Napirenden a Biztonsági Tanács bővítése

2009. február elsejével Japán átvette az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsának elnökségét. Yukio Takasu, az ENSZ japán nagykövete az elnöki pozíciótól azt reméli, hogy Japán lényeges és kiemelkedő előrelépést érhet el a Biztonsági Tanács berkein belül.

"Az energiám és az időm egyenlően megosztom majd a tanács mindennapi feladatai és megreformálása között" – nyilatkozta egy januári sajtótájékoztatón Takasu. "Nagyon izgatott vagyok a 2009-es év kapcsán, mert ez lesz a Biztonsági Tanács megújításának éve."

A reformintézkedések közt az első már régóta tervezett lépés lenne az állandó tagok létszámának bővítése. Az ötfős tanács tagjai eddig: Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország. A bővítést szinte minden érintett ország támogatja, azonban más-más országokat tartanának megfelelőnek az állandó tagságra. Japán ezzel a lépéssel egy sokéves problémát próbálna megoldani, melyben eddig semmilyen kézzelfogható erredményt nem sikerült produkálni.

Horváth Zsófia

Felkapott hírek

Friss hírek

csehorszag

Babis a szociáldemokraták felé kacsintgat

A csehországi kormányalakítási tárgyalásokon jelenleg az "egyetlen asztalon lévő változat" az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alakította kormány, amelyet a kommunisták támogatnának - jelentette ki Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök szerdán, miután tárgyalt Jan Hamácekkel, a szociáldemokraták vasárnap megválasztott új elnökével.

Read More »