Csáky: ha lenne autonómiánk, ölnénk egymást

Nem vagyunk jó passzban, kezdte Csáky Pál előadását a Gombaszügi Nyári Táborban szerdán délután. Úgy véli, 2015-ben ülhet le egymással a Híd és az MKP újragondolni az együttműködés formáját. Szét van csúszva a felvidéki magyarság, véli.

„Nem pártemberként jöttem” – kezdte Csáky Pál gombaszögi előadását, majd arra figyelmeztette ifjú hallgatóságát, hogy ne higgyenek senkinek, aki elmúlt 30 éves.

Csáky pártja, az MKP preferenciáinak alakulása kapcsán úgy véli, a tendenciák egyértelműek, ám figyelmeztetett Churchill örökérvényű mondására, mely szerint csak annak a statisztikának szabad hinni, melyet ő maga hamisít.

Szétcsúszott generáció

Az MKP volt elnöke szerint az ő generációja rosszul vizsgázott. „Szétcsúsztunk. Ennek a szétcsúszásnak a következményeit látjuk, ez csapódik le az MKP jelenlegi pozícióján is” – mondta. Meglátása szerint 1920 óta két nézőpont létezik a felvidéki magyarság számára. Az egyik szerint meg kell tartani értékeinket, ez az út szerinte végül az MKP létrejöttében nyilvánult meg, aminek az az oka, hogy a szlovák oldalról nincs kínálat a magyarság irányába. A másik elv szerint el kell fogadni a Csehszlovákia létrejöttével kialakult helyzet új játékszabályait, ez az együttműködés útja. A felvidéki magyarság Csáky szerint megosztott ebben a kérdésben. Úgy véli, az egyik út a felmorzsolódáshoz vezet, mert „nem vállaljuk magunkat. A másik a nehezebb út, ezt próbáljuk az MKP-ban csinálni.” Csáky esélyt lát arra, hogy a folyamatot csökkentsük, vagy megállítsuk. „Én ebben hiszek, sőt megfordítható, de csak ha össze tudunk fogni.”

Az MKP elnökségi tagja – az ő eladását követő pártelnöki vitára utalva – azt mondta: érdemes kétpárti fórumokat tartani, mivel az egyik probléma, hogy nincs közbeszéd Felvidéken. „Az MKP világképe az összefogás” – mondta, azonban ezt sem szabad szerinte kritikátlanul elfogadni. „Szokásunkhoz híven utólag vagyunk okosak”.

Az MKP problémái abból adódnak szerinte, mert a szlovákiai magyar lélekben zavarok vannak, és a szlovákiai pártok mutatói ezt tükrözik vissza. „Ezért írok könyveket, hogy megpróbáljak ebben picit rendet vágni.” „Csak ez a baj hogy zavar van az emberek fejében? Nem alibizmus kicsit a választók fejéhez vágni, hogy nem vagytok keményvonalasok?” – kérdezte Kovács Balázs műsorvezető Csákytól. „Nem toljuk rá a felelősséget az emberekre, azt mondom, hogy ez a valóság, és ebből fakad ez a helyzet. A kérdés az, hogy az egypártrendszer megoldás-e” – tette fel a kérdést, majd meg is válaszolta: nem igazán, komoly hiányosságai vannak, ám volt itt szerinte egy – minden hibájával együtt – viszonylag hatékony érdekképviselet, ami egy jobb állapot volt a pártszakadás utáni helyzethez képest.

Még Fico is meglepődött

Csáky demarkációs vonalakat lát a szlovákiai politikában, amely a 2009-es pártszakadást követően teljesen megváltoztak, mivel a szlovák-magyar demarkációs vonal bejött a két párt közé, megosztva embereket és családokat, és folytatjuk a piti párbeszédeinket, mindenki mondja a magáét, majd hazamegyünk, és nem történik semmi. Ez nem innováció Csáky szerint. Úgy látja, Fico miniszterelnök is meglepődött azon, hogy az MKP nem jutott be a parlamentbe, mivel az addigi egységes magyar képviselet helyett megosztott magyarságot talált, és kihasználta ezt a helyzetet. Csáky meglátása szerint az elmúlt három évben a civilek hozták be az innovációt a felvidéki magyar közéletbe, mellyel kényszerhelyzeteket okoztak. „Ez jó. Ám a civilekkel nem lehet háborút nyerni, csak pártokkal”.

