Wass Albert emlékévet zárunk

A Czegei Wass Alapítvány felhívásának nagyszerű visszhangja lett: 2008-ban, az író születésének 100., halálának 10. évfordulóján Wass Albert emlékévet ünnepelt a világ.

Az emlékműsor már 2007 novemberében elkezdődött Cleveland Ohio-ban, ahol Wass Huba beszédet mondott édesapjáról. Emlékezését folytatta 2008-ban Toronto Canadában, Sarasota Floridában, Los Angeles Californiában, valamint Budapesten és Debrecenben. Wass Géza és családja 100 szál piros rózsát és gyertyát helyezett Wass Albert sírjára Astorban és a dél-floridai magyarokkal tartott emlékezést. Wass Endre Erdélyben és Magyarországon számos rendezvényen és németországi emlékprogramokon szerepelt. Ugyanezt elmondhatjuk Wass Miklósról is: sok meghívásnak tett eleget feleségével együtt Magyarországon és Erdélyben. Az év során sok szép emlékalkalmon találkozott a lelki család is, az író tisztelői.

A centenáriumi emlékezés már 2007 végén elkezdődött Debrecenben és Marosvásárhelyen is. Január első napjaiban országszerte ünnepeltek. 2008. január 8-án, az író születésének napján, szülőfalujában Válaszúton az Egyesült Magyar Ifjúság az író szülőházánál meggyújtotta az emlékezés gyertyáját. Ezt a lángot vitték tovább Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken, Kárpátalján, az anyaországban, Európában, Amerikában, Ausztráliában és Új Zélandban. Ez az őrláng azóta is ég.

Az emlékév csodálatos eredményeivel és felejthetetlen élményeivel gazdagodtak az egyének és a közösségek. A társadalmi megmozdulások, egyházi és civil kezdeményezések önmagukért beszélnek. Az író tiszteletére felállított szobrok és emléktáblák, emlékkövek, kopjafák, ligetek, Wass Albert kultúrházak és könyvtárak – 1998-2008 közötti alkotások – az alábbi helyeken az író tiszteletét hirdetik: Debrecen-Pallag, Miami, Bonyhád, Marosvécs, Holtmaros, Szászrégen, Vice, Verőce, Harkány, Budapest-Magyarok Háza, Solymár, Kisbér, Székelyudvarhely, Hajdúnánás, Sátoraljaújhely, Mezőkövesd, Eger, Szombathely, Gödöllő, Budapest-Rákosszentmihály, Astor, Pákozd, Budapest-Zugló, Kaposvár, Baja, Sükösd, Pápa, Szarvas, Szolnok, Várpalota, Rátót, Újfehértó, Békés, Budakeszi, Békéscsaba, Csepel, Pécs, Taksony, Budapest-Szabadságtér, Zalaegerszeg, Feketelak, Debrecen Agrártudományi Egyetem, Budapest-Rákosmente, Budapest-Újpest, Debrecen Nagyerdő, Szigliget, Kapuvár, Soltvadkert, Tapolca, Szentes, Szeged, Szentgotthárd, Alsózsolca, Füzesgyarmat, Pécel, Törökbálint, Balatonalmádi, Szováta, Pomáz, Hódmezővásárhely és Szalárd Völgye.

Az író hagyatékával induljunk az újév ismeretlen útján:
„Megjegyezzétek jól, és emlékezzetek reá. Ez a mi emberi világunk újra építeni kezdi a Bábel tornyát, melyben egyik ember nem értheti meg a másikat, jelszavakból, hamisságokból, elfogultságokból és előítéletekből s jönni fog hamarosan az irigység is, a rosszindulat, meg a gonoszság, melyek miatt az Úristen újra pusztulásra ítéli majd az embert. Tolvajlás és gyilkosság fog uralkodni a földön, s ha a nyomorúság és a nagy sötétség rátok szakad majd, akarom, hogy emlékezzetek: csak a szívetekben égő gyertya menthet meg egyedül a pusztulástól.”

Kitekintő / Erdely.ma

Felkapott hírek

Friss hírek

obama_640

Obama újra a politikai színtéren

A volt elnök csütörtökön New Jerseyben és Virginiában szólal fel pártja kormányzó-jelöltjei mellett. Mindkét szövetségi államban ugyanis november 7-én lesznek a voksolások, s pillanatnyilag mindkét államban a Demokrata Párt jelöltjeinek előnyét jelzik a felmérések.

Read More »