Székely zászlók készítését figyelte a román lap

Mti.hu
2013. április 8., hétfő

Székely zászlót készítő szabóműhelyről közölt terjedelmes riportot az Adevărul című napilap, amelyből kiderül, hogy a lobogót övező román-magyar vita nyomán jelentősen megnőtt a kereslet a jelkép iránt.

A lap riportere Csíksomlyón kereste fel az egyik ilyen szabóműhelyt, amelyet az árvák megsegítésével foglalkozó Csibész Alapítvány működtet. Kolumbán Imre, az alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a székely zászlóról februárban kirobbant román-magyar vita jelentősen megnövelte a jelkép iránti keresletet: míg tavaly egész évben mintegy 100 székely zászlót adtak el, február eleje óta csaknem 1500 ilyen lobogót értékesítettek.
  
Kolumbán szerint váratlanul érte őket a hirtelen megugrott kereslet, ezért újabb varrónőket kellett munkába állítania. A műhely naponta 40-50 zászló legyártására képes. Székely zászlót Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában is készítenek.
  
A csíksomlyói szabóműhely február elején, a vita kirobbanása előtt többnyire magyar zászlókat és kokárdákat gyártott, hiszen március 15. miatt rendszerint megnő a magyar nemzeti jelképek iránti kereslet. Az idei román-magyar politikai vita azonban teljesem megváltoztatta a helyzetet – írja az Adevărul, hiszen az idén végül csak 450 magyar zászlót adtak el, miközben a székely jelképből már 1500-at.

Kolumbán szerint csökkent valamelyest az égszínkék alapon aranysárga keresztet, valamint a Napot és Holdat tartalmazó székely zászló gyártási üteme, de még mindig van kereslet a jelkép iránt.  
  
Tulit Erzsébet varrónő a lapnak elmondta: nagy büszkeséggel és örömmel tölti el, hogy Székelyföldön egyre több helyen tűzik ki az általuk készített székely lobogót – olvasható az Adevărulban.

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?