Frappánsan űztek gúnyt az Egyesült Államokból

MTI
2012. május 25., péntek

Kína az idén is elkészítette a maga - az Egyesült Államokra vonatkozó - emberjogi jelentését, válaszul az őt ért washingtoni "támadásra" - adta hírül a Hszinhua hírügynökség pénteken.

A 2011-ben gyűjtött információkból álló összeállítást, sorrendben a tizenharmadikat, csakúgy mint korábban, a kormány információs hivatala készítette, s célja, hogy feltárja az Egyesült Államok "valós emberjogi helyzetét" - áll a dokumentumban.

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön adta ki a 2011-es országjelentéseket, amelyekben közel kétszáz ország emberjogi helyzetéről "túlzottan kritikus" megállapításokat tesz, Kínát illetően pedig "torzít és vádol", miközben "szemet huny a maga siralmas emberjogi helyzete felett és hallgat róla" - állítják a kínai szerzők.

A terjedelmes irat, amelyet az interneten is közzétettek, hat fejezetben taglalja az amerikai emberjogi helyzetet, de megjegyzi, hogy a közölt tények csupán illusztrációk. Megállapítja, hogy Washingtonnak nincs sem erkölcsi, sem politikai, sem jogi alapja arra, hogy a "világ emberjogi igazságszolgáltatójaként lépjen fel, magát más országok fölé helyezve".

Kína azt tanácsolja, hogy az Egyesült Államok ne alkalmazzon kettős mércét, állítsa le "népszerűtlen gyakorlatát", s ne használja az emberi jogokat politikai eszközként ahhoz, hogy beavatkozzon más országok belügyeibe, a maga stratégiai céljait szem előtt tartva lejárassa azokat.

A dokumentum szerint az Egyesült Államokban a polgári és politikai jogok terén súlyos jogsértéseket követnek el, s példaként hozza fel a "Foglald el a Wall Street-et" elnevezésű mozgalom elleni hatósági fellépést, a rendőrségi brutalitást.

Az internethasználattal összefüggésben megállapítja, hogy az Egyesült Államokban olyan törvények vannak hatályban, amelyek a kormány és a bűnüldöző hatóságok számára lehetővé teszik az internetforgalom figyelését és azon tartalmak blokkolását, amelyeket "nemzetvédelmi szempontból károsnak" ítélnek.

A jelentésben kitértek a vagyon- és személyi biztonság helyzetére, a gazdasági, társadalmi és kulturális jogok érvényesülésére, a rasszista megkülönböztetésekre, a nők és gyerekek jogaira, továbbá Washington szemére vetik, hogy "egyre nagyobb mértékben járul hozzá a "nemzetközi zűrzavarhoz", s felemlegetik az általa vezetett háborúkat, amelyek "humanitárius katasztrófákat idéztek elő".

Kapcsolódó anyagok

Az eddigi vélemények
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, ugyanakkor a szerkesztőség fenntartja a jogot a nyíltan sértő, gyűlölködő, trágár ill. reklám tartalmú hozzászólások moderálására!
kakambuki|2 éve |Permalink|Komment elrejtése

"Washingtonnak nincs sem erkölcsi, sem politikai, sem jogi alapja arra, hogy a "világ emberjogi igazságszolgáltatójaként lépjen fel, magát más országok fölé helyezve"." Nagy igazság, még akkor is ha kommunisták állítják ezt!

adventurer2661975|2 éve |Permalink|Komment elrejtése

Mit is mondott Ben Hur, miután kisemmizték és földönfutóvá tették a rómaiak? Elmegyek Rómába és megtanulom legyőzni a rómaiakat a saját módszereikkel! Voila!

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?