Több millió szlovák korona van még a lakosságnál

Három évvel az euró bevezetése után is sok millió korona van a szlovákiai lakosság birtokában. A Szlovák Nemzeti Bankot naponta keresik fel az emberek a „megtalált“ korona beváltása érdekében.

2011-ben 320 ezer bankjegyet és 1,4 millió pénzérmét váltottak euróra. Ez 35 ezer pénzváltás keretében valósult meg, vagyis naponta mintegy 140 ügyfél vált szlovák koronát euróra.

Természetesen fokozatosan csökken a tranzakciók száma, 2010-hez képest 27 százalékkal kevesebb pénzváltás történt tavaly – mondta a jegybank szóvivője, Petra Pauerová.Mivel még nagyon sok embernek van otthon szlovák koronája, nem árt, ha elismételjük a beváltás szabályait.

A pénzérméket 2013 végéig, az emlékérmeket valamint a bankjegyeket meghatározatlan ideig, vagyis bármikor a jövőben visszafogadja és euróra váltja a Szlovák Nemzeti Bank. Nem árt tudni, hogy ezt a szolgáltatást csak délelőtt, reggel 7.00-től 12.00 óráig lehet igénybe venni.

A legtöbb euróval fizető országban a szlovákhoz hasonló szabályokat vezettek be a pénzváltással kapcsolatban, de Franciaországban például 2012. február 17-én jár le a régi bankjegyek beváltásának határideje. Olaszországban, Görögországban és Finnországban 2012. február utolsó napjáig lehet euróra váltani az egykori nemzeti valutát.

Szlovákiában még nagyon sok „fekete“ pénz van korona formájában. A bűncselekményekből származó pénzt így is tisztára lehet mosni, ezért nagy összegű beváltások esetén a bank tájékoztatja a rendőrséget a tranzakció részleteiről.

Kitekintő / Hírek.sk

Felkapott hírek

Friss hírek

uber_621

Dániában is feladta az Uber

Az Uber 2014 novemberében jelent meg az 5,7 milliós lélekszámú Dániában. Jelenleg kétezer sofőrt foglalkoztat, és mintegy 300 ezren töltötték le okostelefonjukra a szolgáltatás igénybe vételéhez szükséges applikációt.

Read More »