Kim Dzsongun halálhíre terjed a Twitteren

A Sina Weibo kínai mikroblog szolgáltatón felröppent pletyka alapján péntek délután 2 óra 45 perckor a Pekingben tartózkodó Kim Dzsongun észak-koreai vezető szállására betörtek, és meggyilkolták őt. Testőrei ezt követően az Észak-koreai Nagykövetségen lelőtték a támadót –  olvasható a Reuters oldalán. A hírt amerikai tisztviselők azóta cáfolták.

Habár a pletyka megjelenése után semmilyen hiteles forrásból nem érkezett megerősítés, közel 400 000 “csiripelés” született a témával kapcsolatban a Weibón, majd átgyűrűzött a Twitterre is, ahol szintén folytak találgatások az ügy valóságtartalmát illetően. A BBCLiveNews nevében két hamis bejegyzés is arról számolt be, hogy a halál hírét megerősítették. Sokan azzal magyarázzák a pletyka megjelenését, hogy feltűnően nagy nyüzsgés volt a követség körül. Ennek azonban az lehet az oka, hogy hatalmas ünnepséggel készülnek megemlékezni február 16-án a tavaly decemberben elhunyt Kim Dzsongil születésének 70. évfordulójáról.

Az ABC amerikai hírtelevízió a hír megerősítését kérte amerikai illetékesektől, akik azonban azt mondták, nem tudnak Kim Dzsongun elleni merényletről, figyelik a Koreai-félsziget eseményeit, de semmilyen abnormális tevékenység nem történt. A pletyka felröppenése és villámgyors elterjedése példa arra, mennyire nem lehet megbízható észak-koreai információkhoz jutni és sokszor a fősodrú média is csak találgat a phenjani történésekkel kapcsolatban.

Tátrai Kriszta

Felkapott hírek

Friss hírek

putyin_1900

Stratégiát váltott Putyin, gyakorlatilag újabb két tartományt bukott Ukrajna

A müncheni biztonsági konferencián ugyan megállapodás született a nehézfegyverek visszavonásáról, de ezzel egyidőben Putyin egy olyan rendeletet írt alá, mely legitimizálja az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok okiratait, amivel a területek lakói szabadon utazhatnak Oroszország területére, munkát vállalhatnak és tanulhatnak is ott.

Read More »