Pakisztán beleegyezett a saría bevezetésébe

Pakisztán békét kötött az ország északnyugati területén, a Szvat-völgyben élő tálib lázadókkal, akik az elmúlt két évben több komoly zavargás kirobbantásáért is felelősek voltak. A megállapodás lényege, hogy a tartományban az iszlám hit szerinti ún. saría törvénykezést fogják bevezetni és minden ezzel ellentétes jogszabályt eltörölnek. Cserébe a helyi tálib csoportok leszerelést ígértek a pakisztáni kormánynak.

A Szvat-völgy korábban az ország turisztikai központja volt, egészen két évvel ezelőttig, amikor a radikális vallási vezető, Maulana Fazlullah a saría törvénykezés bevezetése mellett kezdett el kampányolni. Pakisztán nyugati nyomásra megpróbálta a területet hadseregével stabilizálni, azonban látva ennek sikertelenségét, tárgyalásokba kezdtek a tálibokkal. Az eddigi megállapodások Iszlámábád és a tálibok között kudarcba fulladtak.

Az iszlám törvénykezés engedélyezése az amúgy szekuláris Pakisztánban az Egyesült Államok, illetve a nyugati hatalmak nemtetszését fogja kiváltani, akik attól félnek, hogy ez a lépés csak tovább bátorítja a radikális csoportokat. Ezt látszik alátámasztani az egyik tálib szervezet kijelentése, miszerint tovább fognak küzdeni, amíg egész Pakisztánban be nem vezetik a saríát.

Jánoska Dóra

Felkapott hírek

Friss hírek

Fotó: Reuters

Trump floridai kiruccanásai csődbe viszik Palm Beach-et

Több floridai demokrata párti képviselő azt kérte az amerikai elnöktől, hogy térítse meg Palm Beach megyének azokat a költségeit és bevételkiesését, amelyeket gyakori látogatásaival okoz. Becslésük szerint az 5,8 millió dollárt is elérheti annak az éves költsége, hogy Trump rendszeresen a megyében lévő nyaralójába utazik.

Read More »