Bírság a magyarokat kirekesztő álláshirdetésért

Kétezer lejre bírságolta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) az Informatia zilei című szatmárnémeti napilapot, amiért kirekesztő tartalmú álláshirdetést jelentetett meg novemberben. Emellett háromezer lejre bírságolta azt a személyt is, aki az apróhirdetést feladta az újságban.

Az Informatia zilei-ben megjelent hirdetés így hangzott: Ékszerboltunkba elárusítónőt keresünk. Előnyben a munkatapasztalattal rendelkező, jó megjelenésű, fiatal személyek. Magyar nemzetiségűt nem alkalmazunk”.

A CNCD hétfői ülésen született döntésről a testület elnöke, Asztalos Csaba tájékoztatta a maszol.ro-t. „Megállapítottuk, hogy a hirdetés etnikum és életkor alapján is diszkriminálta az álláskeresőket” – magyarázta. Tájékoztatása szerint a napilap azért bírságolták meg, mert a hazai joggyakorlat szerint a kiadók a felelősek a sajtótermékekben közölt tartalmakért, beleértve az apróhirdetéseket is.

A diszkriminációellenes tanácsnak sikerült azonosítania az álláshirdetést feladóját is, Asztalos szerint azonban nevét nem hozzák nyilvánosságra. Ugyanakkor nem bírságolták még meg az állást kínáló céget, mert az azonosítása még folyamatban van. „Várhatóan a későbbiekben a céget is elmarasztaljuk” – tette hozzá.

A napilap kiadója ellen hivatalból indított vizsgálatot CNCD, ám panasszal fordult a testülethez az RMDSZ Szatmár megyei szervezete is. Az apróhirdetésre a Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálathoz beérkezett lakossági bejelentés hívta fel a figyelmüket.

„A hirdetés szövege egyértelműen kirekesztő, és a helyi magyar közösséget sértő kijelentéseket tartalmaz, ezért az érdekvédelmi szövetség mindenképpen jogorvoslatot kér az ügyben az ebben illetékes szakhatóságtól” – fogalmazott akkori közleményében az RMDSZ. Az álláshirdetésbe foglalt kirekesztő feltétel mindenképpen felháborító egy olyan közösségben, mint amilyen a Szatmár megyei is, amely nemzetiségi szempontból egyáltalán nem homogén, hiszen a lakosság egyharmada magyarnak vallja magát – tették hozzá.

Maszol.ro

Felkapott hírek

Friss hírek

Berlin, 2017. november 20.
Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke nyilatkozik Berlinben 2017. november 19-én, miután a Szabaddemokrata Párt (FDP) kivonult a tárgyalásokról, és ezzel kudarcba fulladtak a kormányalakítás céljával tartott négypárti koalíciós egyeztetések. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Megbukott Angela Merkel koalíciós terve

Kudarcba fulladtak vasárnap késő este Berlinben az egyeztetések a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról, mert az FDP kivonult a tárgyalásokról. Ezután Angela Merkel kancellár hétfő hajnali sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a tárgyalások kudarcáról tájékoztatja Frank-Walter Steinmeier államfőt.

Read More »