Beregszász lehet Berehovóból

Megtartotta soros ülését a Beregszászi Városi Tanács, ahol  új koalíció alakult. A Beregszászi Városi Tanácsban maradtak a BJUT, a Régiók Pártja, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség képviselői. Több kérdés mellett a legfontosabb a város történelmi nevének a visszaadása volt.

A Bereg-vidék központját 1247 óta nevezik Beregszásznak, amit 1920-ig meg is őrzött a város. A trianoni békeszerződés után is tartotta magát néhány hónapig, mígnem a cseh hatalom mindennemű történelmi, etnikai vagy egyéb ok nélkül átnevezte a várost Berehovóra. 1945-ben ezt a nevet újra megerősítették. Így viselte a szovjet érában egészen 1990-ig. Ám 1990-ben a város lakossága megszavazta Beregszász történelmi nevének visszaállítását. Október 30-án ülést tartottak, melyen szavazásra bocsátották a város történelmi nevének a visszaállítását. Az ülés határozata értelmében a lakosság megkérdezésére 1990. november 25-én került sor. A lakosság aktívan részt vett a szavazáson.A város 20 841 szavazóképes polgárából  13 842 fontosnak tartotta ezt a kérdést,  12 451 igen, 1001 nemleges és 384 érvénytelen szavazócédula mellett BeregŹszász történelmi nevének visszaállítását megszavazták. Az eredményt 1990. december 7-én a városi tanács 5. ülése elfogadta és megerősítette. Az ülés a következő határozattal zárult: 1. Berehovo városnak visszaŹadŹni történelmi nevét, Beregszászt. 2. A Népképviselők Berehovói Városi Tanácsát ezentúl a Népképviselők Beregszászi Városi Tanácsának nevezni. 3. Kérelmezni a Népképviselők Berehovói Járási Tanácsánál, hogy folyaŹmodjanak a Népképviselők Kárpátaljai Magyei Tanácsához BereŹhovo város történelmi nevének visszaadása kérdésében.Azóta eltelt húsz év, és a kormányváltás után újra terítékre került ez a fontos, és egyben fájó kérdés. „Az elmúlt időszakban is szó esett arról, hogy a Bereg-vidék központja újra a történelmi nevét viselje. Ám nem volt egyértelmű, hogyan foghatnánk hozzá a kérdés megoldásához, így kutakodni kezdtünk az archívumban, rátaláltunk az 1990-es anyagra, ami nagy hasznunkra vált – mondta Gajdos István. – Az elnökválasztásig szó sem eshetett arról, hogy újra napirendre tegyük Beregszász történelmi neve visszaállításának kérdését. De kedvező fordulat jött, így alkalmunk nyílt újra felvetni a számunkra oly fontos kérdést. A városi tanács jelen lévő képviselői pedig egyhangú igennel szavazták meg azt. Az elfogadott határozatot a Kárpátaljai Megyei Tanácshoz nyújtjuk be. És ha a megyei képviselők rábólintanak, a parlament elé visszük e határozatot” – tette hozzá Beregszász polgármestere.Remélhetően legfelsőbb szinten is jóváhagyják a Vérke-parti város által benyújtott kezdeményezést, és végre hivatalosan is Beregszász lesz Beregszász. 

Kitekintő / Kárpáti Igaz Szó

Felkapott hírek

Friss hírek

eu usa_1371

Németország a szabadkereskedelem mellett érvelt

Tovább kell erősíteni az utóbbi évtizedekben kifejlődött nemzetközi kereskedelmi rendszert, és mindenkinek be kell látnia, hogy a piacok nyitottságával és a kereskedelem szabadságával jár a legjobban - mondta pénteken Peter Altmaier német gazdasági miniszter az amerikai védővámokkal kapcsolatban.

Read More »
eu_orosz

Az EU nekimegy Oroszországnak a mérgezéses ügy miatt

Az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozat szerint "nagyon valószínű", hogy Oroszország a felelős Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya március eleji angliai megmérgezéséért. A találkozón több uniós tagállam is bejelentette, hogy orosz diplomaták kiutasítását fontolgatja.

Read More »