Harminchetedszer is Déli Közös Piac

A múlt hét végén Paraguay fővárosában, Asunciónban harminchetedik
alkalommal ültek össze a latin-amerikai regionális kereskedelmi szervezet,
a Mercosur tagjai.

Az asuncióni találkozón a Mercosur elnöki posztja cserélődött: Uruguay elnöke, Tabare Vázquez vette át a a vezetést tagtársától a paraguayi elnöktől, Fernando Lugotól.

A szervezet teljes jogú tagjai, valamint Chile és Venezuela mélységesen elítélték a június 28-án Zelaya, hondurasi elnök ellen elkövetett puccsot, és egyben követelik, hogy a jelenlegi állapotot mihamarabb orvosolják, és a demokrácia kerüljön ismét előtérbe.

Nyilatkozatuk szerint nem ismerik el a jelenlegi elnököt, Roberto Michelettit, számukra még mindig az alkotmányosan megválasztott Manuel Zelaya a hondurasi elnök. 

A találkozón ezen felül megvitatásra kerültek egyéb bilaterális problémák; így Chile és Paraguay között is rendeződtek az elektromos ellátással kapcsolatos problémák. Miután az argentin elnöknő, Cristina Kirchner hozzájárulását adta;  Paraguay akadálymentesen szállíthat elektromos áramot Chilébe.

Kétségkívül azonban a legeredményesebb megállapodás a paraguayi és a brazil elnök között született, végre pontot tettek a ’80-as évek óta zajló határmenti vízerőművel kapcsolatos vitájukra. 

A Mercosur tagjai továbbá megegyeztek abban is, hogy az amerikai dollár helyett a tranzakciós ügyletek lebonyolítására a saját valutájukat használják majd.  

Csupán egy eldöntetlen probléma maradt; a Mercosur parlamenti képviselet megoszlása. Jelen pillanatban ugyanis Brazília 72 képviselővel rendelkezik, Argentína, Paraguay és Uruguay egyenként 18-cal, Venezuela pedig szintén 18-cal, azonban szavazati jog nélkül. A mostani javaslat szerint viszont Brazíliának csak 37, Argentínának 26, Uruguaynak és Paraguaynak 18-18, Venezuelának pedig szintén 18, megadva a jövőbeni lehetőséget a teljes, szavazati tagságra.

Ezt a javaslatot azonban uruguayi kérésre – jelenleg – elnapolták.

Csornai Zsuzsa

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »