Elhunyt a Kedves Vezető

Szombat reggel vidéki vonatútján elhunyt Kim Dzsongil, Észak-Korea vezetője. A Szeretett Vezető 69 éves volt, jelentette az állami hírügynökség. Kim apjától, Észak-Korea alapítójától vette át a vezetést évekkel ezelőtt, és a mai napig a világ egyik legismeretlenebb vezetője maradt. Szinte semmit sem lehet tudni róla, még a születési helye is ideje is titkos információnak számított a nép és a világ számára.

Kim évtizedeken át sikeresen működtette a kommunista rendszert, saját atomfegyvert fejlesztett ki, miközben népe éhezett. Személyi kultusza szinte határtalan volt: minden háztartásban ott lógott a képe, az országot pedig az őt dicsőítő feliratok és jelszavak díszítették.

Kim sokak számára a hidegháború utáni diktátor archetípusát jelentette: alacsony volt, ezért magasított cipőket viselt, folyton hatalmas napszemüveget hordott, és imádta a filmeket. Még azt is megszervezte, hogy titkosszolgálata elraboljon Dél-Koreából egy híres színésznőt és egy rendezőt, hogy így virágoztassa fel saját filmgyártását. Kim egyes hírek szerint mintegy húszezer filmmel rendelkezett, kedvence pedig a James Bond-sorozat volt, amiből az összes rész megvolt neki.

Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek