30 éve buktatták meg a vörös khmereket Kambodzsában

Több tízezer kambodzsai ünnepelte szerdán a vörös khmer rezsim bukását a phnom penhi olimpiai stadionban. Az ünnepséget az ország legnagyobb pártja, a Kambodzsai Néppárt rendezte a 30 éves évforduló alkalmából. Az eseményen Chea Sim, a párt vezetője is beszédet mondott, amelyben január 7-ét a győzelem napjának nevezte és megköszönte Vietnamnak, hogy megmentette az országot.

A vörös khmerek 1975-ben, Pol Pot vezetésével jutottak hatalomra, amelynek nyomán megkezdődött az ország történetének legsötétebb és legvéresebb korszaka. Becslések szerint majdnem kétmillió ember vesztette életét a rezsim idején, amely az összes értelmiségi kiirtását tűzte ki célul. A vérengzéseknek a vietnami hadsereg 1979. január 7-i bevonulása vetett véget.

A népirtást elkövető vezetőket mind a mai napig nem vonták felelősségre. A Human Right Watch emberi jogi szervezet elmondása szerint a kormányzópárt, az Egyesült Államok és Kína akadályozta az eljárások megkezdését. A két ország a rezsim korábbi támogatása miatt tart a felelősök bíróság elé állításától, míg a kambodzsai vezetés az ország stabilitását félti. Ennek ellenére a tervek szerint 2009-ben döntés születhet a vádlottak ellen az ENSZ törvényszéke előtti első eljárásokban.

Egyes kambodzsaiak bírálták az ünnepséget, mondván, a vietnámi bevonulás csak egy újabb elnyomó rezsimet hozott, így semmiképp sem tekinthető felszabadításnak.

Jánoska Dóra

Felkapott hírek

Friss hírek