Észak-Korea válaszút előtt

Kim Dzsongil temetésének második napján legfőbb vezetőnek nevezték utódlásra kijelölt fiát, Kim Dzsongunt. Az ifjú észak-koreai tábornoknak akár évekig tarthat, amíg megerősíti pozícióját, de egyre inkább úgy tűnik: folytatja apja politikáját.

Két napig tartó ceremónia után csütörtökön eltemették Kim Dzsongilt. A december 17-én elhunyt észak-koreai diktátortól teátrális külsőségek között vettek végső búcsút: több tízezer, egyes becslések szerint akár százezer ember gyűlt össze a phenjani főtéren. Ismét a csaknem két hetes gyászidőszak alatt megszokott, propagandafilmbe illő jelenetek köszöntek vissza: lelki fájdalomtól összeroskadó, síró férfiak, nők és katonák. 

A nyilvános gyászszertartáson legfőbb vezetőnek nevezte Kim Dzsongunt, a diktátor utódjául választott fiát a parlament elnöke, egyben a temetés lebonyolításáért felelős pártfunkcionárius, Kim Jongnam. Már Kim Dzsongil halála előtt négycsillagos tábornokká és a Koreai Munkáspárt katonai bizottsága alelnökévé nevezték ki a 27 vagy 28 éves fiatalembert, azóta pedig Nagy Örökösként is hivatkoznak rá. Szakértők szerint – apjához hasonlóan – további címeket aggatnak majd Kim Dzsongunra, mindenekelőtt ő lesz a párt elnöke és a katonai főparancsnok, ezzel tovább erősítik helyzetét. Az észak-koreai erőviszonyok ismerői úgy vélik, egyelőre Kim Dzsongil húgának férje, Dzsang Szongtek kezében összpontosul a hatalom és évekig tarthat, mire Kim Dzsongun megszilárdítja pozícióját, valamint függetleníti magát a párt legbefolyásosabb vezetőitől. A temetésen a nagybácsi mellett még egy jelentős figura állt az ifjú vezetőhöz közel: Ri Jongho, a hadsereg főparancsnoka. (Kim Dzsongun két bátyja nem vett részt a szertartáson.)

Gazdasági nyitás?

Ralph Cossa, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) elemzőcég Kelet-Ázsia-szakértője az utódlással kapcsolatban az AP hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette: az észak-koreai pártvezetőknek anyagi érdekük fűződik a jelenlegi politikai rendszer fenntartásához és a stabilitás demonstrálásához. Ugyanakkor az Economist külpoltikai-gazdasági hetilap elemzésében hangsúlyozza, hogy a Kim-dinasztiától nagyban függő katonai és pártfunkcionárius réteg mellett az utóbbi években kialakult egy attól fokozatosan függetlenedő középosztálybeli csoport is, amely ellenérdekelt lehet. Az észak-koreai élelmezési rendszer összeomlása nyomán félig tűrt feketepiac vetette meg a lábát és élelem mellett a kínai határon át lassan a külföldet is becsempészték: divatos ruhák és kalóz DVD-k mutatják az elnyomott népnek, hogy a gonoszság földjeként lefestett Dél-Korea nem is olyan elviselhetetlen. A meggazdagodott kereskedők egyre komolyabb kihívást jelenthetnek a phenjani vezetésnek és már Kim Dzsongilnek is meggyűlt a baja velük, amikor 2009-ben leértékelte a valutát, hogy csökkentse a megtakarításaikat, a lépés azonban jelentős elégedetlenséget és újabb éhínséget váltott ki. A kínai határ mellett élők többiekhez képest relatív jóléte, az egyenlőtlenség és a korrupció is feszültségeket gerjeszt. 

A virágzó feketepiacot és a jólétben élő kereskedőket is a működésképtelen állam hívta életre, így nagy kérdés, mi lesz Kim Dzsongun következő lépése. Az optimista nézet szerint hallgat a Pekingből évek óta érkező tanácsra és kínai mintára gazdasági nyitást hajt végre Észak-Koreában. A váltást igazolhatná azzal, hogy apja az atomfegyverkezéssel erős államot már létrehozott, ezért itt az idő sikeressé tenni azt. A pesszimista forgatókönyv megemlíti, hogy az urambátyám viszonyok előnyösek az apparatcsikoknak, így vonakodnának a gazdasági nyitásra, emellett a kínai befektetések mindeddig a bányászati jogok megszerzését célozták, a külföldi tőke tehát nem éreztette hatását a lakosság életében. A gazdasági reform elleni legnyomósabb érv azonban az északi határ mellett kialakított Radzsin-Szonbong különleges gazdasági zóna, ahol kínai cégek telepedtek meg, a terület irányítása pedig a phenjani pártvezetők kezében, többek között a nagybácsi, Dzsang Szongtek felügyelete alatt van. Egyelőre ugyanis nem váltotta be a gazdasági zóna a hozzá fűzött reményeket, ennélfogva nem lehet sikeres példaként ezzel igazolni a nyitás helyességét.

Változatlan retorika

A temetés napján még nem lehetett tudni, Kim Dzsongun milyen külpolitika mellett teszi le voksát: folytatja-e a nukleáris fegyverkezést vagy felújítja a hatoldalú leszerelési tárgyalásokat. Pénteken viszont a megkapta a nemzetközi közösség az első választ, ugyanis kemény hangú közleményben tudatta a vezetés, hogy minden marad a régiben. A legfőbb döntéshozói szervnek számító Nemzetvédelmi Bizottság üzenetét az állami média tudatta: “Ünnepélyesen és önbizalommal telve kijelentjük, hogy az ostoba külföldi politikusok, köztük a dél-koreai bábkormány, ne várjon semmilyen változást tőlünk.” Emellett kizárták a lehetőségét, hogy megegyezzenek a dél-koreai elnökkel, Li Mjungbakkal, továbbá nehezményezték, hogy a déli szomszéd nem küldött hivatalos delegációt a gyászszertartásra. Szöulból csak a Nobel-békedíjjal kitüntetett egykori elnök, Kim Dedzsung özvegye, illetve a Hyundai cégcsoport elnökasszonya, Hjun Dzsongun nyilvánította ki személyesen részvétét.

A régióban érdekelt hatalmak árgus szemmel figyelik, mi történik Észak-Koreában. Ennek jeleként az Egyesült Államok magas rangú diplomatát küld a térségbe tárgyalni. Január első hetében Kurt Campbell, a kelet-ázsiai ügyekért felelős amerikai külügyminiszter-helyettes Pekingbe, Szöulba és Tokióba is ellátogat.

Karácsony Szandra

Felkapott hírek

Friss hírek