Kína fontos partnernek tekinti Kelet-Közép-Európát

Kína nagyon fontos partnernek tekinti Kelet-Közép-Európát és szeretné megerősíteni kapcsolatait az egész régióval, annak országaival – jelentette ki Csang Kao-Li kínai kormányfőhelyettes csütörtökön Prágában a kínai beruházási fórum megnyitásakor elmondott beszédében.

A kétnapos rendezvényen 16 kelet- és közép-európai ország, köztük Magyarország képviselteti magát. Magyarországról Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára van jelen a fórumon. Csang Kao-Li, aki tagja a Kínai Kommunista Párt csúcsvezetésének, felhívta a kelet-európai országok képviselőit, látogassanak Kínába, hogy a helyszínen mérhessék fel az együttműködés konkrét lehetőségeit. Kifejtette: Kína ugyanakkor szívesen bekapcsolódna Kelet-Közép-Európában a közutak, a vasutak és kikötők építésébe, s érdeke a technológiai együttműködés fejlesztése is.

“A mozdony számomra máig a barátság jelképe” – jegyezte meg a kínai csúcspolitikus visszaemlékezve arra az időre, amikor egy gépgyárban dolgozott.

Csang Kao-Li szerint a közép-európai régió nagy gazdasági potenciállal rendelkezik, s Kína számára érdekes. Felhívta a figyelmet arra, hogy például Csehország, Magyarország vagy Románia fejlődését nemzetközi gazdasági szervezetek is elismeréssel méltatták nemrégiben.

A kormányfőhelyettes szerint ezért különösen fontos, hogy létrejöjjön a közvetlen kapcsolat a kínai és a kelet-közép-európai országok régiói között. Kína és a kelet-közép-európai ország képviselői Prágában memorandumot írnak alá egy szövetség létrehozásáról, amely a regionális szintű együttműködés megerősítését fogja szolgálni.       Peking egy kínai logisztikai központot is szeretne létrehozni a régióban.

A cseh-kínai kapcsolatok fejlesztése egyike a cseh kormány prioritásainak. Az együttműködés alapját a közeljövőben megnyíló Prága-Sanghaj közvetlen légijárat fogja képezni – jelentette ki a fórumon Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök. A rendszeres légijárat létrehozását a cseh állam 38 millió koronával fogja támogatni.

Sobotka megjegyezte: a két ország között nagyon fontos a nyílt párbeszéd, beleértve az emberi jogok kérdését is.

MTI

Felkapott hírek

Friss hírek