Csáky kiszorulhat a pártvezetésből

Az MKP volt elnöke ismét a pártelnökségen kívül találhatja magát – ezúttal viszont akarata ellenére. Az MKP szombaton tisztújító közgyűlést tart, Berényi József szinte biztos, hogy elnök marad.

Az MKP a hétvégén Kürtön tartja tisztújító kongresszusát – Magyar Közösség Pártja néven az elsőt. Ennek egyik legérdekesebb eredménye Csáky Pál kiszorulása lehet a párt vezetéséből. Az exelnök most megyei mandátummal elnökségi tag, ám ezen a helyen várhatóan Bárdos Gyula eddigi Országos Tanács-elnök fogja váltani – írja a pozsonyi Új Szó.  Bárdos hátrébb lép

Bárdos, miután Csemadok-elnöknek választották, még azt nyilatkozta, hogy talán újra megpályázza a tisztséget, ám tegnap az Új Szónak már azt mondta: nem marad OT-elnök, igaz, az elnökség tagja kíván maradni. Bárdos megüresedő helyére Szigeti László, Csáky Pál és Csúsz Péter pályázik, a lap információi szerint a posztra Szigeti a legesélyesebb.  Az elnökségnek minden megyéből legalább két tagja kell, hogy legyen. Pozsony megyéből az egyik elnökségi tag várhatóan Németh Gabriella marad, a szociális alelnöknek eddig nincs kihívója, a másik pedig a párt megyei elnökségének vasárnapi döntése alapján Bárdos. Csáky a megyei listán csak a második, így ha nem választják OT-elnöknek, s Németh marad a posztján, az exelnök kiszorul a 15 tagú elnökségből. Csáky Pál taktikázik

A volt pártelnök tegnap az Új Szónak azt nyilatkozta, nem zárja ki, hogy megpályázza az elnöki tisztet is. „Minden lehetséges és mindennek az ellenkezője is lehetséges. Különféle posztokra jelöltek, a kérdést tárgyalásokkal kellene megoldani szombatig“ – mondta Csáky. Szerinte a posztok másodlagosak, „olyan csapatot kell összehozni, amely megerősíti a pártot“.  Csáky a legutóbbi, tavaly áprilisi tisztújítás előtt is hasonló taktikát követett. Az utolsó percekig lebegtette indulását az elnöki posztért – közben folytak a tárgyalások közte és a párt legszűkebb vezetősége között -, ám végül megelégedett a „sima“ elnökségi tagsággal. Az Új Szónak több befolyásos MKP-politikus úgy nyilatkozott, hogy Csáky végül úgysem vállalja az elnökjelöltséget, mivel tudja, hogy nem lenne esélye nyerni. Berényinek így várhatóan nem lesz kihívója.  

Kitekintő / Új Szó

Felkapott hírek

Friss hírek

csehorszag

Babis a szociáldemokraták felé kacsintgat

A csehországi kormányalakítási tárgyalásokon jelenleg az "egyetlen asztalon lévő változat" az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alakította kormány, amelyet a kommunisták támogatnának - jelentette ki Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök szerdán, miután tárgyalt Jan Hamácekkel, a szociáldemokraták vasárnap megválasztott új elnökével.

Read More »