Új gépfegyvereket kapnak a rendőrök

A szlovák Belügyminisztérium 430 darab gépfegyvert vásárolna, s ezzel leváltaná a jelenleg használt vz. 58-asokat, írja az Új Szó. A belügyi tárca 430 darab B&T (Brügger & Thomet) márkájú, 9 mm Luger töltényeket használó APC 9 gépfegyvert rendelt meg. A megrendelés értéke 713 503 euró, ami körülbelül 1 600 eurós egységárnak felel meg. A közbeszerzési pályázatban két versenyző vett részt.

Robert Kaliňák még 2013-ban rámutatott, hogy a vz. 58-asok katonai fegyverek, amelyeknek túl nagy a sebzésük. Elmondta, a rendőrségi különleges egységeknek nem az a feladata, hogy öljenek, hanem hogy megállítsák az elkövetőt, akit aztán az igazságszolgáltatásnak lehet átadni. Ezért vélte úgy a tárca, hogy jobb lenne, ha a puskák inkább pisztolytöltényeket használnának, azaz 9-es kaliberű Lugereket.

A Belügyminisztérium a rendőrök pisztolyait is szeretné lecserélni, e célból 25 ezer új fegyvert vásárolna. Az új pisztolyok is 9 milliméteres Luger töltényeket használnak majd, jelenleg a rendőrök nagy részénél 9×18 mm Makarov található, amelyeket még 1992-ben vezettek be. Megtörténhet, hogy a tárca nem ír ki közbeszerzési pályázatot a pisztolyokra, hanem a Védelmi Minisztérium megrendelésével együtt rendel a Česká zbrojovkától fegyvert.

Kitekintő / Új Szó

Felkapott hírek

Friss hírek