Japán: régi motoros lehet az új miniszterelnök

Hetey Antónia | 2009. augusztus 12., szerda

A legesélyesebb japán miniszterelnök-jelölt négy generációs politikus-dinasztiából származik, példaképe az Egyesült Államoktól való távolságtartást propagáló nagyapja és John F. Kennedy amerikai elnök. Hatojama Jukio szeret rögbizni, teniszezni és a karaoke is kedvenc elfoglaltságai közé tartozik.

Hatojama Jukio

„Olyan politikát szeretnénk folytatni, ami az emberekkel törődik, nem pedig a betonépületekkel” – foglalta össze szándékait a két hete, július 27-én tartott kampánynyitó beszédében Hatojama Jukio, a Japánt kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) legfőbb riválisának tartott Japán Demokrata Párt (DPJ) vezetője, aki egyúttal az augusztus végi előrehozott választások egyik kulcsfigurája. A miniszterelnök-jelölt ezzel utalt egyrészt a demokraták fő mottójára, miszerint az „emberi élet az első”, másrészt bírálta a hatalmon lévők tevékenységének fókuszában álló építési projekteket. Szemlélete üdvözlendő egy olyan országban, ahol az öngyilkosok száma napi 100-nál is több, viszont egy tehetős és rendkívül befolyásos politikai dinasztia sarjaként személye már kevésbé „nyerő” a nép szemében.

Politikus-dinasztia - a politikusi karrier szinte elkerülhetetlen volt

A tokiói származású, 1947 februárjában született Jukio testvérével, Kunióval együtt a Hatojama-dinasztia negyedik politikusi pályát választó generációja. A felmenők között találjuk a Parlament alsóházának egykori elnökét a dédpapa személyében, az 1950-es évek közepén az LDP első elnökeként miniszterelnöki tisztséget betöltő nagypapát, valamint az egykori külügyminiszter édesapát. Közülük legnagyobb hatással a pártalapító nagyszülő volt Jukio nézeteire, ami elsősorban jelenlegi külpolitikai állásfoglalásában köszön vissza. A családi múlt nemcsak az apai ágról, hanem az édesanya részéről is kellőképpen fényes, hiszen őt Isibasi Sodzsiróhoz, a mára már a világ legnagyobb gumiabroncsgyártó vállalatának számító Bridgestone-nak az alapítójához fűzik rokoni szálak, a nagypapa pedig ezen a vonalon is miniszterelnöki tisztséget vállalt. Hatojamáékat sokszor a japán Kennedy-családként is emlegetik, tekintettel az elmúlt évszázad kiemelkedő sikereire és felhalmozott vagyonukra.

Jukio 1969-ben, Tokióban szerezte meg mérnöki diplomáját, majd 1976-ban doktorált ugyanezen a területen a híres Szilikon-völgyben fekvő Stanford Egyetemen. 1981-től ’83-ig segédprofesszorként dolgozott a felsőoktatásban, majd 1986-ban megörökölte apja helyét Hokkaidóban, így az LDP színeiben a képviselők házának tagja lett a 9. körzet ügyeiért felelősséget vállalva. 1993-ban több politikustársával együtt kilépett a kormányzó politikai csoportból, és egyik alapítója lett a Szakigake (Új) Pártnak, ahonnan később továbbállt az 1998-ban részben az ő munkája nyomán megalakult Japán Demokrata Párthoz, amelynek azóta is tagja. A főleg szakmunkások, liberális középosztály, és a nők támogatását élvező politikai tömörülést Hatojama vezette 1999 és 2002 között, majd a főtitkári poszt betöltése után 2009 májusában ismét megválasztották az elnöki székbe, miután elődje, Ozava Icsiro egy korrupciós botrány miatt lemondott. A 2009. augusztus 30-i előrehozott választásokon a politikus-dinasztia sarja a legnagyobb ellenzéki csoport képviseletében jó eséllyel pályázik a miniszterelnöki tisztség betöltésére, tekintettel arra a helyzetre, hogy az évtizedek óta nem tapasztalt súlyos japán recessziót sokan az LDP számlájára írják. Egy júliusban készült reprezentatív felmérés szerint, bár Hatojamát többen preferálják a jelenlegi vezető, Aszó Taró személyénél, a megkérdezettek 57%-a gondolja azt, hogy egyik vezető sem alkalmas az ország irányítására.

