Hosszú idő után újra pápa látogat Kubába

XVI. Benedek pápa 2012 tavaszán Mexikóba és Kubába is ellátogat. A katolikus egyházvezetőnek ez lesz az első útja a szigetországba, ahol utoljára 1998-ban fordult meg elődje, II. János Pál.

A kubai utazást a Húsvétot megelőző időszakra tervezik, és Kuba mellett Mexikót is megtiszteli látogatásával az egyházfő.

Kubában valószínűleg az ország védőszentjének 400. évfordulóját ünneplő eseménysorozaton is részt vesz a pápa. Útjának célja saját megfogalmazása szerint, hogy „hirdesse Krisztus szavát”, s megerősítse a húsvéti ünnep iránti tiszteletet.

A kubai katolikus egyház szerepét és jelentőségét az utóbbi évek munkájának köszönhetően még a nem hívők is elismerik: a politikai bebörtönzöttek érdekében folytatott tárgyalásokat a kormánnyal, és a szabad piac felé történő elmozdulásról értekezett Raúl Castroval. Mondhatni, a kubai katolikus egyház kiérdemelte a pápa újbóli látogatását. 

Az egyházvezetőkön kívül Raúl Castro kormányával is találkozni fog XVI. Benedek pápa,  s többek között megvitatják az ország gazdasági átalakítását is.

Kubában az 1990-es évektől tevékenykedhettek szabadon a vallásos közösségek, ekkortól engedték meg, hogy a párthoz bármilyen vallású személy csatlakozzon. Ezt megelőzően, más kommunista rezsimekhez hasonlóan, a vallásos iskolákat bezárták, az ateizmust alkotmányba foglalták és a kommunista párti tagságot is csak nekik engedték meg.

Azonban II. János Pál pápa 1998-as kubai látogatásakor Fidel Castro öltönyre váltotta a védjegyévé vált zöld vászonkabátot, és örömmel fogadta a pápát.

XVI. Benedek főként Európára összpontosította utazásait az utóbbi években. Brazíliában 2007-ben járt és reményei szerint 2013-ban ismét visszatérhet ide egy ifjúsági találkozóra.

A mostani lesz második dél-amerikai útja, amely azért is kiemelten fontos, mert a világ katolikus hívőinek közel fele azon a kontinensen él.

Kovács Bernadett

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »