Kim Dzsongun halálhíre terjed a Twitteren

Tátrai Kriszta
2012. február 13., hétfő

A Sina Weibo kínai mikroblog szolgáltatón felröppent pletyka alapján péntek délután 2 óra 45 perckor a Pekingben tartózkodó Kim Dzsongun észak-koreai vezető szállására betörtek, és meggyilkolták őt. Testőrei ezt követően az Észak-koreai Nagykövetségen lelőtték a támadót -  olvasható a Reuters oldalán. A hírt amerikai tisztviselők azóta cáfolták.

Habár a pletyka megjelenése után semmilyen hiteles forrásból nem érkezett megerősítés, közel 400 000 "csiripelés" született a témával kapcsolatban a Weibón, majd átgyűrűzött a Twitterre is, ahol szintén folytak találgatások az ügy valóságtartalmát illetően. A BBCLiveNews nevében két hamis bejegyzés is arról számolt be, hogy a halál hírét megerősítették. Sokan azzal magyarázzák a pletyka megjelenését, hogy feltűnően nagy nyüzsgés volt a követség körül. Ennek azonban az lehet az oka, hogy hatalmas ünnepséggel készülnek megemlékezni február 16-án a tavaly decemberben elhunyt Kim Dzsongil születésének 70. évfordulójáról.

Az ABC amerikai hírtelevízió a hír megerősítését kérte amerikai illetékesektől, akik azonban azt mondták, nem tudnak Kim Dzsongun elleni merényletről, figyelik a Koreai-félsziget eseményeit, de semmilyen abnormális tevékenység nem történt. A pletyka felröppenése és villámgyors elterjedése példa arra, mennyire nem lehet megbízható észak-koreai információkhoz jutni és sokszor a fősodrú média is csak találgat a phenjani történésekkel kapcsolatban.

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?