A Korea-közi párbeszéd felújítását szorgalmazza az ENSZ-főtitkár

  • A párbeszéd újrakezdését szorgalmazta Szöulnál Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.
  • A Koreai-félszigetet sújtó feszültség jelenti az egyik legnagyobb kihívást – mondta a főtitkár.
  • Az ENSZ-főtitkár tavaly szerette volna felkeresni Észak-Koreát, de tervei füstbe mentek, miután Phenjan váratlanul visszavonta a meghívást.

A párbeszéd újrakezdését szorgalmazta Szöulnál az atomprogramja miatt nemzetközi büntetőintézkedésekkel sújtott Észak-Koreával Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár dél-koreai látogatásán csütörtökön.

A Koreai-félszigetet sújtó feszültség jelenti “az egyik legnagyobb kihívást a globális cselekvés és a regionális együttműködés számára” – mondta a hatnapos látogatásra szülőhazájába érkezett Ban egy üdülőparadicsomban zajló békekonferenciát megnyitva.

“Üdvözlöm az előremozdító erőfeszítéseket, és az ENSZ főtitkáraként, illetve személyesen is készen állok hozzájárulni a hasznos elképzelések megvalósításához” – hangsúlyozta Ban.

Az ENSZ-főtitkár tavaly szerette volna felkeresni Észak-Koreát, de tervei füstbe mentek, miután Phenjan váratlanul visszavonta a meghívást.

Phenjan a közelmúltban többször jelezte: szeretne visszatérni a tárgyalóasztalhoz Szöullal, de a dél-koreai kormány kétségbe vonta szomszédja szándékainak komolyságát, és visszautasította ezeket a kezdeményezéseket.

Észak-Koreát negyedik kísérleti atomrobbantása és több ballisztikus rakéta kilövése után az ENSZ Biztonsági Tanácsa szokatlanul kemény szankciókkal sújtotta márciusban, de ez eddig nem ingatta meg Phenjant abban, hogy folytassa nukleáris vágyálmainak üldözését. Hivatalos értesülések szerint Észak-Korea bármikor végrehajthatja ötödik nukleáris kísérleti robbantását.

“Bátorítom a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot, hogy hagyjon fel a további provokációkkal, és maradéktalanul tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek” – mondta Ban.

“A két Korea közötti jó kapcsolatok elengedhetetlenek a Koreai-félsziget és a térség tartós békéjéhez” – mutatott rá a diplomata, aki decemberben fejezi be második ciklusát ENSZ-főtitkárként.

Egyes feltételezések szerint a hazájában nagy népszerűségnek örvendő Ban azt fontolgatja, hogy indul a 2017-ben esedékes dél-koreai elnökválasztáson.

Az ENSZ-főtitkár a nap folyamán rövid kitérőt tesz Japánban, hogy részt vegyen a világ hét legfejlettebb iparú országát tömörítő G7 csoport csúcstalálkozóján, de pénteken hazatér, és folytatja zsúfolt dél-koreai programját. Ban hétfőn repül vissza New Yorkba.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »