Drákói terroristaellenes törvényt szavazott meg Izrael

  • Drákói szigorral fognak lesújtani az izraeli bíróságok a terroristákra.
  • A kneszet ötvenhét támogatóval tizenhat képviselő ellenében szavazta meg az Ajelet Saked igazságügy-miniszter által beterjesztett új, szigorú terrorellenes törvénykezést.
  • A törvény nem tesz különbséget zsidók, palesztinok, katonák és civilek között.

Drákói szigorral fognak lesújtani az izraeli bíróságok a terroristákra, akiket életfogytiglani börtönre is ítélhetnek az Izraelben szerdán elfogadott új törvények alapján.

A kneszet ötvenhét támogatóval tizenhat képviselő ellenében szavazta meg az Ajelet Saked igazságügy-miniszter által beterjesztett új, szigorú terrorellenes törvénykezést – jelentette a Jediót Ahronót című újság internetes változata, az ynet.

A törvény terrorristának minősít minden olyan politikai, vallási, nacionalista vagy ideológiai indíttatású cselekményt vagy fenyegetést, amelynek célja a félelemkeltés vagy a nyomásgyakorlás a kormányra vagy a nemzetközi szervezetekre.

A jogszabály értelmében terrortevékenységnek számít az, ami “súlyos kárt” okoz az emberek, a közbiztonság, a közegészségügy, a tulajdon, a vallásos helyek (beleértve a sírokat) az infrastruktúra, a gazdaság vagy a környezet számára. A törvény ebben a tekintetben nem tesz különbséget zsidók, s palesztinok, katonák és civilek között.

A szabályozás legsúlyosabb büntetésként harminc évi börtönnel sújthatja majd a különböző terrorakciók elkövetőit. Nem csak az akciók végrehajtóira várhat hosszú ideig tartó elzárás a rácsok mögött, de még a terroristák segítői is öt évet kaphatnak, aki pedig tud az előkészületekről, de nem akadályozza meg a merényletet, azt három évre ítélhetik.

A törvény szabályozza a bírósági eljárás nélküli, úgynevezett adminisztratív elzárást, három évet helyez kilátásba azok számára, akik nyíltan kifejezik szolidaritásukat egy terrorszervezettel, vagyis ha nyilvánosan dicsőítik őket, zászlóikat lengetik, vagy más módon egyértelműen jelzik egyetértésüket az adott szervezettel. A nyilvános izgatás is három évi szabadságvesztéssel járhat.     

A terrorszervezet vezetője huszonöt évre veszítheti el szabadságát, de ha csoportja gyilkos akciót hajt végre, akkor életfogytiglani börtönbüntetést kap. A szervezetek tisztségviselőit tíz évre zárhatják el, tagjait pedig öt évre, sőt ha aktívan tevékenykednek, akkor akár hét esztendőre.    

Szintén hét évre kerülhet börtönbe az, aki másokat beszervez, ebből a szempontból a törvény nem tesz különbséget azok között, akik fizetségért vagy meggyőződésből teszik ezt. Fegyvertartásért  húsz évre is ítélhetik a terrorcsoportok tagjait, vegyi vagy radioaktív fegyver birtoklásáért pedig akár huszonötre is.

Az új törvényt drákóinak nevezte a kneszet két ellene szavazó arab képviselője. Kijelentették: a jogszabály “kiterjeszti a biztonsági erők és a megszálló hatóságok hatalmát, hogy ezzel csorbítsa a megszállás és a bűnök elleni tiltakozás jogát”.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »