Tíz éve történt a hejcei katasztrófa

A baleset helyszínén kedden megemlékezést tartottak, Andrej Kiska és Áder János is lerótta kegyeletét, írja az Új Szó.

A tíz évvel ezelőtt lezuhant szlovák An–24-es csapatszállító repülőgép negyvenkét áldozatára emlékeztek kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen felállított emlékműnél, illetve a tragédia helyszínén, a Borsó-hegy tetején. Andrej Kiska köztársasági elnök azt mondta, a tragédiában elhunyt katonák azok közé az emberek közé tartoztak, akik sokszor az egyéni boldogságuk rovására teljesítették katonai szolgálatukat. „Kétségkívül megérdemlik elismerésünket és tiszteletünket. Ezek a szerencsétlenül járt emberek sajnos idő előtt mentek el. Azt követően, hogy otthonuktól távol véghezvitték békefenntartó küldetésüket, új érzésekkel telve, és boldogan indultak haza. Alig várták, hogy újra láthassák szeretteiket, feleségüket, gyerekeiket, de sajnos ezt már sohasem élhették meg” – mondta beszédében Andrej Kiska.

A tegnapi megemlékezés a falu községi hivatala előtt kezdődött, ahonnan egy legalább ötven magyar és szlovák honvédelmi és katasztrófavédelmi terepjáróból álló konvoj indult a Borsó-hegy csúcsúra, ahol Andrej Kiska Áder Jánossal, Magyarország köztársasági elnökével együtt rótta le tiszteletét a tragédia helyszínén állított emlékhelyen. Martin Glváč védelmi miniszter, valamint Martin Farkaš, a hejcei tragédia egyetlen túlélője is részt vett a megemlékezésen. „Az élet nagyon kegyetlen. Számomra ezzel a tragikus balesettel mutatta meg igazi arcát. A tragédia óta született egy kislányom, és rengeteg más szépet és jót is megéltem, de a bajtársaimnak mindez nem adatott meg” – mondta lapunknak Martin Farkaš.

A megemlékezés után szentmisét tartottak a település római katolikus templomában, az áldozatok hozzátartozóinak egy része pedig a hegy tetejére indult, hogy emlékezhessenek a katasztrófában elhunyt szeretteikre.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke szerint a két ország határán történt tragédia még jobban megerősítette a nemzetek közti kapcsolatokat.

Kitekintő / Új Szó

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »