Egyesíti erejét a mexikói Intézményes Forradalmi Párt

Manlio Fabio Beltrones kilépett a versenyből, így a 2012-es mexikói elnökválasztáson Enrique Peńa Nieto az egyedüli induló az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) színeiben. Beltrones így kíván hozzájárulni pártja sikeréhez, elkerülve ezzel a szavazatok megoszlását közte és az egykori szenátor között, mely végső soron a párt bukásába is kerülhetne.

Ez az önfeláldozó lépés tehát ügyes taktikai megfontolás, hiszen a párt érdeke valóban az, hogy egy karizmatikus személy képviselje a választásokon.

A leköszönő jelölttel ellentétben, Peńa Nietoban megtalálható az a közvetlenség, amelyet könnyen befogadnak a politikához kevésbé értő állampolgárok is, népszerűségi indexe – talán pont ezért – az egekben szárnyal. Egyszóval abszolút esélyese a közelgő választásoknak.

A PRI minden erejével végső céljára koncentrál, hogy megnyerje a választásokat. Ezáltal a tizenkét éves távolléte után visszatérhetne a Los Pinosba, a mindenkori elnöki rezidenciába. Az idő azonban sürgeti őket, hiszen a baloldal Andrés Manuel López Obrador személyében találta meg azt a kulcsembert, aki megfelelően tudja képviselni az általuk felállított eszmerendszert. López Obrador némi helyzetelőnnyel rendelkezik Peńa Nietoval szemben, hiszen a 2006-os elnökválasztásokon igen szoros küzdelemben maradt alul a jelenlegi elnökkel, Felipe Calderónnal szemben.

Úton egy “jobb” Mexikó felé

Peńa Nieto azonban lendületes kampánnyal és hangzatos célokkal, ígéretekkel igyekszik a szavazók kegyeibe lopni magát. A jelölt instabil intézményrendszereket és a morális értékrend teljes elutasítását látja Mexikóban, amit a lehető leghamarabb felszámolna.

Ez utóbbi a biztonság témakörével szoros összefüggésben áll, ami igencsak gyenge pontja a jelenleg regnáló Felipe Calderón pártjának, a Nemzeti Akciópártnak (PAN). A hatékonyabb intézményi keret megerősítésének tervével pedig a nemzeti érzületű szavazókra kíván hatni, hiszen állítása szerint sokat javíthatnának Mexikó megtépázott hírnevén, hogy állampolgárai újra büszkén vállalhassák nemzeti identitásukat.

Ígéretei között szerepel továbbá  a gazdasági növekedés elősegítése, új munkahelyek- és a társadalmi egyenlőség megteremtése. Kérdés, hogy ezt milyen alapokból finanszírozná, és hogyan reagál mindezekre az ellenzék. Vajon mivel tudnák magukhoz csábítani a kormányban csalódott embereket, akik jelenleg – közvéleménykutatások eredményei alapján – a PRI táborához csatlakoznának?

Vandlik Mária

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »