Izrael és a Charlie Hebdo esete

Az izraeli vezetés a Charlie Hebdo elleni szerdai fegyveres támadásra reagálva a terrorizmus és a radikális iszlamizmus elleni keményebb fellépést sürgeti a nyugati államoktól. Benjamin Netanjahu miniszterelnök továbbá párhuzamot vont a támadás és az izraeli prioritások között, hangsúlyozva, hogy nem szabad engedni az önnálló Palesztina létrejöttét, és ezzel eleget tenni a Hamász mint terrorszervezet követeléseinek.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a Charlie Hebdo elleni fegyveres támadás igazolja a terrorizmus és a radikális iszlamisták elleni harc szükségességét, ezért arra kéri a Nyugatot, hogy ne tegyék lehetővé a palesztin állam létrejöttét, és támogassák Izrael harcát a terrorizmus ellen, utalva legfőképp a Hamászra, de más radikális szervezetekre is, olvasható a Middle East Monitor portálján.

Netanjahu mellett Avigdor Lieberman külügyminiszter is megszólalt az ügyben. A külügyminiszter arra szólította fel a nyugati vezetőket, hogy ne mutatkozzanak gyengének az iszlám terror előtt, hanem vegyék fel vele a harcot, ahogy Izrael is teszi. 

“Nem engedhetjük meg, hogy a terroristák megfélemlítsék a szabad világot, és a Nyugatnak kötelessége egységbe kovácsolódni, és fellépni e fenyegetés ellen”, fogalmazott Lieberman, majd hozzátette, hogy a világnak támogatnia kell Izraelt a palesztin frakciók elleni harcban, mivel azok hasonló elveket vallanak a támadásokat végrehajtó terroristák elveivel.

“A radikális iszlám által végrehajtott akciók nem ismernek határokat”, mondta Netanjahu Francois Hollande francia elnöknek telefonbeszélgetésük során, majd hozzátette: “ezek a támadások nemzetközi jellegűek, így a válasznak is nemzetközinek kell lennie”, hangsúlyozva a nemzetközi közösség összefogását a terrorizmus elleni harcban.

“Izrael minden állampolgára érzi azt a fájdalmat, amit Franciaország és a gyászoló családok”, emlékeztette Netanjahu a világot, hogy Izrael is tapasztal hasonló támadásokat a Hamásztól és a Hezbollahtól. 

“Az al-Kaida, az Iszlám Állam, a Hezbollah és a Hamász terrorja addig nem fog véget érni, amíg a Nyugat nem veszi fel velük harcot fizikailag. Az iszlám terror nem csak Izraelt érinti, hanem Európát és civilizációját is”, fogalmazott Netanjahu határozottabb szerepvállalásra buzdítva Nyugat-Európát a terrorizmus elleni harcban.

Az izraeli miniszterelnök továbbá hangsúlyozta, hogy az iszlám terror legfőbb célja “a szabadság eszméjén alapuló országok és társadalmak elpusztítása, és helyette a fundamentalista diktatúra bevezetése.”

Amos Biderman, a Haaretz karikaturistája szerint “a rosszfiúk győztek, és az iszlám terrorizmus legyőzött bennünket a véleményszabadság kifejezéséért folytatott harcban.” Azaz Biderman szerint ezzel számos nyugati író és újságíró soha többet nem fog semmi olyat publikálni, amely kiválthatná a radikális iszlamizmus haragját, ezzel pedig lényegében korlátozódik a szólás- és véleményszabadság eszméje, amelyek a legalapvetőbb jogok közé tartoznak a demokratikus világban.

Káply Mátyás

Felkapott hírek

Friss hírek

eu usa_1371

Németország a szabadkereskedelem mellett érvelt

Tovább kell erősíteni az utóbbi évtizedekben kifejlődött nemzetközi kereskedelmi rendszert, és mindenkinek be kell látnia, hogy a piacok nyitottságával és a kereskedelem szabadságával jár a legjobban - mondta pénteken Peter Altmaier német gazdasági miniszter az amerikai védővámokkal kapcsolatban.

Read More »
eu_orosz

Az EU nekimegy Oroszországnak a mérgezéses ügy miatt

Az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozat szerint "nagyon valószínű", hogy Oroszország a felelős Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya március eleji angliai megmérgezéséért. A találkozón több uniós tagállam is bejelentette, hogy orosz diplomaták kiutasítását fontolgatja.

Read More »