Kína növeli európai kötvényvásárlásait

A pekingi Külügyminisztérium bejelentése szerint Kína továbbra is kockázatosnak ítéli meg az eurózóna adósságválságát, ezért a régió segítésére tovább növeli európai kötvényvásárlásait.

Csiang Jü (Jiang Yu) szóvivő elmondta: „az eurózóna szuverén adósságválságával kapcsolatos kockázatok nem múltak el, a világgazdasági kilátások pedig továbbra is bizonytalanok”. Csiang hozzátette: „Kína és Európa közös érdeke a gazdasági és kereskedelmi együttműködés mélyítése, mely egyben a világgazdaság növekedését és talpra állását is segíti.”

Jose Socrates portugál miniszterelnök lemondásával kapcsolatban a szóvivő leszögezte: Kína továbbra is „széleskörű, stratégiai” kapcsolatokat kíván ápolni a bajba jutott országgal. Csiang elmondása szerint Peking kiemelt figyelemmel követi az adósságválságba került európai országok problémáit, és a kötvényvásárlások további növelésével hozzá kíván járult a helyzet stabilizálásához.

A Reuters információi szerint Kína 2,85 ezer milliárd dollárra tehető devizatartalékainak jelenleg 25%-a van euró-alapú pénzügyi eszközökben, azaz a kelet-ázsiai ország eddig több mint ötszázmilliárd eurót fektetett európai kötvényekbe. Peking számára már csak azért is kiemelten fontos az eurózóna pénzügyi stabilitásának megőrzése, mert az Unió Kína legfőbb kereskedelmi partnere: az Európai Bizottság adatai szerint a tavalyi évben a kelet-ázsiai országból érkező import értéke 281,9 milliárd euró volt, mely 31%-os növekedést jelentett 2009-hez képest.

Mészáros Tamás

Felkapott hírek

Friss hírek