Unasur: megszavazták az első állandó főtitkárt

Csepregi Zsolt
2010. május 5., szerda
Az UNASUR külügyminiszteri tanácsa (forrás: MercoPress)

Fontos lépéshez érkezett a Dél-amerikai Nemzetek Uniója (UNASUR), hiszen a szupranacionális egységszervezet Rafael Correa ideiglenes elnök helyére állandó főtitkárt választ a fiatal integráció, ahogy azt a MercoPress tudósításából megtudhattuk.

Nestor Kirchner argentin ex-elnökről már régóta lehetett tudni, hogy több állam által támogatott jelölt erre a pozícióra, azonban a mostani átütő erejű, konszenzusos jelöléshez komoly diplomáciai hadjáratot kellett véghez vinnie.

A vonakodó államok között volt Uruguay, amely az Argentínával közös határon telepített papírmalmok ügye miatt akadályozta Kirchner jelölését, azonban az argentin kormány diplomáciai erőfeszítéseinek hatására feloldotta a vétót.

Jó partnerre talált ebben a nemrég beiktatott Jose Mujica elnökben, akinek egyik fő prioritása az előző adminisztrációtól örökölt feszült viszony megoldása. Az állandó főtitkári poszt betöltése tehát jelentős mérföldkő az UNASUR fejlődésében, azonban még számos téren szükséges a tervek átvitele a gyakorlatba, hogy az Unió hatékony szupranacionális szervezetté váljon.

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?