Indokoltan lőttek a szlovákok az embercsempészekre

Indokolt és arányos volt, hogy a vámosok célzott lövéseket adtak le a Nagymegyernél menekülő autóra – jelentette ki Robert Kaliňák belügyminiszter.

A tárcavezető elmondta, a törvény jól körülhatárolja, a fegyveres testületek mikor jogosultak fegyverhasználatra. Amikor a menekülő autó nem áll meg, az ilyen helyzetnek tekinthető. „A sérülésveszély az ilyen esetekben mindig magas, de ha figyelembe vesszük a fegyverhasználat és a sérülések arányát, akkor az kedvezőnek mondható. Mindenki tudja, mi fog következni, ha nem tesz eleget egy állami fegyveres testület felszólításának” – tette hozzá. Patrícia Macíková, a Pénzügyi Hatóság  szóvivője elmondta: a szlovák vámőrök hétfő hajnalban gépkocsikat ellenőriztek a Medve-Vámosszabadi határátkelő közelében. Nem sokkal éjfél után négy, szorosan egymás után közlekedő személygépkocsit kezdtek követni, majd mintegy tíz kilométer megtétele után, Nagymegyer közelében úgy döntöttek, ellenőrzés céljából megállítják őket.

A gépkocsik vezetői közül hárman megálltak a felszólításra, a negyedik azonban nem. Mivel a negyedik autó megpróbált elhajtani, s közben majdnem elgázolta az intézkedő vámőröket, először figyelmeztető lövések leadásával próbálták megállítani, majd miután a gépkocsi vezetője erre nem reagált, az egyik vámos további lövéseket adott le a kocsira, amelyet aztán néhányszáz méterrel odébb egy rendőrjárőr állított meg. A gépkocsit több lövés érte, az egyik megsebesítette az autó egyik utasát, akihez mentőt kellett hívni.

Értesüléseink szerint a sérült veséjét találta el a golyó. Az autó átlőtt kerékkel továbbhajtott, a helyszíntől négyszáz méterre állították meg a járőrök. A vámosok átadták a menekülteket az idegenrendészetnek. A nőt, egy 26 éves szíriai menekültet a dunaszerdahelyi kórházba vitték, ahol azóta már megműtötték.

Kitekintő / Új Szó

Felkapott hírek

Friss hírek

uber_621

Dániában is feladta az Uber

Az Uber 2014 novemberében jelent meg az 5,7 milliós lélekszámú Dániában. Jelenleg kétezer sofőrt foglalkoztat, és mintegy 300 ezren töltötték le okostelefonjukra a szolgáltatás igénybe vételéhez szükséges applikációt.

Read More »