Kína sokat vár az iráni nukleáris megállapodástól

Az atommegállapodás komoly lehetőségeket nyit meg a világ előtt, amelyeket Peking is ki szeretne használni. Hszi Csin-ping kínai elnök számos területen való együttműködést, illetve a a partnerség mélyítését szorgalmazza, amely köszönhetően a hagyományosan jó kapcsolatoknak, minden bizonnyal sikeres lesz.

A nukleáris megállapodás árnyékában Kína számára elsődleges prioritás az energia, illetve a pénzügyi területen való együttműködés az Iráni Iszlám Köztársasággal, közölte Hszi Csin-ping kínai államfő (Xi Jinping) Hasszán Róháni iráni elnökkel.

Az ENSZ éves találkozója keretében a két vezető tárgyalásokat folytatott New York-ban, ahol a kínai elnök kijelentette, amint a nukleáris megállapodást véglegesen “implementáljuk, Iránnak jóval több lehetősége lesz a nemzetközi együttműködésre.”

Kína és Irán kapcsolatára eddig is – a szankciók ellenére – szoros diplomáciai, gazdasági, kereskedelmi és energiaügyi kapcsolatok voltak jellemzők, valamint Peking komoly nyomást gyakorolt mind Washingtonra, mind Teheránra a nukleáris egyezmény tető alá hozásának érdekében. Továbbá Kína mindvégig felemelte szavát az Egyesült Államok és Európa által Iránra kirótt szankciók ellen és következetesen elutasított minden esetleges Irán elleni katonai műveletet. 

Az atommegállapodás révén a perzsa állam a szankciók enyhítése/eltörlése révén ismét bekapcsolódhat a világgazdaságba és hatékonyabb módon folyhat bele a nemzetközi politikai ügyekbe, cserébe bizonyos korlátozásokat vállalva. 

Kína szeretné elmélyíteni a két állam közti kapcsolatokat a vasút, úthálózat, a vas és acél, az autógyártás, illetve az elektronika területén, mondta Hszi Csin-ping. 

A múlt héten egy magas rangú kínai tisztségviselő segítséget ajánlott Iránnak gyártástechnológiájának fejlesztésében, hogy ezzel járuljon hozzá a perzsa állam gazdaságának beindításához. 

Káply Mátyás

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »