A májusi “Arany hét” – öt nap szabadság!

A munka ünnepét hagyományosan az ázsiai régióban is megünneplik. A világ sok más országához hasonlóan nemzeti ünnep Indiában, Kínában, Bangladesben, Észak- és Dél-Koreában, Malajziában, Mianmarban, Pakisztánban, a Fülöp-szigeteken, Szingapúrban, Nepálban, Srí Lakán, Thaiföldön és Vietmanban.

India

Az elefántok országában 1927. május 1-jén ünnepelték először a munkások ünnepét, ekkor használták először az országban a vörös zászlót. Két indiai államban, Maharastrában és Gudzsarátban ezen a napon üneplik a közigazgatási egység megszületését, ugyanis 1960-ban május első napján osztották két részre az addigi Bombay államot a nyelvi határok mentén. Hagyományosan tavaszünnep is május hónap első napja. Az utóbbi években a szakszervezetek és munkások érdekeik védelmében és emberarcú gazdasági reformokért vonulnak fel május 1-jén.

Kína

A világ legnépesebb államában az utóbbi években többször változott a munka ünnepének hossza. 2000-ben a belső kereslet és turizmus növelése érdekében bevezettek évente két "arany hétnek" nevezett hétnapos ünnepet a kínai holdújév és a népköztársaság megalakulása tiszteletére. Néhány évvel később ehhez csatlakozott a május 1-jét követő néhány nap is, de mivel a belső forgalom eredményei nem igazolták vissza az elképzelést, a gazdaságnak viszont rosszat tett a kiesés, a májusi arany hetet 2007-ben megszüntették és tavaly már csak egy napra rövidítették a nemzeti ünnepet.

Japán

Hasonlóan "arany hétnek" nevezik a felkelő nap országában is a május 1-jével kezdődő időszakot, amely azonban számos ázsiai országtól eltérően nem nemzeti ünnep. Mégis szabadság jár a legtöbb japán munkavállalónak ekkor, mert éppen több ünnep közé esik: április 29-én az 1989-ben elhunyt Hirohito császár születésnapját, május 3-án az 1947-ben életbe lépő alkotmányt, május 4-én a természetet és virágzást, míg május 5-én a gyermeknapot ünneplik.

 

 

Galagonya

Felkapott hírek

Friss hírek