Csáky szerint két olyan párt van Szlovákiában, amely magyar szférában gondolkodik, vagy legalábbis áhítozik a magyar szavazatokra, úgy véli, ez a legnagyobb hiba, hogy csak szavazatokban gondolkodnak. Az egyik út az önfeladás útját képviseli, a másik a megmaradásét, véli, és ha az előbbi lesz a győztes, az felgyorsítja az asszimilációt.

Csáky csavarokat akart elhinteni a fejekben mondandójával

Úgy véli, az európai társadalom problémája, hogy a politika kezd nem önjáróvá válni, és a mögöttük álló csoportosulások érdekei szerint viselkedik. Ennek egyik velejárója, hogy a pártoknak nem legitim pénzeket kell szerezniük. „Nézzétek majd meg az önkormányzati választásokat” – javasolta.

Gondnak tartja, hogy a felvidéki magyar társadalomban alig csapódott le a Gorilla-ügy, mivel a társadalom- és gazdaságérvényesülés ellentételezése nem lehet az, hogy megvásárolható az egész politikai elit. „A tiszta politika és közélet híve voltam, és ezt szeretném tovább vinni” – mondta Csáky.

Befogadott asszimiláció

A volt pártelnök szerint a felvidéki magyar politika 2009-ben mintha befogadta volna az asszimilációs elvárásokat. „Ha megnézzük a vegyespártot, az asszimiláció felé húzók szavaznak rájuk, és ez káros dolog”. Szerinte a társadalomnak kellenének viselkedési formák, pozitív példák. „Nem innováció jött be hanem szembenállás” – ismételte meg, és úgy látja, nincs olyan párt és nincsenek olyan személyiségek, akik erre alkalmasak lennének. „Nem igazán tudunk megbeszélni dolgokat, nincs közbeszéd” – véli Csáky, aki szerint a kenyér is szükséges, „de nem lehet ige nélkül megmaradni.”

Szerinte a szlovákoknak is szembe kell nézniük azzal, hogy valamit kínálniuk kell a felvidéki magyaroknak, mivel minden ötödik ember kisebbségi, ezért nem játszhatják a nem látok-hallok modellt. „A normálisabb szlovákoktól elvárható egy modell arról, miként fogunk kinézni 50 év múlva, ám ezt nem csinálták meg, és ennek érdekében kellene megszólítani a szlovák társadalmat. „Ilyesfajta részkínálatok voltak 1998 és 2006 között, ezt tovább lehetett volna vinni, de nem történt meg. Szerinte csődbe ment a Híd dörgölőzése Fico irányába a támogatások lehozása érdekében, nem egyenrangú partnerként. „Nem lehet modell az önfeladás, ennek az útnak a végén első- és másodosztályú állampolgárok és rabszolgák vannak.” Csáky szerint jövőképet kellene megfogalmazunk magunknak, akár autonómia formájában is, ami egy nagyobb közigazgatási egység része, és így kellene ezt bemutatni a szlovákság felé, mivel az autonómia szó pufogtatása, kontraproduktív, inkább önkormányzatiságról kell beszélni.

Deformálódott fogalom

Úgy látja, deformálódott a csehszlovák autonómia-fogalom, mivel amikor 1916-ban megegyezetek a csehek és a szlovákok abban, hogy Szlovákia autonómiát kap, a szlovákok számára ez a függetlenségi törekvéseik ugródeszkáját jelentette. „Az autonómia számukra azt jelenti, hogy arról beszélek, de valójában dobbantásra gondolok.”

Csáky szerint legalább 16 EU-országban vannak autónómiaformák, és NATO valamint EU-tagokként elszakadásban reménykedni nem is érdemes. Úgy véli, 23 év után kisebbségi minimumot írni homokban játszadozásnak tűnik, és ilyen fajta megosztottságban nem is tudunk mit kezdeni, 2014 végéig kényszerpályán van a felvidéki magyar politika. „Ne legyenek illúzióink, durva önkormányzati kampány lesz” – mondta. Az EP választásokon sem zárható ki szerinte a konfrontatív versengés, és nagyon éles kampány várható a két párt között a jövő évi önkormányzati választásokon. Ezért leghamarabb 2015 elején tud majd leülni és elbeszélgetni a két párt, és újragombolni a kabátokat.

Csáky szerint az MKP-nak saját köztársaságielnök-jelölttel kellene indulnia, a jobboldal szerencsétlen játszmája miatt. „Ha lenne egy magyar jelölt, akkor indokolt lenne, hogy nem az MKP-val szimpatizáló emberek is a jelöltre szavazzanak” – véli. Ugyanakkor ha lenne értelmes jobboldali jelölt, az MKP-nak be kellene állnia mögé, véli, a jobboldal azonban buta játékot játszik saját magával szerinte. A tisztességes magyar választónak a jelenlegi helyzetben két lehetősége van meglátása szerint: otthon maradnak, vagy beállnak egy szlovák jelölt mögé. A harmadik lehetőség, hogy állít saját jelöltet az MKP.

Intézményesülő megosztottság

Csáky szerint ha valami csoda folytán és lenne autonómia, egymást ölnénk meg. „Nézzétek meg, mióta két párt van, áttolódott a megosztottság a családokba, és lassan intézményesül. Az egyégesítési folyamatban Csáky szerint az ő generációjának már nem lesz szerepe, „legföljebb a tapasztalatainkat tudjuk elmondani”. Úgy látja, marginalizálódik a szlovákiai magyar politika és közélet, és saját magunkat daráljuk le ezáltal.

„Válságban van a felvidéki magyarság, szétcsúszóban vagyunk. Támpontokat kellene találnuk, véli. Csáky nem ért egyet azokkal a nézetekkel, melyek szerint az EU-nak vége van. „Ez butaság. Az EU nem egy tökéletes szerelvény, erről hosszadalmasan beszélhetünk, de a lisszaboni szerződés kínál új lehetőségeket. Például lesz egy aláírásgyűjtés ősszel annak érdekében, hogy a kisebbségi jogok kerüljenek be az alapjogok közé”.

Csáky szerint fontos, kit küldünk ki a jövő évi EP-választásokon az Európai Parlamentbe. „Személyi kvalitásokkal rendelkező, lobbizni tudó képviselőt küldjünk ki” – javasolta. Szerinte ijesztő lehetőség, hogy a nagy valószínűséggel megnyert elnökválasztást követőena kormánypárt tarolni fog az EP-választásokon is, és nem kerül be szlovákiai magyar képviselő. „A szlovákiai magyar többségű területeken is megjelent a Smer, mint harmadik erő, és meg fogják keverni az állóvizet” – véli.

Zárszóként Csáky Pál elmondta, hogy nem szembenállás, hanem együttműködés kell. „A ti generációtok nem kerülheti el, hogy jövőképet alkosson, ám ha ezt mégsem teszi meg, széthullás következik be. „Mi kicsit szétcsúsztunk, a generációm teljesítménye felemás, de ti ne hagyjátok magatokat hülyére venni. Vitatkozzatok akár velünk is, senkitől nem várom el hogy egyetértsen akár velem is, ám remélem, néhányatok fejében megmarad pár gondolat” – fejezte be gombaszögi mondandóját Csáky.

Kitekintő / Bumm.sk

Felkapott hírek

Friss hírek

Kormányzati leállás: senki nem megy sehova

Nancy Pelosi amerikai házelnök pénteken lemondta a Brüsszelbe, Egyiptomba és Afganisztánba tervezett útját, miután előző nap Donald Trump elnök levélben közölte, hogy ő és a delegáció nem veheti igénybe a Pentagon katonai különgépét. A G20-as csúcson sem lesz amerikai küldöttség.

Read More »

A honlap további használatához kérjük fogadja el a sütik használatát. További információt adatvédelmi tájékoztatónkban és a sütik kezelésére vonatkozó tájékoztatónkban talál.

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás