Autonómia a bolíviai indiánoknak

Latin-Amerika országai közül Bolíviában található a legnagyobb indián őslakos közösség, mely most hosszas kisebbségi jogi státusz után közel állnak az
autonómia elnyerésének lehetőségéhez, ugyanis Evo Morales elnök – akinek szintén indián vér csörgedezik az ereiben – által kiadott rendelet szerint az indián közösségeknek is jogukban áll saját vezetőik és képviselőik megválasztására.

A történelmi jelentőségű esemény emlékére múlt hétvégén ünnepséget rendeztek az ország keleti régiójában, Santa Cruzban, ahol Morales beszédet tartott; "az elnökötök, a társatok, a fivéretek Evo Morales talán követett el hibákat, de sosem árulná el azt a harcot, amelyet elődeink kezdtek, a bolíviai nép harcát" – mondta.

Morales síkra szállt az őslakosok védelmében, azonban ellenzéke szerint mindez arra szolgál, hogy polarizálja és megossza az országot, kihasználva az etnikai törésvonalakat – tudta meg a BBC riportere.  

Az alkotmánymódosítást leginkább a gazdag középréteg sínyli meg, akik saját farmmal, illetve gázlelőhelyekkel rendelkeznek, így ők el is utasítják a rendelkezéseket.

Az autonómiára vonatkozó jogok megerősítését célzó választásokat decemberben tartják, az elnöki és parlamenti választások idején.

Csornai Zsuzsa

Felkapott hírek

Friss hírek

Fotó: Shanghai Daily

A kínaiaknak újra meg kell tanulniuk spórolni

Hosszú évekig a közgazdászok és a politikai döntéshozók üdvözölték a kínaiak hajlandóságát a megtakarítások felhalmozására. Sokak szerint többek között a háztartások alacsony adóssága az oka annak, hogy nem kell félni egy esetleges pénzügyi összeomlástól a világ második legnagyobb gazdaságában. Most azonban úgy tűnik, Kína egyik legnagyobb gazdasági ereje döntő gyengeséggé válik.

Read More »