Korrupció miatt kivégezték

A kínai exportkereskedelem felett érzett aggodalomban a múlt héten Peking kivégezte az egyik tisztviselőjét, aki beismerte, hogy kenőpénzt fogadott el. A magas rangú köztisztviselő az élelmiszer- és gyógyszerügyekért volt felelős.

Zeng-Xiaoju-t hat héttel az ítélet után a vesztőhelyre vezették, miután a nevéhez köthető a visszahívása több kínai exportcikknek, így például egy fogkrémnek, egy állateledelnek és egy fajta autóguminak is. A nyugati világ megdöbbenésének adott hangot a "szürreális" büntetés miatt, azonban nem csak Kína az egyetlen ország, ahol a korrupciót immár főbűnnek számítják – adta hírül az International Herald Tribune.

A hibás termékek használata során több ember életét vesztette, amely az elkövetett cselekmény súlyosságát csak fokozta.

Vietnám szintén alkalmaz a vesztegetés terén halálbüntetést, legutóbb 2006-ban egy csempészeti ügyekért felelős nyomozót végeztek ki, akit 70 millió dollár értékű árú behozatalával vádoltak.

Már az ókori Athénban is büntették az állami szolgák gyengeségét: a korrupt tisztviselőt megfosztották állampolgárságától, legalábbis Platón így írt a bűncselekményről. Bizáncban kiherélték és megvakították a bűnöst, szerencsésebb esetben száműzték és minden vagyonától megfosztották őket. A római birodalomban a megvesztegethető bírát elvileg halálbüntetés fenyegette.

Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek