Az afganisztáni békéről tárgyalnak

Nem hivatalos találkozót tartanak afgán kormánytisztviselőkkel a kormányellenes tálibok Norvégiában – közölte pénteken az afganisztáni szélsőséges mozgalom szóvivője.

Zabiullah Mudzsahid erről elektronikus levélben értesítette a sajtót, de leszögezte azt is, hogy ezeket a megbeszéléseket semmiképpen sem lehet béketárgyalásnak minősíteni.

Néhány hónapon belül ez már a harmadik közvetlen találkozó lesz a tálib mozgalom és a kabuli kormányzat képviselői között, bár mindkét fél hangoztatta, hogy továbbra sem hivatalos kapcsolatfelvételről van szó.

Egy magát megnevezni nem kívánó afgán tisztviselő megerősítette, hogy a találkozón Fauzia Kufi és Sukria Barakzia parlamenti képviselők vesznek részt. Mindketten a női jogok szószólói.

Azt is elmondta, hogy az afgán elnök által megbízott béketanács tagjai szintén Norvégiában lesznek a tárgyalásokon.

Asraf Gáni afgán államfő politikájában elsőbbséget élvez az a törekvés, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse a tálibokat, és véget vessenek a központi kormány elleni fegyveres küzdelemnek.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Elindultak Dúmába az OPCW szakértői

Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

Read More »