

A kubai katolikus egyház szerepét és jelentőségét az utóbbi évek munkájának köszönhetően még a nem hívők is elismerik: a politikai bebörtönzöttek érdekében folytatott tárgyalásokat a kormánnyal, és a szabad piac felé történő elmozdulásról értekezett Raúl Castroval. Mondhatni, a kubai katolikus egyház kiérdemelte a pápa újbóli látogatását. 

Az egyházvezetőkön kívül Raúl Castro kormányával is találkozni fog XVI. Benedek pápa,  s többek között megvitatják az ország gazdasági átalakítását is.

Kubában az 1990-es évektől tevékenykedhettek szabadon a vallásos közösségek, ekkortól engedték meg, hogy a párthoz bármilyen vallású személy csatlakozzon. Ezt megelőzően, más kommunista rezsimekhez hasonlóan, a vallásos iskolákat bezárták, az ateizmust alkotmányba foglalták és a kommunista párti tagságot is csak nekik engedték meg.

Azonban II. János Pál pápa 1998-as kubai látogatásakor Fidel Castro öltönyre váltotta a védjegyévé vált zöld vászonkabátot, és örömmel fogadta a pápát.

XVI. Benedek főként Európára összpontosította utazásait az utóbbi években. Brazíliában 2007-ben járt és reményei szerint 2013-ban ismét visszatérhet ide egy ifjúsági találkozóra.

A mostani lesz második dél-amerikai útja, amely azért is kiemelten fontos, mert a világ katolikus hívőinek közel fele azon a kontinensen él.

Kovács Bernadett

Felkapott hírek

Friss hírek