Miért lenne jó, ha Hatojama nyerne?


Keleti felhőkarcolók - Tokió képekben

Jó néhány politikai elemző vélekedik úgy, hogy a rövid megszakítással több mint 50 éve hatalmon lévő, részben sikeresnek mondható, ugyanakkor a hosszú évek óta tartó irányítás miatt túlságosan megmerevedett kormánypárt és a körülötte burjánzó bürokrácia már alkalmatlan az ország irányítására, és mindenképp szükség van egy kis frissítésre, a merevség feloldására. Erre jelenthetne megoldást a Japán Demokrata Párt, amelynek elsődleges célja a túlcentralizált vezetés megszüntetése, és helyette a régiók előnyben részesítése középpontban az emberrel.

Jukio Hatojama politikájában az emberközpontúság azért is élvez elsőbbséget, mert rendkívüli hatással volt rá egy 20. századi olasz filozófus és üzletember, Aurelio Peccei, aki figyelmeztetett a gazdasági fejlődés környezetre és emberekre gyakorolt káros hatására.

A DPJ elnökének további példaképei a politika színpadáról a volt amerikai elnök, John F. Kennedy, valamint a már említett miniszterelnök nagypapa Hatojama Icsiro, aki elsősorban az amerikai kötelékek lazításán fáradozott az 1950-es években. Unokája, Jukio is ezt szorgalmazza most meghirdetett diplomáciai programjában, bár már jóval szolidabb formában, mint azt korábban tette. Míg régebbi elképzelései között szerepelt az okinavai amerikai katonai jelenlét jelentős csökkentése - amihez egyébként a helybeliek többsége is ragaszkodna -, mostanában már enyhült retorikája az ország legfontosabb szövetségesével kapcsolatban, és csak az aktívabb japán szerepvállalásról beszél a nemzetközi békefenntartásban és önvédelemben.

A társadalmi ügyeket tekintve szintén a nagyszülő elvét követi, ami japánul a „juai”, mely magyarra fordítva annyit jelent: barátság és szeretet. Ebből a megfontolásból liberális álláspontot képvisel az idegenek jogait illetően és a nők helyzetét tekintve. Utóbbi kapcsán fontosnak tartja a gyermeknevelési pótlék mielőbbi emelését, továbbá a háztartások jövedelmének növelését.

Ellenérvek

Néhányan nem jósolnak nagy jövőt Hatojamának, tekintettel arra a társadalmi kiábrándultságra, ami a nepotizmus (a hatalmi pozíciók elosztásakor a rokonok előnyben részesítése) térnyeréséből is fakad. Japánban ugyanis a politikai életben többnyire csak a megfelelő családi háttérrel, a megörökölt szavazóbázissal lehet érvényesülni, amire a miniszterelnök-jelölt megválasztása egy újabb bizonyíték lenne. A jelenlegi vezető, Aszó Taró közvetlen elődjei közül háromnak is a hozzátartozóin keresztül sikerült hatalomra jutnia. A japán társadalom szeretne már ennek véget vetni.

Egyéb szerepvállalás

A 62 éves politikus egyébként a választásokra készülve is szívesen hódol hobbijának, a zenehallgatásnak gyönyörű, angol stílusban épült tokiói palotájában, valamint szeret karaokezni, teniszezni, rögbizni és baseballmeccseket nézni. A politikai tevékenységen kívül részt vesz még a Japán-Orosz Társaság, a Japán Rögbi Egylet, valamint egy vakvezető kutyák kiképzését segítő egyesület munkájában, azok elnökeként.