Kulturális örökség lett a mariachi zene

Az UNESCO négy latin-amerikai hagyományt vett fel a szellemi kulturális örökség listájára, közülük a legismertebb a mexikói mariachi zene.

Az UNESCO célja a listaállítással, hogy felhívja a figyelmet ezen szellemi örökségek fontosságára, mindemellett a kulturális sokszínűséget hirdesse.

Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének illetékes kormányközi bizottsága döntését így indokolták: „A mariachi tradicionális zene, mely alapvető eleme a mexikói kultúrának, értéket, örökséget, történelmet és az őslakosok által beszélt nyelveket közvetít. A modern mariachi zene magában foglalja az ország különböző régióinak zenei repertoárját. Zenészei hallás után tanulják a dalokat, apáról fiúra örökölve azokat, valamint ünnepi, vallásos és polgári eseményeken.”

A guadalajarai egyetem kutatója üdvözölte az UNESCO döntését, mert szerinte ez a zene a nemzeti kultúrát idézi meg, de hozzáteszi, hogy a mariachi hagyomány nem csak Mexikóban létezik. Csak Párizsban 30 mariachi zenét játszó csapatot dokumentáltak, nem is említve a több száz mariachi zenekart Közép- és Dél-Amerikában.

E zenei műfaj szülővárosa, a mexikói Jalisco állam központja 1994 óta rendezi meg a nemzetközi mariachi fesztivált, mely több mint 10 ezer előadót lát vendégül a világ különböző részeiről.

A listára e hónapban felvett további latin-amerikai hagyományok: a kolumbiai Yuruparí jaugár sámánok tradiciói és a perui szent Qoyllur Rit’y zarándoklat.

Kovács Bernadett

Felkapott hírek

Friss hírek

Mihai Tudose

Megvan az új román kormányfő, máris szétszedi a sajtó

Klaus Iohannis román államfő bejelentette, hogy megbízta kormányalakítással hétfőn Mihai Tudosét, akit az eddig is kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció javasolt a miniszterelnöki posztra. A keddi román lapokban megjelent véleménycikkek szerzői a miniszterelnök-jelölt állítólagos titkosszolgálati kötődéseit kommentálták.

Read More »