Félmillárd eurónyi hamis pénzt kapcsoltak le

Egy nemzetközi bűnbanda tavaly szeptember óta dolgozott azon, hogy legyártasson 500 millió euró értékben hamis bankókat.

A rendőr-főkapitányság munkatársa elmondta, hogy a leleplezett banda nem kispályás bűnözőkből állt. Két tag bűnügyi múlttal rendelkezett, egyikük a szicíliai maffia tagja volt. Az egyik gyanúsított, Henry S. három cseh nyomdaipari céget szólított meg azzal, hogy garancialevelet és reklámnyomtatványt szeretne rendelni. Egy másik gyanúsítottal azután 500 millió értékű eurós bankók kinyomtatását „rendelték meg.” Henry S. biztosította volna a számítógépes programot és a megfelelő festéket a nyomtatáshoz, míg Lorenzo S. feladata a vízjellel, hologrammal és egyéb biztonsági jegyekkel ellátott ívek beszerzése lett.

Az ívek szállítását a nyomdába a másik két gyanúsított biztosította volna. A terv szerint a hamis bankókat európai bankok segítségével juttatják forgalomba. A cseh nyomda azonban elutasította az együttműködést, ehelyett a rendőrséghez fordult, s feljelentette a csalókat. A rendőrség hármukat október végén vette őrizetbe egy szlovákiai benzinkúton. Negyedik társukat, aki francia diplomatának adta ki magát, Magyarországon sikerült kézre keríteni, s 2014 december 29-én kiadták Szlovákiának.

Amennyiben bűnösnek találják a négy férfit, úgy pénzhamisításért 12 évtől 20 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik őket.

Kitekintő / Új Szó

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Egyre csak nő a feszültség a török offenzíva miatt

Szíriából kilőtt rakéták csapódtak be vasárnapra virradóra a dél-törökországi Kilis tartomány területén, miután a török hadsereg hadműveleteket kezdett a kurdok felügyelete alatt álló Afrín térségében. A török haderő vasárnap a szárazföldi hadműveletet is megindította, Franciaország pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte, amely hétfőn össze is ül.

Read More »